Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-03-16 18:47:52

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Serwer pocztowy - cos skopalem?

Panowie jestem nieco cienki w tej materii, moze mi ktos naswietli temat. W sensie - jak to dziala. Dostaje na skrzynke firmowa na wlasnym serwerku nieco smieci - spam :-) Zainstalowanego mam spamassasina oraz clamav + postfixa. Mam kilka pytan - po pierwsze, w jaki sposob spamerzy pozyskuja maile... np z tego jednego korzystam bardzo rzadko, ani nigdzie sie nim nie afiszuje itp. Po drugie - na czym polega myk? Serwer ma wlaczona autoryzacje, wiec jakim sposobem czasem udaje sie im wepchnac maila adresowanego do mnie i wyslanego przez mnie (sfalszowany naglowek) z mojego serwera (tak sadze) Cos przeoczylem?

Kap

#2  2010-03-16 19:05:51

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Re: Serwer pocztowy - cos skopalem?

Poczytaj o RBLach i TARPIT

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#3  2010-03-16 19:49:19

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Serwer pocztowy - cos skopalem?

w standardowym podejsciu do poczty naglowki "from" i "to" moga miec dowolna zawartosc i nie musi ona miec nic wspolnego z rzeczywistym odbiorca/nadwca listu (tzw. adresy kopertowe)

adresy biora np. z wirusow ktore je wykradaja z ksiazek adresowych itp ... niekiedy tez "zgaduja" adres

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum