Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 8 9 10 11 12 … 51 ▶
Eee, zaraz mi się dysk zapcha :) To w gentoo też trzeba czytać komunikaty przy instalowaniu/aktualizacji, jak w archu? ;)
Na baselayout2 nie przejdę, bo mam stable :)
ippo76 napisał(-a):
To w gentoo też trzeba czytać komunikaty przy instalowaniu/aktualizacji, jak w archu?
Nie — jeżeli jesteś mądrzejszy od deweloperów i uważasz, że ich uwagi nie są Ci do niczego potrzebne... :)
ippo76 napisał(-a):
Wystarczy wrzucić baselayout i openrc do package.keywords, nie musisz aktualizować całego systemu.
Mam problemik z siecią:
przy instalowaniu systemu, po skonfigurowaniu
/etc/conf.d/net
wklepałem
rc-update add net.eth0 default
i gra; jednak do wifi wolę używać wicd, w archu po prostu zamieniało się demona "network" na "wicd" w /etc/rc.conf i wicd budził sieć;
Myślę, że oprócz
rc-update add wicd default
przydałoby się wklepać
rc-update del net.eth0 default
ale wtedy wyskakuje:
* 'net.eth0' not found in any of the specified runlevels
i faktycznie:
rc-config list Available init scripts acpid default alsasound boot bluetooth bootmisc boot checkfs boot checkroot boot clock boot consolefont boot consolekit crypto-loop cupsd dbus dcron default device-mapper distccd dmcrypt dmeventd fetchmail gpm hald default hdparm hostname boot keymaps boot laptop_mode default local default localmount boot lvm modules boot net.eth0 net.lo boot netmount default nscd numlock pciparm pwcheck pydoc-2.6 rmnologin boot rsyncd saslauthd sshd syslog-ng default udev udev-dev-tarball udev-mount udev-postmount default urandom boot wicd xdm xdm-setup
Jak to ugryźć?
Pokaż
# ls /etc/runlevels/ -R
Proszzzzz:
/etc/runlevels/: boot default nonetwork single /etc/runlevels/boot: alsasound checkfs clock hostname localmount net.lo urandom bootmisc checkroot consolefont keymaps modules rmnologin /etc/runlevels/default: acpid dcron hald laptop_mode local netmount syslog-ng udev-postmount /etc/runlevels/nonetwork: local /etc/runlevels/single
Ewentualnie jakiś inny sposób, żeby difoltowo był eth0 i lan (net.eth0) a w razie potrzeby odpalany z palca (skryptem) eth1 (wifi, szyfrowana); chodzi o to, żeby podnosić tylko jeden interfejs.
Ewentualnie jakiś inny sposób, żeby difoltowo był eth0
rc-update del net.eth0 default
to w końcu chcesz, żeby przy starcie włączał, czy nie :>
poza tym lepiej sprawdzaj za pomocą rc-status (imo czytelniejsze)
1) w wariancie z wicd nie chcę - niech wicd odpala sieć, a ja sobie switchem w lapku włączam/wyłaczam wifi;
2) inny wariant, bez wicd, wtedy difoltowo wstaje net.eth0, a jak chcę eth1 to wyłączam eth0 i podnoszę eth1 (ale żeby było trudniej, to jest sieć szyfrowana, czyli trzeba się babrać w wpa_supplicant)
możesz zrobić nowy runlevel
w artach na gentoo.org było opisane jak
potem przy bootmgr zrobisz 2 wersje
i wybierasz który zabootowac
e, to już lepiej z wicd.... tylko jak się tego net.eth0 pozbyć?
ale przecież net.eth0 masz wyłączone :>
//edit:
cały urok gentoo to taki, że nie jesteś ograniczony :)
kilka wpisów do /etc/portage/packages.keywords i już :)
Ostatnio edytowany przez ZiomekPL (2010-03-14 20:12:17)
E tam:
sudo /etc/init.d/net.eth0 status * status: started
Poza tym musiałem go dodać do default, bo tak jest w handbooku ;)
rc-status
zobacz czy nie masz w hotpluged
albo w zależnościach od innego skryptu
rc-status Runlevel: default acpid [ started ] dcron [ started ] hald [ started ] laptop_mode [ started ] local [ started ] netmount [ started ] syslog-ng [ started ] udev-postmount [ started
Może jest podlinkowany do lo? W czasie bootowania wstaje lo, a potem eth0
eth0 jest podlinkowane do lo ;]
nie masz tego w
Dynamic Runlevel: hotplugged
lub
Dynamic Runlevel: needed
?
ZiomekPL napisał(-a):
eth0 jest podlinkowane do lo ;]
Tak jest w handbooku
# cd /etc/init.d
# ln -s net.lo net.eth1
# rc-update add net.eth1 default
Dynamic Runlevel: hotplugged
lub
Dynamic Runlevel: needed
?
A jak to sprawdzić?
19:57:40 [35] sunshine ziomek # rc-status Runlevel: default ... Dynamic Runlevel: hotplugged Dynamic Runlevel: needed consolekit [ started ] sysfs [ started ] udev-mount [ started ] rpcbind [ started ] rpc.statd [ started ] Dynamic Runlevel: manual
//edit
rc-status -a
może tu jeszcze zajrzyj ;]
Ostatnio edytowany przez ZiomekPL (2010-03-14 20:32:14)
hmm.. ja mam baselayout2
tam może nie być :P
taki jeszcze pomysł:
sprawdz czy w /etc/init.d/wicd masz w depend linie 'provide net'
teoretycznie jeżeli wstanie wicd nie bedzie juz startował net.eth0 (inne skrypty wymagają 'net')
wlasnie, dodaj
provide net
powinno pomóc
ale one się uruchamiają alfabetycznie...
dobra:
acpid [ started ] dcron [ started ] hald [ started ] laptop_mode [ started ] local [ started ] netmount [ started ] syslog-ng [ started ] udev-postmount [ started ] wicd [ stopped
zmieniam wpis i reboot
Edyta:
no i uruchomił się wicd ale wcześniej:
...Setting user font ... Starting lo Bringing up lo bla bla bla Starting eth0 Bringing up eth0 blablabla Starting wicd aemon
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-14 21:08:02)
chyba żartujesz :>
to Gentoo a nie debian
tutaj init jest oparty na tym co próbują teraz w debianie wprowadzić -> zależnościach
dlatego możesz swobodnie włączać wyłączać skrypty bez żadnych cyferek na początku jedne skrypty udostępniają usługi od których są zależne inne.
na tej podstawie ustala kolejność
* Caching service dependencies ...
w openrc (baselayout2) możesz także ustawić jaki ma być priorytetowany
rc_after="xdm
net.eth0 mi tak startował automatycznie i można to też wyłączyć
# rc_hotplug is a list of services that we allow to be hotplugged. # By default we do not allow hotplugging. # A hotplugged service is one started by a dynamic dev manager when a matching # hardware device is found. # This service is intrinsically included in the boot runlevel. # To disable services, prefix with a ! # Example - rc_hotplug="net.wlan !net.*" # This allows net.wlan and any service not matching net.* to be plugged. # Example - rc_hotplug="*" # This allows all services to be hotplugged #rc_hotplug="*" rc_hotplug="!net.eth*"
//edit:
jeszcze taka ciekawostka:
openrc umozliwia równoległe startowanie skryptów
# Set to "YES" if you want the rc system to try and start services # in parallel for a slight speed improvement. When running in parallel we # prefix the service output with it's name as the output will get # jumbled up. # WARNING: whilst we have improved parallel, it can still potentially lock # the boot process. Don't file bugs about this unless you can supply # patches that fix it without breaking other things! rc_parallel="no"
bardzo fajne, aczkolwiek u mnie plącze się w zależnościach (zapętla sie w runlevel default )
Ostatnio edytowany przez ZiomekPL (2010-03-14 21:07:32)
gentoo handbook napisał(-a):
Na samym początku init inicjuje te skrypty, do których dowiązania symboliczne znajdują się w katalogu /etc/runlevels/boot. Zazwyczaj uruchamiane są one w kolejności alfabetycznej. Wyjątek stanowią te, które posiadają informacje o zależnościach.
Ciekawostka (w X-ach):
sudo /etc/init.d/net.eth0 stop * Stopping eth0 * Bringing down eth0 * Shutting down eth0 ... [ ok ]
Gdy zrobię to spod konsoli, to pierwszy komunikat wygląda ~tak
Stoping netfilesystem
A co powiesz na to:
ls -l /etc/init.d/ ... lrwxrwxrwx 1 root root 6 03-07 16:39 net.eth0 -> net.lo ...
??
Na mój gust, eth0 jest dowiązane do lo, czyli "podlinkowany", jak pisałem wcześniej ;)
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-14 21:30:39)
ippo76 napisał(-a):
gentoo handbook napisał(-a):
Na samym początku init inicjuje te skrypty, do których dowiązania symboliczne znajdują się w katalogu /etc/runlevels/boot. Zazwyczaj uruchamiane są one w kolejności alfabetycznej. Wyjątek stanowią te, które posiadają informacje o zależnościach.
Ciekawostka (w X-ach):
Kod:
sudo /etc/init.d/net.eth0 stop * Stopping eth0 * Bringing down eth0 * Shutting down eth0 ... [ ok ]Gdy zrobię to spod konsoli, to pierwszy komunikat wygląda ~tak
Kod:
Stoping netfilesystem
zgadza sie ;]
zwłaszcza to ostatnie zdanie ;]
większość skryptów ma jakieś zależności
co do net.eth0
nie ma różnicy czy robisz spod xów, czy z konsoli :>
z konsoli pewnie najpierw zrobiłeś :>
a potem to samo w xach? :) (netmount już było wyłączone)
wygląda na to, że właśnie netmount wymaga net.eth0
teraz przypomniałem sobie, że na jednym z serwerów mam baselayout1
ale nie widzę niczego co by mogło problemy powodować
osobiście radze ci migrować na openrc (baselayout2)
Stoping netfilesystem
tak?
ebegin "Unmounting network filesystems"
A co powiesz na to:
prawidłowo, skrypt sam wykrywa jaką ma nazwe ;]
ważne, żeby linkować do 'net.lo' a nie np. ./net.lo czy /etc/init.d/net.lo
Ostatnio edytowany przez ZiomekPL (2010-03-14 21:36:41)
Dzięki za pomoc,
dzisiaj już tego nie ugryzę :) Jutro, na trzeźwo ;)
Tak mi przyszło do głowy, żeby unlinkiem usunąć to dowiązanie symboliczne, aby lo nie ciągnął eth0, przy okazji - to podnoszenie lo a potem eth0 trochę spowalnia bootowanie systemu. Raz jeszcze przywołam wzorcowy rc.conf w archu, np.
DAEMONS=(syslog-ng network netfs crond)
mógłbym zrobić
DAEMONS=(syslog-ng !network netfs crond wicd)
"!" przed network wyłącza go.
Żeby jeszcze przyspieszyć start systemu wymusiłbym uruchamianie wicd w tle (wówczas jeden demon nie czeka na koniec uruchomienia poprzedniego - ale tu trzeba być ostrożnym).
DAEMONS=(syslog-ng network netfs crond @wicd)
"@" przed wicd uruchamia demona w tle.
Arch nie jest takim szitem, jak pisałem :) Dramatem jest tylko wrzucanie niesprawdzonych paczek do repo, przez co aktualizacje mogą wywalać system. Owszem, trzeba śledzić komunikaty pacmana i info na stronie ale i tak zdarzają się niespodzianki.
Edyta:
Dobrze kombinowałem, wystarczyło wklepać:
cd /etc/init.d unlink net.eth0
i po krzyku, przy bootowaniu budzi się tylko lo, dopiero po wejściu na runlevel 3 ładuje się wicd i jest sieć od wicda.
W razie jakby co:
cd /etc.init.d ln -s net.lo net.eth0 rc-update add net.eth0 default
Edyta:
Na problemy z hibernacją polecam
http://wiki.archlinux.org/index.php/Pm-utils
sekcja "Advanced Options" >> trzeba skopiować
/usr/lib/pm-utils/defaults
do
/etc/pm/config.d
i zmodyfikować co najmniej przez wskazanie metody hibernacji oraz modułu (u mnie: shutdown, hibernacja w kernelu):
cat /etc/pm/config.d/defaults ########################################################## # DO NOT EDIT THIS FILE! # # # # Add files in /etc/pm/config.d/ instead! # ########################################################## # Default method to power down the system when hibernating. # If commented out, the system will use the kernel default as a # default value. # # Check /sys/power/disk for valid values. The default value # will be surrounded by [square brackets]. HIBERNATE_MODE="shutdown" # Whether we need to post the video card when resuming from # hibernate. You should not normally need to set this. # In the future pm-utils will get this setting from HAL. # # Valid values are "no" and "yes" # HIBERNATE_RESUME_POST_VIDEO="no" # The default sleep/wake system to use. Valid values are: # kernel The built-in kernel suspend/resume support. # Use this if nothing else is supported on your system. # uswsusp If your system has support for the userspace # suspend programs (s2ram/s2disk/s2both), then use this. # tuxonice If your system has support for tuxonice, use this. # # The system defaults to "kernel" if this is commented out. SLEEP_MODULE="kernel" # These variables will be handled specially when we load files in # /etc/pm/config.d. # Multiple declarations of these environment variables will result in # their contents being concatenated instead of being overwritten. # If you need to unload any modules to suspend/resume, add them here. # SUSPEND_MODULES="" # If you want to keep hooks from running, add their names here. # HOOK_BLACKLIST="" # If you want to unconditionally add parameters to the commandline, # add them here. # ADD_PARAMETERS="" # If you want to ignore commandline parameters, add them here. # DROP_PARAMETERS="" # If you need to synchronize the system clock across a suspend/resume or # hibernate/thaw cycle, set this variable. # NEED_CLOCK_SYNC="true"
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-19 21:14:52)
Strony: ◀ 1 … 8 9 10 11 12 … 51 ▶