Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbowałem czegoś poszukać ale bez większego sukcesu :(
Chodzi mi o możliwości odchudzenia systemu, jakiś czas temu zaadaptowałem stary terminal procek VIA 400MHz włożyłem tam 256MB RAM i dysk 30GB.
Zainstalowałem na tym squeeza (podstawowa konfiguracja + usługi których używam), chętnie bym go jeszcze odchudził tylko wolę nie uszkodzić :P
jajako dostosowałem do wymagań sprzętowych, to z czego na pewno nie będę korzystał wyłączyłem i fakt jajko sporo straciło na wadze ale jeszcze resztą systemu też mozna by się było zająć, zainstalowałem pakiet do usuwanie plików pomocy innych języków, choć w sumie manuala tż można by się było pozbyć.
ktoś ma jakieś doświadczenie albo sugestie z czego zrezygnować albo zastąpić czymś alternatywnym (lżejszym)?
Osobiście zawsze na początek wyrzucam dwa następujące pakiety.
# apt-get remove --purge exim4 # apt-get remove --purge portmap
Ostatnio edytowany przez MrWarum (2010-03-11 12:39:12)
life napisał(-a):
ktoś ma jakieś doświadczenie albo sugestie z czego zrezygnować albo zastąpić czymś alternatywnym (lżejszym)?
To zależy co masz obecnie.
MrWarum napisał(-a):
Osobiście zawsze na początek wyrzucam dwa następujące pakiety.
Tu nasuwa się pytanie — w takim razie po co w ogóle je instalujesz?
Same się instalują - zgadłem?
Debian jakby mógł, zainstalowałby w zależnościach vistę :)
Poza tym warto zainstalować sysv-rc-conf i pogmerać tam...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-11 12:47:24)
ippo76 napisał(-a):
No nie wiem — mnie się nie zainstalowały :) Instalowałem ostatnio (dawno raczej) w trybie "expert" pomijając w ogóle krok wyboru zestawów tasksela.
A no to widzisz, ja nie jestem ekspertem więc w trybie "ekspert" nie instaluję. :)
ippo76 napisał(-a):
Zgadłeś, przy instalacji systemu podstawowego instalator instaluje również portmapa i exmi4
ippo76 napisał(-a):
Debian jakby mógł, zainstalowałby w zależnościach vistę :)
Hehe
Nawet w normalnym trybie można minimalistycznie zainstalować.
Nie zaznaczać tego co nie potrzebne server pocztowy i inne.
Ja nawet środowiska graficznego nie zaznaczam tylko je z palca instaluję.
ilin napisał(-a):
....
Ja nawet środowiska graficznego nie zaznaczam tylko je z palca instaluję.
Fakt, można odchudzić np. gnome do gnome-core.
Można nawet pozbyć się evolution :)
Które jest jak rzep w gnome.
W normalnym trybie chyba właśnie nie można pominąć tego "wyboru zestawu pakietów". A jak już w niego wejdziesz, to automatycznie masz zaznaczony "system podstawowy" czy coś takiego. Sęk w tym, że minimalny potrzebny do działania systemu zestaw pakietów masz już na tym etapie zainstalowany, a ten "system podstawy" instaluje się jeszcze dodatkowo (zapewne zawiera on między innymi exim4 i portmap właśnie).
Edit: ippo, ja nawet gnome-core nie mam :)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-11 13:03:43)
ilin napisał(-a):
Można nawet pozbyć się evolution :)
Które jest jak rzep w gnome.
Ta, a potem ściągniesz go i tak instalując abiworda ;)
Ja nie wiem, po co mi na blaszaku network-manager i bluetooth, na razie wyłączyłem to niby w sysv-rc-conf, ale widziałem komunikat przy starcie, że nm się pcha dalej...
Ten jest niezbędny i nie da się go wywalić mając gnome:
amidala:/# aptitude search '~i~nevolution' i A evolution-data-server-common - architecture independent files for Evolution Data Server
Natomiast instalując abiword żadnego więcej "evolution" nie ciągnie:
amidala:/# aptitude install abiword -s Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: abiword abiword-common{a} gsfonts{a} libabiword-2.8{a} libaiksaurus-1.2-0c2a{a} libaiksaurus-1.2-data{a} libaiksaurusgtk-1.2-0c2a{a} libgoffice-0-8{a} libgoffice-0-8-common{a} libloudmouth1-0{a} libots0{a} libpsiconv6{a} libwmf0.2-7{a} libwpd8c2a{a} libwpg-0.1-1{a} libwps-0.1-1{a} libwv-1.2-3{a} Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: abiword-plugin-grammar abiword-plugin-mathview aspell-am aspell-ar aspell-ar-large aspell-bg aspell-br aspell-ca aspell-cs aspell-cy aspell-de aspell-de-alt aspell-el aspell-en aspell-eo aspell-es aspell-et aspell-eu-es aspell-fa aspell-fo aspell-fr aspell-ga aspell-gl-minimos aspell-he aspell-hr aspell-hu aspell-hy aspell-is aspell-it aspell-ku aspell-lt aspell-lv aspell-nl aspell-pl aspell-pt-br aspell-pt-pt aspell-ro aspell-ru aspell-sk aspell-sl aspell-sv aspell-tl aspell-uk aspell-uz poppler-utils ttf-liberation xpdf-utils 0 pakietów aktualizowanych, 17 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 13,5MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 40,8MB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-11 13:10:26)
@life
Nie mogę nigdzie znaleźć listy pakietów, które są instalowane przy minimalnej instalacji debiana. Pokaż jakie pakiety masz zainstalowane.
# dpkg --get-selections | grep install
To Ci powiemy co można powywalać ;)
Arn to był żart z abiwordem, ale czasami zaskakują mnie zależności, zwłaszcza przy odinstalowywaniu, network-manager chciał wylatując pociągnąć hala za sobą :)
ippo76 napisał(-a):
to był żart z abiwordem
:)
ippo76 napisał(-a):
czasami zaskakują mnie zależności, zwłaszcza przy odinstalowywaniu
Z chwilą gdy zrozumiesz jak APT myśli wszystko stanie się niebywale logiczne...
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-11 13:20:08)
exima usuwałem na początku, portmap to raczej niewiele zajmuje wiec te 150k czy coś podobnego już sobie podaruję :)
lista zainstalowanych pakietów dosyć spora więc może nie będę jej zamieszczał :)
rodzaj instalacji to podstawowa (bez środowiska graficznego). Doinstalowane pakiety do kompilacji źródeł, kilka dodatkowych narzędzi do konsoli, nginx (ale to maleństwo w porównaniu z apache), mc, moc (radio czasami sobie puszczam), vsftpd i chyba tyle z grubsza.
Rozmiar zajmowanego miejsca (system jest na jednej partycji) koło 820MB z czego jakieś 120MB to źródła jakie trzymam
Ostatnio edytowany przez life (2010-03-11 15:53:32)
life napisał(-a):
lista zainstalowanych pakietów dosyć spora więc może nie będę jej zamieszczał :)
Nie musi być tutaj, możesz przecież wkleić np. na http://pastebin.com/
lista pakietów: http://pastebin.com/acmzyZfp
PS. czy bind jest wymagany do poprawnej pracy? wydaje mi się że chyba nie ale był przy standardowej instalacji :(
Ostatnio edytowany przez life (2010-03-11 18:27:14)
@life
Do poprawnej pracy czego? Ja w każdym razie nie mam.
@djjanek
Puść sobie:
aptitude purge '~i~nexim' -s
i poprzeglądaj jakie rozwiązania proponuje oraz co go boli :) Pewno trzeba statusy pozmieniać kilku pakietom. Ja nie mam exima (i na tym systemie nigdy go nie miałem), także trudno mi coś konkretnego powiedzieć.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-11 20:05:12)
jeżeli chodzi o MTA to exima zastąpiłem masqmail
Ok, no to mamy listę zainstalowanych u Ciebie pakietów, nie wiem jak ma wyglądać finalny system, czy tylko te pakiety potrzebne do działania systemu i ewentualnie ssh, vsftpd, czy coś jeszcze? To ma robić jako serwer? Jeżeli tak to na początek wszystkie kompilatorki gcc, g++, nmap, netcat, manuale, bind, alsa, at, debian-faq, dosfstools, fonty, slowniki (ibritish, ipolish...), make, mc, vim, ncurses, telnet. No to tyle na początek. Zaczekałbym jednak z ich deinstalacją do czasu aż jakiś bardziej doświadczony admin się wypowie...
Tego drugiego też nie mam :)
Edit:
amidala:/# aptitude install exim4 masqmail -s Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: exim4 exim4-base{a} exim4-config{ab} exim4-daemon-light{ab} libfile-copy-recursive-perl{a} libident{a} liblockfile1{a} masqmail{b} update-inetd{a} Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: bsd-mailx heirloom-mailx mailutils mailx 0 pakietów aktualizowanych, 9 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 2128kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 4702kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: masqmail: Jest w konflikcie z: mail-transport-agent który jest pakietem wirtualnym. exim4-daemon-light: Jest w konflikcie z: mail-transport-agent który jest pakietem wirtualnym. exim4-config: Jest w konflikcie z: masqmail ale zaplanowana jest instalacja wersji 0.2.21-8. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) masqmail [nie zainstalowany] Tier: Safe actions, Remove packages (10000) Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] n Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) exim4 [nie zainstalowany] 2) exim4-base [nie zainstalowany] 3) exim4-config [nie zainstalowany] 4) exim4-daemon-light [nie zainstalowany] Tier: Safe actions, Remove packages (10000) Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] n *** Nie ma więcej rozwiązań ***
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-11 22:51:41)