Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po nieudanym teście OSS4, który nie zintegrował się z kmix, postanowiłem wrócić do ALSY. Niestety, w Multimedia nie ma takiego urządzenia, mogę jedynie wybrać PulseAudio, Jack Audio Connection Kit oraz HDA Intel (ALC660-VD Analog). W alsamixer domyślnie wybrany jest Realtek ALC660-VD, który udostępnia tylko 4 suwaki, a powinien być aktywny HDA Intel (widzę go jednak na liście pod F6).
Objawy w systemie są takie, że w niektórych programach brak jest dzwięku, np. w Amarok czy Virtualboksie, podczas gdy np. dzwięk we flashu na www działa.
Jak mogę przywrócić poprzednią konfigurację?
Spróbuj wyczyścić plik phonondevicesrc jest on gdzieś w katalogu ~/.kde
ilin napisał(-a):
Spróbuj wyczyścić plik phonondevicesrc jest on gdzieś w katalogu ~/.kde
Już próbowałem, bez rezultatu.
To najlepiej zrobić przy wyłączonym kde.Nie mam pewności czy zmiana w trakcie działania coś da bo pewnie nadpisze.
Spróbuj również dodać do /etc/modprobe.d/alsa-base onf któryś z poniższych wpisów
ALC861VD/660VD ============== 3stack 3-jack 3stack-dig 3-jack with SPDIF OUT 6stack-dig 6-jack with SPDIF OUT 3stack-660 3-jack (for ALC660VD) 3stack-660-digout 3-jack with SPDIF OUT (for ALC660VD) lenovo Lenovo 3000 C200 dallas Dallas laptops hp HP TX1000 asus-v1s ASUS V1Sn auto auto-config reading BIOS (default)
Np
options snd-hda-intel model=3stack-660
Najlepiej wszystkie przetestuj.
ilin napisał(-a):
To najlepiej zrobić przy wyłączonym kde.Nie mam pewności czy zmiana w trakcie działania coś da bo pewnie nadpisze.
To chyba było to. Najwidoczniej zmiana w trakcie działania nic nie dała, mimo restartu komputera. Za to zmiana w konsoli i restart już tak. Dzwięk w programach wrócił. Dzięki, ilin, niezawodny jak zawsze :)
ilin napisał(-a):
Spróbuj również dodać do /etc/modprobe.d/alsa-base onf któryś z poniższych wpisów
To już mam za sobą, za twoją zresztą radą :) U mnie działa lenovo.