Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej,
Chciałem zamontowac dysk na którym stał kiedys debian jako router...
Podaje komende:
mount -t ext3 /dev/hdb1 /mnt/dysk
i wyskakuje mi:
wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb. Missing codepage or helper program, or other error. In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so
fdisk -l pokazuje mi ze mam dysk:
/dev/hdb1
/dev/hdb2
/dev/hdb5
więc raczej dobrze go montuje.
Pomoże ktoś? :)
Juz problem rozwiazałem, opusciłem -t ext3 i poszło.
Teraz pytanie, jak wyciagnac z tego systema hasełko roota, bo w dawnych czasach jak mialem tego dyska to zapomniałem paswd ?
Ostatnio edytowany przez vasylek (2010-03-03 21:50:39)
Chrootnac się i zmienić hasło.
Aby nie zakldac nowego topica new problem mam :)
A problem mam z innym dyskiem, który podmontowałem i za pierona nie moge sie dostac do tego firewalla, nie wiem jak go edytowac, a znajduje sie on w /sbin/iptables
Gdzie znalezc ten skrypt aby go edytowac?
Jak to ugrysc?
Pliki znajdujące się w /sbin zawiera podstawowe programy wykonywalne dla systemu i tam nie szukałbym skryptu z regułami iptables. Jeśli skrypt z regułami "rusza" przy starcie systemu, poszukałbym go w /etc/init.d/ gdzie znajdują się skrypty startu różnych usług.
Skrypt może być gdziekolwiek i mieć dowolną nazwę.
Tylko w /etc/rcX.d powinny być odwołania do niego po to aby startował razem z systemem.
Strony: 1