Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie.
Po uruchomieniu samby pozostało już dodać tylko użytkowników. Oczywiście operacja prosta którą można jeszcze uprościć, chyba?
Tak sobie kombunuję z małym prostym skryptem:
#!/bin/bash useradd -s /bin/false -g uczniowie $1 mkdir /home/$1 /profile/$1 chown $1.uczniowie /home/$1 /profile/$1 chmod 700 /home/$1 /profile/$1 smbpasswd -a $1
Gdzie uczniowie to grupa samby a $1 przykładowy użytkownik. Poradzono mi skorzystać z expect do hasła - bo przede wszystkim o to się rozchodzi. Całą automatykę w kosmos wywala ręcznie wpisywane hasło, które domyślnie dla wszystkich mam "12345"
#!/usr/bin/expect spawn /usr/bin/smbpasswd -a $1 expect "password:" send "12345\r" sleep 3 expect "password:" send "$12345\r" expect eof
Niestety dla spawn i send otrzymuje komunikat: Nie znaleziono polecenia
Dodam, że przy expect kombinowałem również z opisem New SMB password - bo taki jest dostarczany przez smbpasswd.
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Z góry dziękuję.
Masz "gotowce" nie sprawdzałem czy działają http://www.programmingforums.org/thread6522.html
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-03-04 06:41:02)
Ja dodaje po prostu tak:
echo -e "${PASSWD}\n${PASSWD}\n" | smbpasswd -a -s ${LOGIN}
(Kawalek kodu wziety z wiekszego dzialajacego skryptu)
man smbpasswd napisał(-a):
-s
This option causes smbpasswd to be silent (i.e. not issue
prompts) and to read its old and new passwords from standard
input, rather than from /dev/tty (like the passwd(1) program
does). This option is to aid people writing scripts to drive
smbpasswd
milyges napisał(-a):
Ja dodaje po prostu tak:
Kod:
echo -e "${PASSWD}\n${PASSWD}\n" | smbpasswd -a -s ${LOGIN}
To jest lek na mój problem. Dzięki bardzo wszystkim razem i z osobna.
Pozdrawiam