Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Chcialem przetestowac sobie gentoo. Instalacje zrobilłem przez chroota w debianie. Zrobiłem partycje ext4(/dev/sda3).Podmontowałem rozpakowałem tarballa i portge. Pozniej proc i dev i wszystko poszlo ok. Pobrałem tuxonice-sources, skompilowałem jajo i ten etap tez poszedl bez problemow. schody zaczeły sie przy bootowaniu gentoo. Grub2 wykrywa mi system
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-8.dmz.5-liquorix-686 Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-8.dmz.5-liquorix-686 Found Gentoo Base System release 1.12.13 on /dev/sda3 Found Microsoft Windows XP Professional on /dev/sda5
lecz po reboocie nie ma wpisu w grubie. Dodałem wiec recznie wpis do gruba
menuentry "gentoo" { insmod ext2 set root=(/dev/sda,3) search --no-floppy --fs-uuid --set faf1a082-85de-4249-8435-12da5ae9468c echo laduje gentoo........ linux /boot/vmlinux root=UUID=faf1a082-85de-4249-8435-12da5ae9468c ro initrd /boot/bzImage-2.6.30-tuxonice-r6
wykorzystujac UUID lecz przy probie odpalenia systemu jest bład w stylu " The first boot kernel". Wczesniej skopiowalem z /usr/src/linux plik bzImage oraz vmlinux do partycji / do katalogu boot. Kernel jest zbudowany bo
eselect kernel list Available kernel symlink targets: [1] linux-2.6.30-tuxonice-r6 *
. Gdzie zrobiłem blad ? pozdrawiam
eselect kernel list pokazuje tylko na jakie źródła wskazuje symlink linux w /usr/src, a nie czy kernel jest zbudowany...
Available kernel symlink targets: [1] linux-2.6.31-zen10 [2] linux-2.6.31-zen12 *
lrwxrwxrwx 1 root root 18 02-21 20:19 /usr/src/linux -> linux-2.6.31-zen12
Nie znam się na grubie2, ale i bez tego widzę, że masz jakąś sieczkę...
No chyba, że Twoje initrd nazywa się bzImage, a Twój bzImage vmlinux :)
ls /usr/src linux linux-2.6.30-tuxonice-r6
Kernel napewno sie zbudował. Problem jest z grub2. ArnVaker sugerujesz ze mam zamienic to miejscami(bzImage na vmlinux ? ) To moje pierwsze gentoo wiec nie zrozum mnie zle:)
Edit:
Własnie zrobiłem update-grub i dopisalo mi do listy gentoo(nie wiem czemu wczoraj nie chciało). Moj grub.cfg odnosnie gentoo teraz wyglada tak
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ### menuentry "Gentoo Base System release 1.12.13 (on /dev/sda3)" { insmod ext2 set root=(/dev/sda,3) search --no-floppy --fs-uuid --set faf1a082-85de-4249-8435-12da5ae9468c linux /boot/vmlinux root=/dev/sda3
Na arch wystarczylo dodac linijke initrd /boot/kernel26.img i wszystko działalo. Z gentoo sie pogubiłem :)
Ostatnio edytowany przez marian6 (2010-02-28 13:29:31)
Pierwsze podstawowe pytanie jakie wypada zadać, to czy ten kernel jest w ogóle z initrd czy bez? Zbudowany obraz kernela to: /usr/src/linux/arch/x86/boot/bzImage. A to czy nazwiesz go potem bzImage czy vmlinux, vmlinuz, jajco, czy jakkolwiek inaczej nie ma żadnego znaczenia. Wpis w grubie po prostu ma odpowiadać nazwie pliku. Jeśli kernel ma mieć initrd (jeżeli tak go skonfigurowałeś), to musisz jeszcze to initrd wygenerować i również podać w grubie ścieżkę do niego.
Edit: A to:
set root=(/dev/sda,3)
na pewno ma tak być? Nie coś w stylu:
set root=(hd0,3)
?
Dalej... Czy obraz jądra to faktycznie /boot/vmlinux na tej partycji? I czy to kernel bez initrd?
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-02-28 13:57:39)
ArnVaker dzieki za odpowiedź. Zapewne jest z initrd. Wczesniej zrobiłem błąd bo podałem złą scieżkę do bzImage( podałem /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage). Skopiowałem do katalogu /boot poprawna i poszło latpop sie zawiesił: kernel panic :) Chyba chodzi teraz o wygenerowanie initrd. Znalazłem w sieci http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14289 ale nie ma initrd-tools ani yaird w repozytorium gentoo. Jak wygenerować to pod gentoo?
marian6 napisał(-a):
Jak wygenerować to pod gentoo?
Hmm... nie mam pojęcia :) może tym?
* sys-apps/mkinitrd
Available versions: (~)3.5.7-r2 (~)3.5.7-r3 (~)4.2.0.3 (~)4.2.0.3-r1 {selinux}
Homepage: http://www.redhat.com/
Description: Tools for creating initrd images
A poważnie - wkompilowałeś na sztywno kontroler dysku i fs dla "/"? Skoro robisz własny kernel, to po co używać initrd?
Probowałem tym mkinitrd ale nie chce sie skompilować.Chyba usunę ten kernel i skompiluje jeszcze raz. ArnVaker masz moze jakis linki ktore dokladnie opisuja poprawna kompilacje kernela bez uzycia initrd??Albo jakis konfig ?
Ostatnio edytowany przez marian6 (2010-02-28 14:45:41)
Odpalasz Debiana i w pliku /etc/initramfs-tools/initramfs.conf ustawiasz:
MODULES=dep
Domyślnie chyba ustawione jest na MODULES=most.
Generujesz nowe, odchudzone initrd:
update-initramfs -d -k `uname -r` update-initramfs -c -k `uname -r`
Sprawdzasz jakie moduły zawiera:
zcat /boot/initrd.img-`uname -r` |cpio --list |grep .ko
Przykładowo u mnie na liquorixowym kernelu wynik jest taki:
15828 bloków lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/fs/reiserfs/reiserfs.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/ata/sata_nv.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/ata/pata_acpi.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/ata/ata_generic.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/ata/libata.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/acpi/thermal.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/acpi/fan.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/scsi/scsi_mod.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/scsi/sd_mod.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/video/vga16fb.ko lib/modules/2.6.32-8.dmz.2-liquorix-amd64/kernel/drivers/video/vgastate.ko
Wszystkie te moduły zaznaczasz na sztywno [*] w kernelu który konfigurujesz...
I to by było na tyle :) Powinno wstać bez initrd.
Edit: => http://kernel-seeds.org/
Na powyższej stronce masz opisane jak zabrać się do kompilacji, opis większości opcji i dziesiątki zoptymalizowanych konfigów dla różnych wersji źródeł - ale własny sprzęt i tak musisz do nich dorzucić :)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-02-28 14:59:46)
Dzieki ArnVaker. Popróbuje:)
Witam panownie. Otoz probowałem juz kilka razy i zawsze po kompilacji kernela mam ten sam błąd- Unable to moutn root fs on unknown block (0,2).
Chce zrobic jajo bez initrd wiec jak polecił ArnVaker musze wkomilować na stałe te moduły
8117 bloków lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/video/vga16fb.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/video/vgastate.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/ata/pata_acpi.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/ata/ata_generic.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/ata/ata_piix.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/ata/libata.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/scsi/sd_mod.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/acpi/thermal.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/acpi/fan.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/fs/mbcache.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/fs/jbd2/jbd2.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/fs/ext4/ext4.ko lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/lib/crc16.ko
Więc wziałem czysciutkie zrodla jadra odpaliłem make munuconfig. Nic nie zmieniałem.Wygenerowałem sobie czysty .config
i szukałem w tym pliku odpowiednich modułów. I tak kolejno dla
lib/modules/2.6.33-0.dmz.1-liquorix-686/kernel/drivers/video/vga16fb.ko
zmieniłem w .configu wpis na taki
CONFIG_FB_VGA16=y
itp itd ale tutaj pojawia sie problem z libata(prawdopodobnie przez to mam te bledy). Ktory wpis w konfigu odpowiada za to?Szukałem w ustawiniach jadra ale nie mogę znależć. Jak potrzebne beda info i chipsecie to podam. Chce zrobić w koncu jajo skonfigurowane pod mojego
latopa. Chce to co wyzej wkompilowac na stałe, a resztę ( alsa,wifi, itp ) jako moduły. Gdzie moge ustawić tą libatę bo juz kilka razy kompilowałem i jest to samo.Partycja / jest na ext4 wiec wkomilowałem na sztywno(ext3,ext2 rownież).
Nie jestem tego na 100% pewien ale bez initrd nie będzię Ci chyba hibernacja działać.
Przynajmniej u mnie nie działała.
To lapek przecież.
Hibernacji nie używam więc to nie bedzie problem:)
marian6 napisał(-a):
zmieniłem w .configu wpis na taki
Bój się Boga... Nie rób tego z palca grzebiąc w konfigu, tylko szukaj tych modułów w make menuconfig.
make clean ; make mrproper ; make defconfig ; make menuconfig
"/" - szukajka w make menuconfig - bardzo przydatna rzecz :)
Jak zaznaczysz ata_generic i ata_piix, to libata też już będziesz miał - nazwijmy to w zależnościach.
Symbol: ATA_GENERIC [=n]
│ Prompt: Generic ATA support
│ Defined at drivers/ata/Kconfig:338
│ Depends on: ATA && ATA_SFF && PCI
│ Location:
│ -> Device Drivers
│ -> Serial ATA (prod) and Parallel ATA (experimental) drivers (ATA [=y])
│ -> ATA SFF support (ATA_SFF [=y])
Symbol: ATA_PIIX [=n]
│ Prompt: Intel ESB, ICH, PIIX3, PIIX4 PATA/SATA support
│ Defined at drivers/ata/Kconfig:104
│ Depends on: ATA && ATA_SFF && PCI
│ Location:
│ -> Device Drivers
│ -> Serial ATA (prod) and Parallel ATA (experimental) drivers (ATA [=y])
│ -> ATA SFF support (ATA_SFF [=y])
ilin napisał(-a):
Przynajmniej u mnie nie działała.
A u mnie działa :) Co prawda nie używam, ale sprawdzałem kiedyś czy działa i było OK.
A u mnie hibernacja działa na debianie* a na cruksie nie. Ale debian ma initrd, a crux nie. Poza tym debian ma jajko repowe, a crux moje autorskie, więc nie mogę jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną niedziałającej hibernacji.
Sorry za OT
*moja walka o hibernację
A partycję resume to Wy zdefiniowali gdzieś indziej niż w initrd?
O tutaj na przykład:
Symbol: PM_STD_PARTITION [=/dev/sda6] │ Prompt: Default resume partition │ Defined at kernel/power/Kconfig:171 │ Depends on: HIBERNATION │ Location: │ -> Power management and ACPI options │ -> Hibernation (aka 'suspend to disk') (HIBERNATION [=y])
Albo tutaj:
title GENTOO root (hd0,4) kernel /jajco-2.6.31-zen12 resume=/dev/sda6 video=uvesafb:1280x1024-32@75,mtrr:3,ywrap splash=verbose,fadein,theme:fuck fbcon=scrollback:128K quiet initrd /condecor-fuck
Jakoś nie mogę wydukać żadnego powodu, dla którego hibernacja miałaby nie działać bez initrd...
@Arn
Oczywiście, że jest wpis grub; co do wskazania partycji swap w .config - próbowałem z wpisaną partycją i bez - w obu przypadkach bez pożądanego efektu.
Partycja swap jest wykrywana prawidłowo.
A czy posiadanie dwóch swapów (do dwóch systemów) nie powoduje zamętu? W zasadzie to bzdurne pytanie, bo na debianie hibernacja mi działa (ale mam tam dodatkowo pakiet uswsusp) a crux wykrywa swoją partycję swap; problem też jest inny, bo na debianie system reagował na polecenia pm-hibernate (albo gnomowe guziczki), wyrzucał komunikat o snapshottingu, o zapisie, wyłączał monitor i zawisał - lapek wciąż był włączony i rosło obciążenie procka, bo włączał się wentylator. Efekty przyniosły dopiero zmiany w /etc/uswsusp.
Na cruksie w ogóle nie reaguje na pm-hibernate.
Żeby nie było zupełnego off-topa - jaki masz system plików na partycjach? Ja mam ext3 i trzeba go wkompilować na sztywno. Mało tego - ext2 też trzeba wkompilować na sztywno (dla ext3). Dopiero po tym przestałem oglądać "kernel panic".
Wpis resume ma wskazywać swap na którym został zapisany snapshot. Jeżeli snapshot nie został prawidłowo zapisany, to i initrd nic tu nie pomoże. Pakiet pm-utils mam i to dzięki niemu właśnie wszystko się w tej materii kręci.
In order have suspend/hibernate function with HAL or apps that use HAL
(such as gnome-power-manager), you should build HAL with the laptop
useflag which will install pm-utils.
==================================
ippo76 napisał(-a):
Żeby nie było zupełnego off-topa - jaki masz system plików na partycjach?
boot - ext2
/ - reiserfs
ccache, portage - reiser4
partycje z danymi - ext4
zgrep _FS /proc/config.gz |grep -v ^#
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y CONFIG_EXT2_FS=y CONFIG_EXT4_FS=y CONFIG_EXT4_FS_XATTR=y CONFIG_FS_MBCACHE=y CONFIG_REISER4_FS=y CONFIG_REISERFS_FS=y CONFIG_FS_POSIX_ACL=y CONFIG_FSNOTIFY=y CONFIG_AUTOFS4_FS=y CONFIG_FUSE_FS=m CONFIG_ISO9660_FS=m CONFIG_UDF_FS=m CONFIG_FAT_FS=m CONFIG_MSDOS_FS=m CONFIG_VFAT_FS=m CONFIG_PROC_FS=y
===================================
Edit: Właśnie załapałem, że ostatnie pytanie nie było do mnie :) A autor wątku ma "/" na ext4.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-03 11:10:18)
ArnVaker napisał(-a):
Wpis resume ma wskazywać swap na którym został zapisany snapshot. Jeżeli snapshot nie został prawidłowo zapisany, to i initrd nic tu nie pomoże. Pakiet pm-utils mam i to dzięki niemu właśnie wszystko się w tej materii kręci.
Jasne, a wpis w /etc/fstab "budzi" swap przy bootowaniu, widzę nawet komunikat.
Edit: Właśnie załapałem, że ostatnie pytanie nie było do mnie :) A autor wątku ma "/" na ext4.
Może ja stary grzyb jestem :) ale na wała wam te wszystkie wynalazki w stylu ext4, grub2? Zróbcie po bożemu... ;)
ippo76 napisał(-a):
Może ja stary grzyb jestem :)
Może i jesteś, kto Cię tam wie... Ja w każdym razie nie czuję się kompetentny aby to oceniać :)
ippo76 napisał(-a):
na wała wam te wszystkie wynalazki w stylu ext4, grub2?
Większość dystrybucji domyślnie przy instalacji proponuje już ext4, bo podobno jest "lepszy" od ext3, a z jego stabilnością również podobno nie ma już problemów. Niedawno tworzyłem partycje na nowym dysku, czemu miałbym z niego nie skorzystać? Co do gruba2, to nie używam, nigdy nie próbowałem i dopóki nie mam takiej potrzeby - a prawdopodobnie długo nie będę jej miał - nie mam zamiaru.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-03 16:02:47)
Udało sie :D Narazie zrobiłem jajo pod debiana ale zaraz biore sie za gentoo:) Czuc różnicę pracy systemu. Jeszcze raz dzieki Arn za pomoc. Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi. :)
a po grzyba Ci dwa jądra(...)? skopiuj tylko moduły z debka na gentoo, zmodyfikuj wpis w grubie i po robocie
Wiem, że temat gentoo jest drażliwy na tym forum :p Ale zaryzykuje :-)
Mianowicie gentoo stoi na etapie "do instalacji gruba".
Gentoo instaluje na osobnym dysku do nauki, stały (niezawodny) system to Debian Squeeze.
Przy tworzeniu profilu
eselect profile list
zgodnie z manem (gdzieś wyczytałem), że dla amd64 nalezy wybrać no-multib - tak też zrobiłem.
emerge -av grub
Wszystko "zamaskowane" wyczytałem, że dla no-multib instalujemy grub-stable (z pamięci nazwa) i jeste to grub 1 z mojej pamięci, bo w boot/grum jest grub.cfg i menu.lst?
Teraz chcę dodać do gentoo do grub2 Debiana, ale coś nie wychodzi.
Jojo kopiowałem poleceniem
cp arch/x86_64/boot/bzImage /boot/
na oficjalnym handboku znalazłem
cp arch/x86_64/boot/bzImage /boot/kernel-2.6.36-gentoo-r3
Z resztą chyba sobie poradzę ale tu utknąłem :-(
update-grub
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64
Found Gentoo Base System release 2.0.1-r1 on /dev/sdb3
done
tylko czy on w ogóle odczyta z grub1?
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-12-01 21:38:49)
Z tego co pamietam to miałem podobny problem. Rozwiazałem go dopisując gentoo "ręcznie" do gruba 2 w debianie:)
Ostatnio edytowany przez marian6 (2010-12-01 21:47:26)
rafaloo napisał(-a):
Wiem, że temat gentoo jest drażliwy na tym forum :p
;)
rafaloo napisał(-a):
zgodnie z manem (gdzieś wyczytałem), że dla amd64 nalezy wybrać no-multib - tak też zrobiłem.
niezupełnie... no-multilib to profil, gdzie nie będziesz miał możliwości skorzystania z czegokolwiek 32bitowego, jak na przykład wine...
rafaloo napisał(-a):
Wszystko "zamaskowane" wyczytałem, że dla no-multib instalujemy grub-stable
grub-static... statyczna wersja, bo grub jest 32bitowy, na profilu no-multilib po prostu nie da się go skompilować
rafaloo napisał(-a):
i jeste to grub 1 z mojej pamięci, bo w boot/grum jest grub.cfg i menu.lst?
tak, plik konfiguracyjny to grub.cfg, a menu.lst to tylko symlink do niego (dla wygody użytkowników)
rafaloo napisał(-a):
Teraz chcę dodać do gentoo do grub2 Debiana, ale coś nie wychodzi.
skoro chcesz dodać gentoo do gruba debiana, to na gentoo w ogóle nie musisz instalować gruba... no bo po co?
rafaloo napisał(-a):
tylko czy on w ogóle odczyta z grub1?
jeśli dodajesz gentoo do gruba debiana, to ewentualny grub z gentoo nie ma z tym żadnego związku...
miałem chwilę grub2 w debianie i wpis dla gentoo dodany z palca w /etc/grub.d/40_custom wyglądał tak:
menuentry "GENTOO -- kernel 2.6.32-zen7-amidala" { insmod part_msdos insmod ext2 set root='(hd0,msdos5)' search --no-floppy --fs-uuid --set fd4fc8cb-cf6a-4208-a01e-144fd3841282 linux /gentoo/vmlinuz-2.6.32-zen7-amidala root=/dev/sda7 rootfstype=ext4 video=uvesafb:1280x1024-32@75,mtrr:3,ywrap splash=verbose,fadein,theme:fuck console=tty1 fbcon=scrollback:128K quiet initrd /gentoo/condecor-fuck }