Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Sytuacja wygląda tak, że posiadam instalację składającą się z "serwera dostępowego" (serwer1) , drugiego serwera(serwer2) i klastra(kilka komputerów)[nodex].
Wszyscy korzystający z tej infrastruktury muszą się najpierw zalogować po ssh na serwer1 a następnie w zależności od zadań logują się po ssh na serwer2 lub na klaster.
Wiec każdemu muszę założyć konto na serwer1 , niektórym dodatkowo na serwer2 a większości konta na wszystkich nodach.
Dlatego chciałem zrobić coś na kształt active directory tylko w dużym uproszczeniu - zakładam konta na serwer1 dodatkowo oznaczam/dodaje niektóre konta mają być dostþene na serwer2 a niektóre dla node. I na tych maszynach jest oczywiście kilka kont lokalnych i są pobierane odpowiednie konta z serwer1.
Jak to osiągnąć ? Możliwie prosto(bez kobylastych narzędzi)?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez tomii (2010-02-24 09:54:51)
LDAP
Wybacz mój brak wiedzy w tej dziedzinie ale czy dobrze rozumiem że kerberos jest potrzebny do ldapa - kerberos umożliwia autoryzacje a ldap przydzielenie uprawnień?
nie, pam i nns potrafia wspolpracowac z ldapem ...
A nie ma czegoś mniejszego - prostszego niż ldap, da się do tego użyć samego kerberosa?
nie wiem czy kerberos jest mniejszy/prostrzy od ldap'a ... jak chesz cos prostego to wystarczy kopiowac /etc/passwd , shadow i ew. group ... mozesz tez zainteresowac sie NIS (stare ale jeszcze uzywane)
A czy zamiast kopiować /etc/passwd nie lepiej napisać skrypt który na odpowiednim komputerze stworzy konto identyczne jak na sewer1?
Ostatnio edytowany przez tomii (2010-02-25 10:00:08)
mozna ale po co komplikowac?
IMHO wtedy to powstaje bardziej zlozony system od autoryzacji przez LDAP
Ale jak skopiuje /etc/passwd z serwer1 to wszycy mają konta wszędzie a tak raczej być nie może.
Ps Macie jakiś dobry poradnik do ldap na debianie?
A NIS? (sam używam LDAP ale to wydaje się prostsze)
NIS wydaje się być przestarzały, ale może zobaczę. Jak macie sprawdzone tutoriale do ldap to napiszcie proszę.
http://wiki.debian.org/LDAP ... szczegolnie istotny fragment "NSS and PAM Client Setup" (zwroc uwage ze libnss-ldap ma niezalezny plik konfiguracyjny od libpam-ldap)
oprocz tego do zarzadzania calkiem ok jest LAM ...
jak sie zmobilizuje to napisze jakies wnioski, wskazowki itd z wdrozenia ktore ostatnio robie ... ale to najwczsniej jutro lub w weekend ...
Ok dzieki za link jutro się temu przyjrzę - myślę że ldap jest rozwiązaniem z przyszłością.
jakby co to sa tez juz moje notatki z wdrozenia ldap - http://www.opcode.eu.org/usage_and_config/linux_con … x_config:ldap
Dzięki, na pewno się przyda.
Strony: 1