Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowałem Oracle XE według tego: http://patryk.kuzmicz.name/2007/11/instalacja-oracle-10g-xe.html ale po wpisaniu w linii poleceń:
oracle@debian:~$ sqlplus / as sysdba
-su: sqlplus: nie znaleziono polecenia
Nie jest to dziwne? Nie powinien być już zainstalowany z Oracle XE?
A jak ustawiles .profile lub .bash_profile ?
Rozumiem, że plik .bash_profile tworzę w katalogu bieżącym po zalogowaniu przez:
su - oracle
W tym pliku mam:
echo -ne "==========================\n";
. /usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/bin/oracle_env.sh
env |grep ORACLE
echo -ne "==========================\n";
@EDIT:
Zaczął coś gadać, czyli gdy się loguję:
root@debian:~# su - oracle
==========================
/usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/bin/nls_lang.sh: 114: [[: not found
/usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server/bin/nls_lang.sh: 114: [[: not found
ORACLE_SID=XE
ORACLE_HOME=/usr/lib/oracle/xe/app/oracle/product/10.2.0/server
==========================
oracle@debian:~$
@EDIT2
Dziwne trochę, ale uruchmoiłem system ponownie i polecenie sqlplus się pojawiło. Problem więc rozwiązany tylko tak dla pewności... jaka powinna być lokalizacja pliku .bash_profile? Katalog domowy uzytkownika systemu, czy Oracle (wiec po zalogowaniu su - oracle)?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-02-28 13:59:28)
.bash_profile powinien byc w katalogu domowym usera oracle.
Generalnie caly pic konfiguracji profila polega na skonfigurowaniu kilku zmiennych:
ORACLE_BASE, ORACLE_HOME, ORACLE_SID to te najwazniejsze - generalnie jednak do nauki oracle NIE polecam wersji XE - lepiej odrazu sobie zainstlowac normalnego Oracla a nie okrajona wersje.
No tak tylko "normalny" Oracle to 4.4 GB, a samo XE 260 MB. I czego w XE nie uświadczę? Jakieś konkretne argumenty przemawiające za zainstalowaniem pełnego Oracle? Bo różne opinie już słyszałem.. wybrałem tę "lżejszą"...
Pytanie do czego potrzebujesz tej bazy?
Bo nie uswiadczysz tam wielu rozwiazan; http://tinyurl.com/yewwp23
O ograniczeniach wersji XE w stosunku do pełnej bazy trochę czytałem, zaraz jeszcze spojrzę w link, który podałeś. Generalnie potrzebuję XE do nauki sql i pl/sql. Nie administrowania ..
kondzio14 napisał(-a):
O ograniczeniach wersji XE w stosunku do pełnej bazy trochę czytałem, zaraz jeszcze spojrzę w link, który podałeś. Generalnie potrzebuję XE do nauki sql i pl/sql. Nie administrowania ..
To co innego, do klepania kodu w pl/sql wystarczy XE ;)
Bo na kolorowanie skladni nie ma co liczyć? ;)
Do nauki sql i pl/sql to mogę polecić dość fajny programik sybase anywhere tylko nie wiem czy jest na linuksa bo ja tego używałem na systemie MS, a teraz już nie w temacie trochę jestem.
plsql jest tez w postgresie w firebidzie tez jest, tak wiec po co sie meczyc z oraclem?
jezoo napisał(-a):
plsql jest tez w postgresie w firebidzie tez jest, tak wiec po co sie meczyc z oraclem?
Na zajęciach mam Oracle :)
Strony: 1