Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-02-24 09:36:59

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Synchronizacja katalogów na kilku maszynach

Witam serdecznie,
Moja sytuacja wygląda następująco:
w domu mam desktopa (Ubuntu) oraz laptopa (debian czasami win xp)
natomiast mam też mały serwerek gdzieś w internecie.

Mam foldery na których pracuje, czasami na desktopie czasami na lapku (na rożnych systemach) są to najczęściej jakieś dokumenty,  pliki binarne, pliki tylko do odczytu itd.
Chciałbym aby zsynchronizować katalogi na tych 3 komputerach tak aby jak na jednym coś zmienię to aby zmiany (nie koniecznie natychmiast) zostały skopiowane na inne komputery.
Szukając w internecie doszedłem do wniosku że najlepiej by się do tego nadawał rsync. Macie jakieś inne/lepsze propozycje?
Pozdrawiam.

#2  2010-02-24 09:55:47

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: Synchronizacja katalogów na kilku maszynach

albo svn czy trac, git w zależności co potrzebujesz i czego wymagasz.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#3  2010-02-24 10:00:10

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

ale czy rsync nie będzie szybszy bo w przypadku binarek przesyła tylko zmiany a nie całość jak svn ? (mówię o połączeniu do serwerka - moje połączenie internetowe nie jest zbyt szybkie)

#4  2010-02-24 10:12:18

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Nie wiem jak z rsync pod winxp.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2010-02-24 10:21:30)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#5  2010-02-24 10:14:18

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

tomii napisał(-a):

ale czy rsync nie będzie szybszy bo w przypadku binarek przesyła tylko zmiany a nie całość jak svn ? (mówię o połączeniu do serwerka - moje połączenie internetowe nie jest zbyt szybkie)

Rsync w Twoim przypadku ma tę wadę, że jeśli zmienisz jakiś plik na komputerze i ten sam na serwerze, to chcąc zsynchronizować go na laptopie, będziesz musiał wiedzieć, skąd pobrać aktualną wersję, a przy pomocy rsynca po zmianie pliku na jednym środowisku nie będziesz miał możliwości aktualizacji pozostałych środowisk z tej prostej przyczyny, że któreś z nich może nie być aktualnie podłączone do sieci. Pojawia się też problem rozwiązywania konfliktów i śledzenia zmian w plikach. Łatwo będzie zgubić jakąś modyfikację.

Podobnie jak ba10 polecam Ci jakiś system kontroli wersji. Serwer, który posiadasz idealnie nadaje się na repozytorium.

Ostatnio edytowany przez Contravene (2010-02-24 11:24:27)

#6  2010-02-24 10:44:18

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

ba10 napisał(-a):

trac

Trac to CMS. Sam z siebie nie oferuje systemu kontroli wersji, jest tylko interfejsem do kilku różnych (domyślnie SVN, wtyczki do innych)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#7  2010-02-24 15:23:10

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

ja bym polecal w takim wypadku bzr (lub inny rozproszony system kontroli wersji)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#8  2010-02-24 15:26:07

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Git wydaje się fajnym rozwiązaniem ale coś mnie ciągnie do części zasobów zastosować rsync - ponieważ obawiam się czy rozmiar repozytorium nie będzie zbyt duży (częste edycje binarek i przenoszenie plików ).
Poza tym  jeżeli podłączyłbym tak : serwer --- desktop ---laptop i to desktop zajmowałby się synchronizacją to nie było by problemów z zmienionymi plikami w dwóch miejscach - chyba że się myle?

#9  2010-02-24 15:48:13

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

1) nie wiem jak git ale bzr umozliwia przenoszenie plikow w ramach repozytorium (bez ich usuwania i ponownego dodawania - modyfikowane sa tylko dane o polozeniu pliku a dane pozostaja bez zmian)
2) nie wiem jak git ale w bzr mozna tworzyc repozytorium bez kopii roboczej (oszczegnosc miejsca rzedu kikudziecieciu procent)
3) do duzych plikow ktorych nie ma potrzeby wersjonowania mozna uzywac rsync
4) co do problemow zmian w kilku miejscach to moga sie pojawic ... pozatym kiedys moze bedziesz chial podpiac laptop do serwera bez desktopu ...

moj skrypt wspomagajacy zarzadzanie srodowiskiem synchronizacji bzr + rsyn (wraz z kilkoma komentarzami) - http://www.opcode.eu.org/my_projects/www_engine/engine-repo-mgr.sh/

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#10  2010-02-24 22:16:04

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Chyba mnie przekonaliście - "workspace" na git/bzr/? a niektóre inne żerzeczy - np zdjęcia polecą przez rsync ?
To chyba będzie najlepsze wyjście - mam racje ?

#11  2010-02-24 23:16:14

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

jezeli te zdjecia to bardziej archiwum niz przetwarzany material (dominuja operacje tworzenia/kasowania plikow a nie modyfikacji pliku) to IMHO ok ...

#12  2010-02-28 08:30:11

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Git wygrał , macie jakiś dobry sprawdzony poradnik?
Czy da się ustawić git przez https (szyfrowane połączenie)?

#13  2010-02-28 12:35:20

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

tak z ciekawosci zapytam czym git wygral z bzr?

co do polaczen szyfrowanych to chyba najprosciej robic to po ssh (zarowno srv, bzr, git jak i rsync maja taka mozliwosc)

#14  2010-02-28 12:51:51

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

na podobnej zasadzie co wybór disttro - wybrałem ten co używa kolega.
Właśnie nie chce po ssh bo każdy potrzebuje konto a jak mam po https to jest szyfrowanie ale nie potrzeba dla każdego konta(np chce udostępnić komuś do odczytu to go dopisuje a nie muszę konta w systemie).

Stopka forum