Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ilin napisał(-a):
Z palca instalujemy i działa.
Po co sobie życie utrudniać.
W takim razie ściągnąłem paczkę VB, instaluję z palca i...
amidala:/# dpkg -i /home/arnvaker/Desktop/virtualbox-3.1_3.1.4-57640_Debian_lenny_amd64.deb Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu virtualbox-3.1. (Odczytywanie bazy danych ... 77736 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie virtualbox-3.1 (z .../virtualbox-3.1_3.1.4-57640_Debian_lenny_amd64.deb) ... dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie virtualbox-3.1: virtualbox-3.1 zależy od libcurl3 (>= 7.16.2-1); jednakże: Pakiet libcurl3 nie jest zainstalowany. virtualbox-3.1 zależy od libqt4-opengl (>= 4.4.3); jednakże: Pakiet libqt4-opengl nie jest zainstalowany. dpkg: błąd przetwarzania virtualbox-3.1 (--install): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Przetwarzanie wyzwalaczy dla gnome-menus... Przetwarzanie wyzwalaczy dla desktop-file-utils... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: virtualbox-3.1
...i dupa zbita :(
Mógłbym oczywiście dociągać teraz zależności, ale po co utrudniać sobie życie, skoro mogę zainstalować tego samego VB z repozytorium, a o wszelkie zależności zatroszczy się aptitude:
amidala:/# aptitude install virtualbox-3.1 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libcurl3{a} libqt4-opengl{a} libssh2-1{a} Następujące częściowo zainstalowane pakiety zostaną skonfigurowane: virtualbox-3.1 0 pakietów aktualizowanych, 3 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B/530kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 1438kB. Kontynuować? [T/n/?] Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libssh2-1. (Odczytywanie bazy danych ... 78227 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie libssh2-1 (z .../libssh2-1_1.2.2-1_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libcurl3. Rozpakowanie libcurl3 (z .../libcurl3_7.19.7-1_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libqt4-opengl. Rozpakowanie libqt4-opengl (z .../libqt4-opengl_4%3a4.5.3-4_amd64.deb) ... Konfigurowanie libssh2-1 (1.2.2-1) ... Konfigurowanie libcurl3 (7.19.7-1) ... Konfigurowanie libqt4-opengl (4:4.5.3-4) ... Konfigurowanie virtualbox-3.1 (3.1.4-57640_Debian_lenny) ... addgroup: Grupa `vboxusers' już istnieje jako grupa systemowa. Kończenie. Messages emitted during module compilation will be logged to /var/log/vbox-install.log. Success! insserv: warning: current stop runlevel(s) (0 1 6) of script `ntp' overwrites defaults (empty). Starting VirtualBox kernel module:done.. Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Bieżący status: 0 niespełnionych zależności [-1].
Śmiem twierdzić, że korzystanie z repozytorium nie jest utrudnianiem sobie życia :)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-02-24 15:47:41)
To jest debatowanie nad niuansami.
Sam wiesz ze wystarczy w takim przypadku
aptitude -f install
Jedno repo mniej do przeszukania podczas codziennego
aptitude update
Ale to dzielenie włosa na czworo.
Każdy instaluje jak mu wygodniej.
Sprawdziłem u mnie był identyczny objaw ale już usb działa.
Pokaż wynik polecenia wydanego z konta użytkownika.
groups
Ok już wiem musiałam się dodać do grupy vboxusers i usb już mam za to teraz czcionka w virtualbox zwariowała mam tak malutką w menu , w komunikatach virtualboxa i np jak kliknę w ikonke usb już w otwartym XP że nie da się jej przeczytać bo jest tak maleńkie to wszystko .
Sam XP jest w porządku.
I taki sam objaw mam jak daję np. wylogowanie i okno zalogowania, tam też nic się nie da przeczytać :( Za monitor służy mi w tym komputerze telewizor Sony 40 calowy ale co to ma do rzeczy, chyba powinno być wszystko normalnie.
Samo okno logowania wygląda normalnie tylko jak wpisuję login i hasło to literki są mini mini , nie da się ich odczytać.