Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! W końcu po długich próbach nauczyłem się ripowac mencoderem dvd tak jak tego chce :), ale zeby nie bylo za wesolo pojawil sie problem z odtwarzaniem tego zripowanego materialu pod wspanialym systemem jakim sa Okna ;-) w debianku mplayerek odtwarza no problem, mi to starcza ale znajomym filmow nie moge pozyczac, bo ich nie moga wlaczyc tzn nie ma obrazu jest dzwiek, jesli chodzi o kodeki sprawdzilem wszystkie jakie mialem w zasiegu ;-) Moze ktos zna rozwiazanie tego problemu ? Dzieki i Pozdrawiam!
Witam! W końcu po długich próbach nauczyłem się ripowac mencoderem dvd tak jak tego chce :), ale zeby nie bylo za wesolo pojawil sie problem z odtwarzaniem tego zripowanego materialu pod wspanialym systemem jakim sa Okna ;-) w debianku mplayerek odtwarza no problem, mi to starcza ale znajomym filmow nie moge pozyczac, bo ich nie moga wlaczyc tzn nie ma obrazu jest dzwiek, jesli chodzi o kodeki sprawdzilem wszystkie jakie mialem w zasiegu ;-) Moze ktos zna rozwiazanie tego problemu ? Dzieki i Pozdrawiam!
Mam dwa rozwiązania, może któreś zadziała:
1. Używaj windowsowych kodeków w mplayerze do kodowania.
2. Niech znajomi odtwarzają filmy w windows mplayerem.
3. Jak kodujesz xvidem także nie działa pod windows? Próbowali instalować ffdshow?
a co powiecie panowie o indeksowaniu pliku wynikowego ?
mplayer -idx <nazwa filmu>
wiem że mplayer odtwarza pliki niezindeksowane, nie pozwala tylko na ich przewijanie. Natomiast pod windą są kłopoty z odtworzeniem
Zainstalowalem wszystkie jakie znam kodeki pod winde ;-) no i ruszyl ale tylko jak zripuje mencoderem w jednym przebiegu to odtwarza, a jak jest po 2 lub 3 przebiegach to w ogole nie rusza ;-( nawet audio nie ma jak w poprzednim przypadku, uzywam w mencoderze kodekow uniwersalnych pisze tylko vcodec=mpeg4:opcje.
Może faktycznie zindeksowanie pomoże, choć na kodowaniu mediów to sie za bardzo nie znam. :)
Niestety indeksowanie nie pomaga bo plik przewijac moge pod mplayerkiem , po 2 przebiegach zadzialalo ale dopiero jak sciagnelem mplayera pod winde ;-) Dzieki :-) A jak uwazacie lepiej robic jeden przebieg czy dwa ?
powiem jak czadman :) nie za bardzo znam się na multimediach. O indeksowaniu gdzieś wyczytałem, zadziałało pod windą to napisałem, ale powiem uczciwie że nie za bardzo się na tym znam, a pasowało by. Jest sporo filmów które mam zamiar zwalić do avi , a do tej pory nie wiem jak. Może byś maverick44 tak napisał mały artykulik w txt ?
Kiedyś próbowałem DVD::Rip ale nie miałem cierpliwości :D
Pewnie ze moge napisac arta, moge powiedziec ze juz tak dlugo siedze w tym ripowaniu a raczej tak dlugo szukalem ze moglbym cos napisac ;-) Jezeli chodzi o mnie DVD:Rip tez mi nie przypadl do gustu, z reszta jakos nie przepadam za nakladkami graficznymi na cos co dobrze chodzi i bez tego ;-)
Art do umieszczenia na stronce duga ? ;> To byłby dla mnie prawdziwy zaszczyt ;-)
Czyli mam napisac ? ;-) i podeslac na maila ?
ta napisz i wyślij Bodziowi :)
a co powiecia na k9copy? podobno jest to taki badziew podobny do shitowego shrinka, który pozwala przeżucać film z płytki DL na zwykłą 4.7 (format wyjściowy mpeg-2). jakoś próbowałem kompilować ale mi nie szło, potem nie miałem czasu :P a w repo nie ma...
K9 bawilem sie ale tez mi cos nie wychodzilo. W sumie to dopiero mlody projekt i ma jeszcze duzo bledow z tego co czytalem. Ale to nadal jest ponad 4 GB a zripowanie da 2x700MB jst jednak oszczednosc ;-)
To O.K biorę sie do roboty ;-)