Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
moja wiedza na temat systemów unix/linux jest nikła dlatego proszę o pomoc :). Stawiam serwerek do backupu na dysk systemowy przeznaczyłem hdd scsi ok 8GB ponadto na kopie chce postawić raid1 z 2x80GB. Podpięty kontroler sprzętowy to Adaptec 1210SA poprzez biosowy menedżer skonfigurowałem raid1 o pojemności 74,5GB. Bez raidu1 system startuje normalnie z hdd scsi (tzn. gdy odepnę dyski od kontrolera), natomiast po podpięciu dysków staje po wyborze z gruba systemu, ostatni monit to:
Booting 'Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686' root (hd0,0) Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83 kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/sda1 ro quiet [Linux-bzImage, setup=0x3000, size=0x16ca90] initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686 [Linux-initrd @ 0xd9fa000, 0x5e5aaf bytes]
Wybaczcie niewiedze naprawdę chce się nauczyć tego systemu bo jest mi to niezbędne w pracy :(
Ostatnio edytowany przez bonus (2010-02-17 16:10:49)
Ustaw w BIOSie kolejność dysków. Czyli dysk SCSI z systemem jako pierwszy, macierz dysków (jakkolwiek ją nazwałeś) jako "drugi dysk"
Po pierwsze system jest już zainstalowany na scsi raid ma być tylko podmontowany w systemie do gromadzenia danych kopii zapasowych. Ponadto w biosie kolejność bootowania jest poprawna: scsi, raid, napęd optyczny. Czekam na kolejne propozycje.
jezeli powyzsze nie pomoze towylacz opcje quite w grubie (http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16134) i wtedy podaj pelne komunikaty (przynajmniej kilka ostatnich linii)
BTW odnosze wrazenie ze cos pozmieniali i ustwili quiet jako domysle w Debianie (gdy instalujemy instalatorem) - tylko po co?
bonus napisał(-a):
Po pierwsze system jest już zainstalowany na scsi raid ma być tylko podmontowany w systemie do gromadzenia danych kopii zapasowych. Ponadto w biosie kolejność bootowania jest poprawna: scsi, raid, napęd optyczny. Czekam na kolejne propozycje.
Nie wiem co to za sprzęt, ale u mnie poza kolejnością bootowania ustawia się jeszcze kolejność dysków.
W przypadku gdy mobo posiada zintegrowane kontrolery ide i stata to tak jest, w moim przypadku zarówno kontroler raid'i jak i scsi są podpięte pod pci i posiadają własne bios'y. W biosie mobo ustawiam tylko kolejność urządzeń boot'ujących. Ponadto gdyby kolejność bootowania była niepoprawna to nie pokazywałby się grub znajdujący się w mbr dysku scsi. Dodam, że stworzony z poziomu bios menedżera raid nie ma narzucone żadnego systemu plików.
bonus napisał(-a):
[..] Ponadto gdyby kolejność bootowania była niepoprawna to nie pokazywałby się grub znajdujący się w mbr dysku scsi.
Nie masz racji.
bonus napisał(-a):
Dodam, że stworzony z poziomu bios menedżera raid nie ma narzucone żadnego systemu plików.
Tego nie rozumiem.
Co to za płyta główna/sprzęt ?
Podłącz dyski odpal jakiś system live i zobacz za pomocą dmesg w jakiej kolejności wykrywane są dyski, podejrzewam, że po ich podłączeniu to one są sda, sdb a scsi staje się sdc. Rozwiązaniem jest podmontowanie partycji gdzie jest system i odpowiednia modyfikacja fstab i menu.lst.
Co do twojego "sprzętowego" raidu wg http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html jest to fakeraid (pseudo-sprzętowy), proponuję zrobienie raidu programowego za pomocą mdadm, w przypadku awarii kontrolera pójdzie na dowolnym innym. Pewnie jak wystartowałby Ci system to widoczne byłyby dwa oddzielne dyski o ile nie stosowałbyś opcji dmraid=true
Aby nie mieć problemu z partycjami polecam przejście na UUID-y - opis w http://stary.dug.net.pl/faq/faq-6-265-UUID__identyf … a_numeru_.php
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-02-19 16:45:58)
Skoro nie mam racji proszę o info które wyprostuje moje niepoprawne myślenie w tym temacie. Co do sprzętu to nie podam teraz bo jestem poza pracą ale przypomnę, że Adaptec 1210SA PCI to kontroler z własnym biosem, w którym poprzez create array i wybór raid1 utworzyłem raid. Na mobo pracuje Intel Celeron 2GHz, komp jest dość stary ale z powodzeniem spełni planowaną rolę.
Co do propozycji andreq'a to niestety dyski są sata, a płyta główna obsługuje tylko ata, dlatego kontroler jest niezbędny, a programowy raid sam nie wiem czemu nie wykorzystać sprzętu skoro jest:/? Wszystkie części są z odzysku po starych kompach, także dużych możliwości wyboru nie ma :(.
Co do propozycji andreq'a to niestety dyski są sata, a płyta główna obsługuje tylko ata, dlatego kontroler jest niezbędny, a programowy raid sam nie wiem czemu nie wykorzystać sprzętu skoro jest:/? Wszystkie części są z odzysku po starych kompach, także dużych możliwości wyboru nie ma :(.
Ale nie piszę, żebyś rezygnował z kontrolera, prawdopodobnie o ile nie uruchomisz kernela parametrem dmraid=true to linux zamiast oczekiwanego przez Ciebie jednego dysku macierzy linux zobaczy dwa oddzielne dyski sata. Czemu mdadm jest elastyczniejszy niż fakeraid już napisałem.
Zrób to co napisał bercik:
jezeli powyzsze nie pomoze towylacz opcje quite w grubie (http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=16134) i wtedy podaj pelne komunikaty (przynajmniej kilka ostatnich linii)
BTW odnosze wrazenie ze cos pozmieniali i ustwili quiet jako domysle w Debianie (gdy instalujemy instalatorem) - tylko po co?
Albo zrób to co napisałem - z użyciem livecd. Bo na razie zgadujemy.
Nie szkodzi, ze kontroler ma własny BIOS i tak całą robotę (obliczanie sum kontrolnych) odwala sterownik a co za tym idzie procesor komputera, w sprzętowym realizuje to procesor na kontrolerze. Widać to zwłaszcza przy odbudowie macierzy, gdzie przy fakeraid i programowym raid wzrasta znacznie wykorzystanie procesora, podczas gdy w przypadku sprzętowego minimalnie.
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-02-19 17:12:13)
Efekt uruchomienia kernela bez opcji quite w grubie to dodanie dodatkowej linii to wcześniej wymienionego komunikatu:
Probing EDD (edd=off to disable) ...
w miarę możliwości proszę o podanie linków do jakiegoś howto jestem newbie a zapał do nauki jest :)
Ps. może skoro i tak mam zmienić konf raid na software'owy to wyłączyłem array w bios'ie kontrolera system uruchomił się normalnie jak zabrać się teraz do konf mdadm?
Ostatnio edytowany przez bonus (2010-02-24 08:55:50)
Konfiguracja RAID proszę bardzo http://pl.docs.pld-linux.org/soft_raid.html
Wybaczcie ale ... mimo tego howto nie wiem jak się za to zabrać wykonałem:
mkfs.ext3 /dev/sdb mkfs.ext3 /dev/sdc
teraz nie wiem czy mam partycje podmontować i wtedy robić "sfdisk -d" czy co ? Mimo sformatowania fdisk -l pokazuje dla sdb i sdc
Disk identifier: 0x00000000 Disk /dev/sdb doesn't contain a valid partition table
Czy możecie mnie poinstruować?
nie ma potrzeby tworzenia systemu plikow przed utworzeniem raidu ... ogolnie masz dwie mozliwosci:
1) zrobic raid pomiedzy dyskami
2) zrobic na dyskach partycje i raid pomiedzy partycjami (wtedy moze sie przydac ta sztuczka z sfdisk
po utworzeniu raidu mozesz albo:
1) zalozyc system plikow na calosci
2) pokazkladac partycje i na nich systemy plikow
3) uzyc lvm (btw go tez mozna uzywac przed raid ale to w specyficznych konfiguracjach)
w uproszeniu (wariant 1-1)
mdadm -C -v /dev/md0 --level=1 -n 2 /dev/sdb /dev/sdc mkfs.ext3 /dev/md0 mount /dev/md0 /mnt
wiecej: http://www.opcode.eu.org/abc_of_computing/debian_an … iana:raid_lvm
Ostatnio edytowany przez bercik (2010-02-24 15:41:47)
Hmm chce podzielić się kolejnymi poczynaniami:
mdadm -C -v /dev/md0 --level=1 -n 2 /dev/sdb /dev/sdc
wywaliło mi
[10200.209009] md: md0: raid array is not clean -- starting background reconstruction mdadm: array /dev/md0 started
zapewne wywaliło mi to w związku z wcześniejszym mkfs.ext3 dla /dev/sdb i sdc osobno, ale skoro "started" to działa pomyślałem.
Odpaliłem kompa ponownie i podczas uruchamiania wywaliło:
[ 10.223902] md: md0: raid array is not clean -- starting bacground reconstruction mdadm: /dev/md/0 has been started with 2 drivers Gave up waiting for root device. Common problems: - Boot args (cat /proc/cmdline) - Check rootdelay= (did the system wait long enougth?) - Check root= (did the system wait for right device?) - Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev) ALERT! /dev/sda1 does not exist. Dropping to a shell! BusyBox v1.10.2 (Debian 1:1.10.2-2) built-in shell (ash) Enter 'help' for list of built-in commands. /bin/sh: can't access ttty; job control turned off (initramfs) (initramfs) BusyBox
zrobiłem miękki reset i znowu coś w stylu
[ 10.223902] md: md0: raid array is not clean -- starting bacground reconstruction mdadm: /dev/md/0 has been started with 2 drivers
ale system ruszył, pomyślałem założę nowy system plików dla md0
mkfs.ext3 /dev/md0
poszło :)
Teraz przy ponownym uruchamianiu wywaliło trochę wpisów lecz nie zdążyłem przeczytać, z którego logu wyczytać można problemy podczas uruchamiania systemu? Jak sprawdzić poprawne działanie md0 oczywiście podmontowałem do /mnt/md0
ALERT! /dev/sda1 does not exist. Dropping to a shell!
Ten komunikat mi się nie spodobał, przecież dysku sda nie ruszałeś!
Co do statusu macierzy, było w tym linku co ci wkleiłem:
# mdadm --query /dev/md0
# mdadm --detail /dev/md0
# cat /proc/mdstat
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-02-25 11:38:37)
Hmm dodałem jeszcze tylko do /etc/fstab
/dev/md0 /mnt/md0 /ext3 errors=remount-ro 0 1
oraz do /etc/mdadm/mdadm.conf
#definition of existing MD arrays ARRAY /dev/md0 devices=/dev/sdb,/dev/sdc
efekt mdadm --query /dev/md0
/dev/md0: 74.56GiB raid1 2 devices, 0 spares
efekt cat /proc/mdstat
md0: active raid1 sdb[0] sdc[1] 78182848 blocks [2/2] [UU]
mdadm --detail nie podaje bo nie chce mi się przepisywać :)
Nie podoba mi się tylko wynik fdisk -l dla /dev/sdb sdc i md0
Disk /dev/sdb doesn't contain a valid partition table ... Disk identifier:0x00000000 Disk /dev/sdc doesn't contain a valid partition table ... Disk identifier:0x00000000 Disk /dev/md0 doesn't contain a valid partition table ... Disk identifier:0x00000000
Czy wszystko wygląda ok ?
Jeszcze jedno, w którym logu są zapisywane info wyświetlane podczas uruchamiania systemu ?
Ostatnio edytowany przez bonus (2010-02-25 14:12:57)
Ponadto dlaczego /proc/mdstat zamiast
Personalities : [raid1]
pokazuje mi
Personalities: [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
Nie chce bezmyślnie czytać monitów dlatego pytam?
Na początku /etc/mdadm/mdadm.conf powinieneś mieć wpis z lista urządzeń, z których składana jest macierz(e), w Twoim przypadku:
DEVICE /dev/sd[bc]
lub bardziej ogólnie
DEVICE /dev/sd[abdc][1234]
mdstat
cat /proc/mdstat
pokazuje OK: masz aktywną macierz, składającą się z dwóch urządzeń sdb [0] sdc [1], oba dyski działają [UU]
fdisk - chmm... trudno się spodziewać poprawnej tablicy partycji jak użyłeś całego dysku do stworzenia macierzy (w przeciwieństwie do tworzenia macierzy z partycji np. /dev/sdb1 /dev/sdc1), szukanie tablicy partycji na macierzy to tak jak szukanie jej na którejś partycji dysku np. /dev/sda1
Nie przejmuj się, absolutnie nie wpływa to na sprawność macierzy.
linia Personalites - poziomy RAID "wspierane" przez jądro/moduł.
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-02-25 15:32:10)
1. w fstab przed ext3 nie powinno byc /
2. komunikaty kokazywane w trakcie startu laduja w roznych logach - glownie chyba boot (jezeli jest tworzony) i dmesg (tudziez kern.log)
3. komunikaty w trakcie startu mozesz zatrzymac przy pomocy [Scroll Lock] lub [Ctrl]+[s]/[Ctrl]+[q]
4. wynikow komend nie musisz przepisywac - wystarczy kopiowac :-)
5. co do fdiska to andreq juz odpowiedzial
6. z tym "/dev/sda1 does not exist" to albo odbudowywanie macierzy spowodolalo jakies opoznienie w pojawianiu sie urzadzenia (rozwiazaniem opcja rootdelay) lub zmienia Ci sie oznaczenie w /dev (rozwiazaniem uuid)
Dopisałem :) gdzie trzeba
DEVICE /dev/sd[bc]
natomiast
ARRAY /dev/md0 devices=/dev/sdb,/dev/sdc
zastąpiłem wynikiem polecenia
mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm.conf
1. w fstab przed ext3 nie powinno byc /
:) źle przepisałem - jest ok
4. wyników komend nie musisz przepisywac - wystarczy kopiowac :-)
Na kompie mam tylko wiersz poleceń bez x'ów także jedyny sposób jaki znam to wynik polecenia przekierować do pliku, ale i tak muszę później jakoś to przenieść na drugiego kompa by wkleić na forum - jakaś propozycja usprawnienia ?
6. z tym "/dev/sda1 does not exist" to albo odbudowywanie macierzy spowodolalo jakies opoznienie w pojawianiu sie urzadzenia (rozwiazaniem opcja rootdelay) lub zmienia Ci sie oznaczenie w /dev (rozwiazaniem uuid)
Gdzie ustawić opcję rootdelay? Rozumiem że uuid ustawić w /etc/fstab zamiast nazw urządzeń blokowych? Jak odwoływać się w poście do wypowiedzi określonego użytkownika?
bonus napisał(-a):
Na kompie mam tylko wiersz poleceń bez x'ów także jedyny sposób jaki znam to wynik polecenia przekierować do pliku, ale i tak muszę później jakoś to przenieść na drugiego kompa by wkleić na forum - jakaś propozycja usprawnienia ?
Zaloguj się do serwera poprzez ssh, wtedy możesz wygodnie kopiować z emulatora terminala. Musisz mieć zainstalowany pakiet openssh-server (poczytaj też o jego zabezpieczaniu http://www.debianusers.pl/articles/71
bonus napisał(-a):
Gdzie ustawić opcję rootdelay?
Zależy jaki masz bootloader w przypadku grub 2 w /etc/default/grub, parametr GRUB_CMDLINE_LINUX - w cudzysłowiach. Po modyfikacji musisz wykonać:
# update-grub
Jeśli grub "1" to w /boot/grub/menu.lst - na końcu linii kernel.
Parametr rootdelay ma format
rootdelay=<liczba_sekund>
gdzie <liczba sekund> to opóźnienie z jakim zostanie zamontowany system plików root
bonus napisał(-a):
Rozumiem że uuid ustawić w /etc/fstab zamiast nazw urządzeń blokowych?
Tak, dałem wcześniej link jak to zrobić.
bonus napisał(-a):
Jak odwoływać się w poście do wypowiedzi określonego użytkownika?
W prawym dolnym rogu każdego posta jest "Cytuj", albo między znacznikami
[quote=<user>]...[/quote]
gdzie <user> to nazwa użytkownika
bonus napisał(-a):
4. wyników komend nie musisz przepisywac - wystarczy kopiowac :-)
uzyc ssh (z kompa na ktorym piszesz posta) do wydanie tych komend (o tym pisal juz andreq) lub uzyc przegladarki tekstowej na tym kompie (np. w3m) ... jak bedziesz mial gdm to w konsoli dziala kopiowanie mysza ... a jak jeszcze ustawisz framebufer z rozsadna rozdzielczoscia to bedziesz mial wiecej linii na ekranie a po zainstalowaniu w3m-img przegladarka ta bedzie pokazywac obrazki ...
bonus napisał(-a):
Rozumiem że uuid ustawić w /etc/fstab zamiast nazw urządzeń blokowych?
w tym przypadku rowniez (a moze przedewszystkim) w konfiguracji gruba w opcji root jadra zamiast root=/dev/costam root=uuid=costam