Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam kompa z debianem, wazne sa dla mnie pliki z konta roota. Na debiana dostalem sie przes plytke live, wykasowalem z pliku passwd literke x za rootem i teoretycznie hasla nie powinno byc, ale jak chce sie zalogowac na roota to i tak wola o hasło. Powiedzcie prosze jak to zrobic aby nie pytal o hasłoi abym je mogl zmienic ?
Ostatnio edytowany przez miastek (2010-02-19 15:04:24)
jest wiele metod ...
1. z livecd zrobic chroot i potem passwd
2. zmienic haslo manualnie w pliku ... w wiekszosci systemow hasla sa w /etc/shadow a nie w /etc/passwd
3. odpalic z init=/bin/bash przemontowac dysk w rw i zmienic haslo
4. ...
...
x. Albo z poziomu livecd pliki sobie od razu skopiować na jakiegoś ftp/pendrive/whatever, a resztą się nie przejmować.
wykasowalem z pliku passwd literke x za rootem i teoretycznie hasla nie powinno byc
Skąd masz tą teorię?!
Man passwd:
Passwd is a text file, that contains a list of the system's accounts, giving for each account some useful information like user ID, group ID, home directory, shell, etc. Often, it also contains the encrypted passwords for each account.
Jeżeli masz tam iksa(zamiast jakiegoś hasza) to znaczy, ze hasło jest trzymane gdzie indziej. Jeżeli chcesz hasło, to spróbuj zmusić system do uruchomienia w trybie single user. Jak? Nie wiem, poszukaj.
Ostatnio edytowany przez kicerk (2010-02-19 15:43:53)
1. Odpal LiveCD.
2. Zamontuj podstawową partycję na jakiś tam katalog.
3. chroot /sciezka/do/tego/katalogu
4. passwd root
5. exit (wyjście z chroota)
6. Odmontowanie systemu plików oraz ponowne uruchomienie komputera.
EDYTA:
bercik mnie uprzedził.
Ostatnio edytowany przez Minio (2010-02-19 15:48:51)
Dziekuje Wam bardzo za pomoc :)
Działa :)