Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Zna ktoś może skrypt dzięki któremu można załączyć wiele plików naraz??
Czyli klikam w przycisk -> otwiera mi się standardowo okienko - zaznaczam np 7 plików klikam zapisz
i wszystko gra.
- może coś w stylu - zaznaczam wszystkie - klikam przycisk a on mi to pakuje np w jednego zipa, rara, tara czy cokolwiek
i załącza!
Ostatnio edytowany przez dawid77 (2010-02-19 08:13:56)
Załączający gdzie?
klikam przycisk a on mi to pakuje np w jednego zipa, rara, tara czy cokolwiek
i załącza!
Post nieco enigmatyczny. Zakładam, że chodzi o www.
Standardowo do formularza (za pomocą elementu typu file) możesz załączyć jeden plik. Jeśli dodasz do tego JavaScript, możesz uzyskać dynamiczny formularz dodawawania wielu plików.
Niestety przy użyciu standardowych formularzy (o ile mi wiadomo; jeśli się mylę, chętnie poznam sposób) nie można wysyłać wielu plików zaznaczając kilka naraz. Nie można też wywołać pakowania ich. Wyjścia są dwa:
- spakować pliki na komputerze i uploadować taki plik,
- Użyć flasha (http://www.element-it.com/multiple-file-upload/flash-uploader.aspx, http://swfupload.org/).
Ostatnio edytowany przez Contravene (2010-02-19 08:59:38)
@Contravene mozna plik spakowac ale to bedzie odbywalo sie po stronie serwera innej mozliosci nie ma.
a co do wysylania mozna uzyc, oprocz flasha, aplet java i tez mozna wysylac na serwer kilka plikow
jezoo napisał(-a):
@Contravene mozna plik spakowac ale to bedzie odbywalo sie po stronie serwera innej mozliosci nie ma.
Właśnie o to mi chodziło. Cały czas rozmawiamy o wybieraniu kilku plików do uploadu na raz, więc pakowanie po stronie serwera raczej nie wchodzi w grę. Za to rozpakowanie przy takim podejściu do uploadu plików już tak.
w html 5 ma byc mozliwosc zalaczania wielu plikow na raz w zwyklym formularzu
jezeli zdecydujesz sie na robienie przez jave flasha itd pamietaj o mozliwosci zrobienia tego normalnie (nie kazdy lubi te technologie nie kazda przegladrka to wspiera)
IMHO fajnie sprawe rozwiazali w SquirrelMail
To niezłe z Was wróżki ;] Bo właściwie nie wiadomo o co chodzi, może to nie HTML, może aplikacja okienkowa. Albo coś jeszcze innego. Super post nie ma co. Wszyscy zakładają, że programowanie kończy się na robieniu stronek w PHP?
@kamikaze: wiosna jest i szklane kule ponownie zaczely dzialac ;-)