Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2010-02-15 11:40:06

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

Re: mythtv - opinie, wymiana doświadczeń...

ippo76 napisał(-a):

To ja z innej beczki:

Jaka jest przewaga Waszego rozwiązania nad klasycznym zestawem? Pytam serio, bez złośliwości.

1) To trzeba lubić ;) Gdyby nie MythTV i tak coś bym robił w temacie komputerów.
2) Mam wiarygodny program na 2 tygodnie do przodu.
3) Kiedy dowiem o jakimś filmie, wchodzę na stronę swojego urządzenia, szybko wyszukuję,
klikam nagraj i po wszystkim.
4) Kiedy zabraknie dysku, urządzenie samo skasuje stare, niepotrzebne rzeczy (to ja decyduję,
na jakiej podstawie) i nagra nową audycję.
5) Mogę np. ustawić nagrywanie wszystkich nowych odcinków ulubionego serialu, które są
emitowane na określonym programie w pewnym zakresie czasowym. Do tego decyduję, że
urządzenie ma pamiętać tylko 3 ostatnie odcinki, bo jeżeli tyle przegapię, to i tak już nie
będę do tego wracał.
6) Słucham muzyki i oglądam filmy DVD/avi z tego samego urządzenia, obsługuję to
jednym pilotem, tymi samy klawiszami i wszystkie moduły podobnie wyglądają. To ważne,
szczególnie dla żony, w każdym razie dla domowników, których grzeje, co to jest, ma
działać i być łatwe w obsłudze.

#27  2010-02-15 12:00:07

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

icek napisał(-a):

1) To trzeba lubić ;) Gdyby nie MythTV i tak coś bym robił w temacie komputerów.

Cóż, kwestia gustu, tu się nie da dyskutować :) Ja czasami coś zepsuję, żeby było co naprawiać...

To zasługa mythtv? Moje polsatowskie EPG na niektórych programach podaje tylko 2 pozycje do przodu, na innych jest program co najmniej na cały dzień, ale nie wiem czy nie na dłużej

3) Kiedy dowiem o jakimś filmie, wchodzę na stronę swojego urządzenia, szybko wyszukuję,

Jeśli robisz to zdalnie, np. z roboty, to ok. Ja muszę ustawić czas w nagrywarce i dodatkowo wskazać program w menu dekodera - żeby włączył się dekoder. Ogólnie - to działa.

4) Kiedy zabraknie dysku, urządzenie samo skasuje stare, niepotrzebne rzeczy (to ja decyduję,
na jakiej podstawie) i nagra nową audycję.

Moja nagrywarka chyba tego nie potrafi.... ale mogę wybrać jakość nagrania, co ma wpływ na jego rozmiar.

5) Mogę np. ustawić nagrywanie wszystkich nowych odcinków ulubionego serialu, które są
emitowane na określonym programie w pewnym zakresie czasowym. Do tego decyduję, że
urządzenie ma pamiętać tylko 3 ostatnie odcinki, bo jeżeli tyle przegapię, to i tak już nie
będę do tego wracał.

Ja mogę wskazać nagrywarce czas, kiedy ma nagrywać. Dekoderowi muszę wskazać programy - dekoder włącza się i przechodzi na wskazany kanał.

6) Słucham muzyki i oglądam filmy DVD/avi z tego samego urządzenia, obsługuję to
jednym pilotem, tymi samy klawiszami i wszystkie moduły podobnie wyglądają. To ważne,
szczególnie dla żony, w każdym razie dla domowników, których grzeje, co to jest, ma
działać i być łatwe w obsłudze.

To tak jak ja - tv, sat, dvd/cd w jednym miejscu. Niestety: pilotów, jak królików. Generalnie mogę zaprogramować pilota od amplitunera, żeby działał na więcej urządzeń ale nie wiem, czy na wszystkie i z regułu nie na pełnej funkcjonalności (o ile włączy tv, to telegazety już nie uruchomi). Można też poustawiać makra, czyli np. chcąc posłuchać muzyki z cd wciskam "1" - uruchomi się amplituner w trybie stereo oraz odtwarzacz cd/dvd, a dźwięk popłynie kablem analogowym; gdy chcę obejrzeć film, wciskam "2" i włącza się tv, odtwarzacz i amplituner w ustawieniu 5.0 (nie używam suba), a dźwięk popłynie kablem optycznym. Ale tak naprawdę to sam już nie pamiętam, co tam kiedyś programowałem :) więc oglądam w asyście stada pilotów :)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#28  2010-02-15 12:09:30

icek - Użytkownik

icek
Użytkownik

ippo76 napisał(-a):

To zasługa mythtv? Moje polsatowskie EPG na niektórych programach podaje tylko 2 pozycje do przodu, na innych jest program co najmniej na cały dzień, ale nie wiem czy nie na dłużej

O tyle, że mogę ten dodatkowy program do niego wprowadzić, to tunera nie.

ippo76 napisał(-a):

Jeśli robisz to zdalnie, np. z roboty, to ok.

Tak, zdalnie. Mogę sprawdzić nagrania, co się nagrało, co nagra.

ippo76 napisał(-a):

będę do tego wracał.

Ja mogę wskazać nagrywarce czas, kiedy ma nagrywać. Dekoderowi muszę wskazać programy - dekoder włącza się i przechodzi na wskazany kanał.

Czas potrafi się zmienić. MythTV sprawdza np. tytuł odcinka czy opis i decyduje, czy to powtórka.
W praktyce wiem, że np. rano są powtórki, po południu nowe odcinki, więc nagrywam wszystko
po południu, czego nie było. To jest szczególnie ciekawe na kanałach filmowych, gdzie jest
dużo powtórek, a ja zaczynam nie od początku serialu. MythTV potrafi wtedy wychwycić
odcinku, które już leciały. oczywiście w czasie nagrywania oglądam co chcę - mam dwa tunery.

Ja jestem zdania, że to jest dla pasjonatów. Funkcje potencjalnie ciekawe, ale trzeba
to lubić i chcieć się tym zajmować. U mnie się sprawdza, ale problemy się zdarzają.

Ostatnio edytowany przez icek (2010-02-15 12:37:58)

#29  2010-02-15 12:13:27

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

co do wirtualizacji - myślałem tez o tym, powinno działać ok np z Xen'em, gdzie możesz "przeforwardować" fizycznie urządzenie PCI z backendu do guesta.
robiłem tak z innymi kartami specjalistycznymi, akurat nie z DVB, poprostu działa. (guest dowolny system, nawet jakies dziwne Windowsy)
Co mnie nie przekonuje do maszyny wirtualnej - nie mam włączonego tego non-stop, czas odpalenia calego systemy wzrósł by dramatycznie.
(bo sam narzut na wykorzystanie CPU jest znikomy, raczej zajetosc w ramie to cos co by moglo martwic - duplikujesz caly system..)
Juz predzej bym sie zastanowił na przeniesieniem kart DVB do jakiegos "cienkiego" pececika.

#30  2010-02-15 12:20:31

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Dzięki za rzeczowe wyjaśnienia. Faktycznie masz nad tym większą kontrolę ode mnie. Ja jednak wolę "tradycyjne" podejście do komputera czyli zastosowanie biurowe czyli mail, internet, edytor tekstu, drukarka. Nawet muzyki praktycznie na kompie nie słucham.

Z drugiej strony, mój pomysł na "pokój multimedialny" też się nie sprawdza, bo słuchanie muzyki gryzie się z oglądaniem tv/dvd. Muzykę wolę mieć w sypialni :)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#31  2010-02-15 13:05:46

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

moje podejscie do kompa z Myth'em - to kombajn do wszystkiego.
ogladanie satelitki, nagrywanie programow, ogladanie DVD, ogladanie DIVX, muzyka, zdjecia, sieciowy sklad plików
możliwość "wystawienia" filmu albo muzyki koledze po sieci. z "szarej strefy" to możliwośc np klienta p2p czy sharing dvb...
mozliwosci ograniczone praktycznie tylko wyobraźnia.
chcialem jeszcze zrobic "konsole " z tego, ale brak czasu juz i tak na granie ;)
muzyka przez amplituner, rowniez do drugiego pomieszczenia. nie mam juz zadnej innej skrzynki obok, tylko amplituner i TV.
niesamowita elastycznosc, oprogramowania, rozbudowy...

#32  2010-02-15 18:35:41

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

ippo76 napisał(-a):

To ja z innej beczki:

Jaka jest przewaga Waszego rozwiązania nad klasycznym zestawem? (...)

ojojoj...:)
Zamknij oczy... wymyśl sobie dekoder - poddaj się swojej fantazji:). Co widzisz? PC+Linux+MythTV:) Szczerze? Nieograniczone możliwości. Teraz pracuję nad operą sterowaną głosem wbudowaną w MytTV. Przerost formy nad treścią? Boja wiem. Fajnie mieć np. TV LCD32", przeglądać strony na nim www sterowane częściowo głosem.
Poza tym...NFS,ftp,www,mail,samba - rzeczy, ktore z dekoderem teoretycznie nie mają nic wspólnego, a które można z powodzeniem w niego wbudować.
PC+Linux+MythTV to studnia bez dna. Oczywiście nie wspominam o takich "detalach" czysto "dekoderowych", o których wspominał icek.
Czegoś nie ma w Twoim dekoderze marzeń? Napisz, to jest OpenSource:)

voyo napisał(-a):

Co mnie nie przekonuje do maszyny wirtualnej - nie mam włączonego tego non-stop, czas odpalenia calego systemy wzrósł by dramatycznie.

Mój "dekoder" chodzi 24h:)

voyo napisał(-a):

Juz predzej bym sie zastanowił na przeniesieniem kart DVB do jakiegos "cienkiego" pececika.

Brak niestety miejsca w domu.

Ostatnio edytowany przez radziojedi (2010-02-15 18:38:37)

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#33  2010-02-15 20:11:35

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

radziojedi napisał(-a):

Mój "dekoder" chodzi 24h:)

ej, a ile płacisz za prąd ? ;)
mój dekoder żere od 65-100 W jak jest włączony, w zależności co tam sie miele akurat.
do tego w nocy słychać wentylator w zasilaczu (jeszcze nic z tym  nie zrobiłem).

musze przyznać że spodobał mi sie pomysł opery sterowanej głosem, chcialem kiedys zrobic ogolnie sterowanie głosem do tego wszystkiego... nie znalazlem niestety nic gotowego, łatwego z zaimplementowaniu. Moze zagłębiałeś sie w temacie? (poza Opere,rozwiązanie bardziej ogolne)

#34  2010-02-15 20:17:22

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

voyo napisał(-a):

ej, a ile płacisz za prąd ? ;)
mój dekoder żere od 65-100 W jak jest włączony, w zależności co tam sie miele akurat.
do tego w nocy słychać wentylator w zasilaczu (jeszcze nic z tym  nie zrobiłem).

musze przyznać że spodobał mi sie pomysł opery sterowanej głosem, chcialem kiedys zrobic ogolnie sterowanie głosem do tego wszystkiego... nie znalazlem niestety nic gotowego, łatwego z zaimplementowaniu. Moze zagłębiałeś sie w temacie? (poza Opere,rozwiązanie bardziej ogolne)

Za prąd płacę opłatę stałą dość dużą, a za samo wykorzystanie wychodzi mały procent tej sumy:) Centrum jest wystarczająco wyciszone, że nie przeszkadza w nocy. Dyskom już się chyba trochę dostaje, bo tylko je zaczynam słyszeć.
A do opery i sterowania głosem dopiero się przymierzam

Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#35  2010-04-29 22:29:31

warped - Użytkownik

warped
Użytkownik

voyo napisał(-a):

Z tego co sie orientuje, jest nas na tym forum chyba trzech albo czterech którzy używają mythtv na codzień, fajnie by było się wymienić wspólnymi doświadczeniami, pochwalić się tym co udało sie odpalić i w jaki sposób, a co nie chce działać...
Napewno każdy ma jakies uwagi co do działania itp. i pewnie mógłby pomoc innym którym czegoś brakuje ;)

Fajny pomysł.

Czy ktoś z Was ma aktualnie 0.23-fixes 24262 + sasc-ng 0.9 ?

Pytam, bowiem mam parę drobnych problemów i chciałbym sprawdzić na ile są one charakterystyczne dla mojego systemu, a na ile dla 0.23 + sasc-ng generalnie.

BTW: Mój system.
BE: 2xPVR250 (analog cable), 1xNova-T (DVB-T), 1xTT S2-3200, 4T storage. BE dodatkowo realizuje InetGW, SBM/NFS server, VoIP PBX oraz PXE boot server dla 4x FE. Stoi na ArchLinux z częścią własnych paczek.

FE: 1xION, 1xAMD+IGP8200, 1xIntel+IGP9400, 1xMAC OSX. Pierwsze 3 FE są diskless (boot via Intel PXE boot).
OS to pochodna Minimyth (wykorzystałem cały GAR oraz regularnie synchronizuje pakiety upstream). Dopisałem nieco funkcji np. E-Mail/VoIP/SysStatus notification via OSD, własną skórkę, itp

Pod tym względem Myth może być naprawdę fajnym hobby...

Zdrówki

#36  2010-05-20 01:16:27

voyo - Użytkownik

voyo
Użytkownik

warped napisał(-a):

voyo napisał(-a):

Z tego co sie orientuje, jest nas na tym forum chyba trzech albo czterech którzy używają mythtv na codzień, fajnie by było się wymienić wspólnymi doświadczeniami, pochwalić się tym co udało sie odpalić i w jaki sposób, a co nie chce działać...
Napewno każdy ma jakies uwagi co do działania itp. i pewnie mógłby pomoc innym którym czegoś brakuje ;)

Fajny pomysł.

Czy ktoś z Was ma aktualnie 0.23-fixes 24262 + sasc-ng 0.9 ?

Ja wlasnie wrzucilem stabilne 0.23, (w sumie nie potrzebnie, bo jakas wersja z svn'z sprzed paru miesiecy dzialala ok.. ale nudzilem sie wieczorem ;) )
moj open-sasc-ng zglasza sie jako  Version: 0.0.2-77M/77M , odpukać wszystko stabilnie. (well... są (były? - zobaczymy) problemy jak jest słabszy sygnał z satki...)

Narazie widze ze są problemy z MythNetvision/MythBrowse , ale to ma status "beta"...

#37  2010-05-27 21:52:51

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Przy stabilnym 0.23 mam problem z dvb-t w momencie włożenia dwóch kart: dvb-t oraz dvb-s. Mianowicie obraz oraz dźwięk jest taki, jakby był słaby sygnał (pikseloza), a sygnał jest oki. Przy włożeniu samej karty dvb-t, działa ok. Przy 0.22 nie było tego problemu

Stopka forum