Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Od dłuższego czasu mam problem z pendrive'm ATV 32 gb. Podczas zapisywania plików na pendrive wywala mi błąd:
Błąd "Błąd We/Wy" podczas kopiowania "/media/disk...CR XviD.avi".
Błąd wyskakuje zawsze w tym samym momencie - po zapisaniu około 9,2 gb. Próbowałem jakoś to naprawić formatowaniem jednak nic nie zdziałałem. Wygląda na to że pendrive jest po prostu popsuty.
Jednak problem zaczął się po tym jak na pendrive'ie robiłem instalki różnych systemów (debian, arch), oraz instalowałem na nim backtrack'a. W tym czasie potraktowałem pendrive programem dd i innymi (nie pamiętam dokladnie wszystkiego co robiłem bo było to dosyć dawno ;/). Wydaje mi się że tym mogłem coś popsuć. Raz jak robiłem instalke systemu na innym pendriv'ie to to ustawiłem na nim na sztywno 16mb i miałem problemy z cofnięciem tego (potem jakoś się uddało), może teraz dzieje się coś podobnego.
Wynik fdisk -l dotyczący pendrive'a:
Disk /dev/sdb: 32.0 GB, 32078036992 bytes 64 heads, 32 sectors/track, 30592 cylinders Units = cylinders of 2048 * 512 = 1048576 bytes Disk identifier: 0x62756c20
oraz fdisk /dev/sdb:
The number of cylinders for this disk is set to 30592. There is nothing wrong with that, but this is larger than 1024, and could in certain setups cause problems with: 1) software that runs at boot time (e.g., old versions of LILO) 2) booting and partitioning software from other OSs (e.g., DOS FDISK, OS/2 FDISK)
Czy waszym zdaniem mogłem coś namieszać w czasie zabawy z systemami, czy jednak pendrive po prostu sie zużył ?
Pozdrawiam
Karol
Skoro już się bawiłeś dd, to możesz pobawić się jeszcze trochę - wyzerować go. Potem utworzyć od nowa tablicę partycji i partycje/partycję. Jak to nie pomoże, to ja nie bardzo widzę dla niego nadzieję... Chyba że rozbija się tylko o limit wielkości pliku - na fat32 to chyba 4GB.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-02-11 13:59:41)
Próbowałem już z /dev/zero i /dev/urandom i jest tak samo jak w przypadku wrzucania zwykłych plików, czyli zatrzymuje się po tych 9,2gb i odmontowuje pendraka.
Troche szkoda, bo jak padła część to pewnie niedługo padnie cały pen ;/
Jak na gwarancji to odsyłaj do serwisu/sklepu.
Niestety gwarancji nie mam, ale zrobiłem inaczej.
ArnVaker podsunął mi pomysł z partycjami, więc stworzylem jedną - 9gb na początku i drugą - 20gb na końcu, omijając tym samym błędny obszar i jak narazie wygląda na to że jest dobrze.
Dzieki za pomoc.
Zawsze możesz zapuścić badblocks, będziesz dokładnie wiedział, gdzie są uszkodzone bloki.
Niestety wcześniej jeszcze raz podzieliłem partycje i już padł zupełnie, co chyba było do przewidzenia.
badblocks wypluwa:
31326207 zakończono Przebieg zakończony, znaleziono 31326208 wadliwych bloków.
Teraz już nie idzie go ani zformatować ani podzielić.
Tak czy inaczej dzieki za rady.