Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-02-10 01:39:27

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Kontroler VIA VT6421A

Witam. Kurcze mam takie cus i zastanawiam sie czy odpali mi na tym system :-/ Sprzet stoi w dosyc hmm chlodnym miejscu i na zasadze- (lepiej nie dotykaj :-)) Pytanie - czy ktos ma i czy bedzie mi to dzialac. Debian juz zainstalowany, tyle, ze w tej chwili dziala na innym kontrolerze... czy po podpieciu do w/w system jest w stanie wystartowac?

#2  2010-02-10 04:36:50

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: Kontroler VIA VT6421A

To zależy od płyty głównej, a konkretnie od jej biosu, czy załaduje podczas startu bios kontrolera. Na asusach może być problem, bo nie zabootuje.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2010-02-10 09:31:31

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

To spoko ;-) Ten kontroler juz pracowal z ta plyta, tyle, ze pod Winda. Czyli mowisz, ze debek powinien ruszyc na nim bez problemu.

#4  2010-02-10 18:17:18

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Jeśli tylko bios płyty pozwala na bootowanie z niego to każdy system, który go obsługuje albo do którego są dla niego sterowniki, ruszy.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#5  2010-02-11 01:48:55

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Niestety system nie chce ruszyc. Hmm kontroler jest wykrywany, ale juz zamontowac systemu plikow nie chce (oczywiscie ustawienia gruba byly zmianiane na sda1 i sdb1) Kontroler pokazuje, ze dysk jest podpiety na 1 kanale - co z tym fantem zrobic? Wyglada to tak, jakby nie wiem, brakowalo sterownikow czy co...

#6  2010-02-11 08:37:52

tomii - Członek DUG

tomii
Członek DUG

Wydaje mi się że za wiele nie zrobisz ponieważ, jeżeli dobrze zrozumiałem objawy, płyta nie potrafi przekazać procesu bootowania do kontrolera.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to posiadanie partycji boot na dysku/karcie pamięci podłączonej do płyty głównej.

#7  2010-02-11 11:59:17

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Prawde mowiac - to jestem za cienki w te klocki :-/ Szukam info i sam juz nie wiem. Kontroler jest wykrywany - lspci i widac, w dmesg tez widac. Niestety juz bootowac z dysku systemu mi sie nie udaje. Staje przy being making /root/filesystem i po kilku minutachj zrzuca mnie do powloki :-/ Jajko to 2.6.24.1 distro etch. Zastanawiam sie czy czegos brakuje (modulu do osblugi sata?) Do tej pory dysk sata mialem podpiety pod IDE (taka przsejsciowka/kontroler) Doszedlem jednak do wniosku, ze jest on winny temu, iz dysk chodzi bardzo wolno (brak trybu pracy UDMA) dlatego chcialem wstawic ten drugi (wspomniana VIA) - lezal w szafie i sie kurzyl. Klepnalem recznie parametry dla gruba, ale niestety ani sda1 ani sdb1 nie dziala... Mozecie podpowiedziec, co mozna sprawdzic i jak majac go np podpietego gdy np zrzuci mnie do powloki przy bootowaniu?

Stopka forum