Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-02-09 18:36:19

Grzeslaw - Użytkownik

Grzeslaw
Użytkownik

Apache: StartServers, Min/MaxSpareServers - czyli optymizacja

Witam,

Od jakiegoś czasu widzę w logach takie wpisy, po moich kombinancjąch optymizacyjnych ich intensywność zmiejszyła się do co okolo 4minut, ale coś jest nie halo:

Kod:

[Tue Feb 09 18:09:26 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 8 children, there are 0 idle, and 93 total children
[Tue Feb 09 18:09:27 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 16 children, there are 15 idle, and 101 total children
[Tue Feb 09 18:13:24 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 8 children, there are 12 idle, and 108 total children
[Tue Feb 09 18:13:25 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 16 children, there are 18 idle, and 116 total children
[Tue Feb 09 18:17:40 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 8 children, there are 17 idle, and 113 total children
[Tue Feb 09 18:18:52 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 8 children, there are 0 idle, and 117 total children
[Tue Feb 09 18:18:53 2010] [info] server seems busy, (you may need to increase StartServers, or Min/MaxSpareServers), spawning 16 children, there are 15 idle, and 125 total children

Opcję MaxClients ustawiłem zgodnie z ogólnie przyjęta zasadą ilość ram/proces apacha (u mnie php czyli kolo 15mb) co dalo mi wartośc 533 -która i tak wyszła w praniu podczas różnorakich testów.

Zastanawiają mnie jednak wciąż te 3opcje, chyba ich dobrze nie rozumiem, na jakiej zasadzie mam je ustawiać. Mam średnią ilość unikalnych odwiedzin w granicach 16000 dziennie. Średnio na portalu siedzi kolo 130-160 osob. Jest sporo grafiki, ale stronka raczej chodzi nieźle. Jednak te wpisy w logach dają mi info, że jednak z tymi procesami coś jest nie tak ustawione.

Czy mógłby ktoś mądrzejszy wyjaśnić mi na jakiej zasadzie powininem ustawiać te procesy, oraz od czego ma to zależeć jakie będą wartości? Apache chodzi jako prefork, ponoć przy bardziej obciążonej maszynie odciąża to ram, dlatego też zdecydowałem się na taki wariant. Inne opcje optymizacyjne mam postawiane więc spoko, ale te 3główne martwią mnei najbardziej, ponieważ nie do końca rozumiem ich dzialanie, czytając dokumentacje. Jakby kto mógłby mi to wyjaśnić byłbym dzwięczny ;-)

Pozdr.

Stopka forum