Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zainstalowałem nowe jądro i jest jeszcze gorzej (mam problem z xami - żeby przejść w tryb graficzny za każdym razem muszę od początku instalować sterownik do nvidi) a dźwięku we flashu jak nie było tak niema (jestem w grupie audio) :(
ja tylko dodam ze mialem to samo niedawno i przerobilismy to z ilinem problem w tym ze dokonca nie wiadomo co bylo przyczyna, sprawdz czy z roota dziala , ja rowniez wziolem i przkopiowalem /etc/modprobe.d/alsa-base.conf z live cd na ktorym dzwiek byl, no i jeszcze reinstall alsy calkowity byl.
po ktoryms restarcie zagralo.
Każdy przypadek trzeba indywidualnie rozpatrywać.
Złotego środka na to nie ma.
Czasami przyczyną jest źle przełączony przełącznik w alsamixerze ,czasami konflikt sterów z bibliotekami a czasami zła współpraca servera dźwięku np w kde z alsą.
Dlatego zawsze oczekuję maximum info na temat sprzętu i problemu aby móc próbować coś doradzić.
sposób pinka nie działa - niestety
dziwie się że na ubuntu wszystko gra (to chyba nie jest wina kde bo na próbę zainstalowałem gnoma na debianie i się nic nie zmieniło)
jak jakiś informacji nie podałem to mówcie
Porównajmy wersje sterownika w ubuntu i debianie.
Pokaż
cat /proc/asound/version
z debiana i ubuntu
fr2009ubuntu:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20.
A w debianie jaka wersja :)
Sprawdź z pod roota
mplayer plik.mp3 -ao alsa
pod ubuntu czy debianem?
ubuntu
$ sudo mplayer 01\ -\ Careful.mp3 -ao alsa MPlayer SVN-r29237-4.4.1 (C) 2000-2009 MPlayer Team mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing 01 - Careful.mp3. Audio only file format detected. Clip info: Title: Careful Artist: Paramore Album: brand new eyes Year: 2009 Comment: Track: 1 Genre: Rock ========================================================================== Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3 AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 320.0 kbit/22.68% (ratio: 40000->176400) Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3) ========================================================================== AO: [alsa] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Video: no video Starting playback... A: 34.8 (34.8) of 231.0 (03:51.0) 0.7%
Pod tym co nie działa.
Może mplayer jakieś przydatne logi pokaże.
debian - ten na którym nie działa dźwięk we flashu
# mplayer 01\ -\ Careful.mp3 -ao alsa MPlayer dev-SVN-r26940 CPU: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ (Family: 15, Model: 44, Stepping: 2) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1 Compiled with runtime CPU detection. Creating config file: /root/.mplayer/config Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory Can't init input joystick mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing 01 - Careful.mp3. Audio file file format detected. Clip info: Title: Careful Artist: Paramore Album: brand new eyes Year: 2009 Comment: Track: 1 Genre: Rock ========================================================================== Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3 AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 320.0 kbit/22.68% (ratio: 40000->176400) Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3) ========================================================================== AO: [alsa] 47040Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Video: no video Starting playback... A: 20.8 (20.7) of 231.0 (03:51.0) 1.2%
Ostatnio edytowany przez frupniew (2010-02-08 16:24:44)
Tobie tylko we flashu na debianie nie działa?
Tak normalnie jest dźwiek ?
Eeee to trzeba tak od razu.
Byłem przekonany ze wcale nie ma dźwięku.
Pokaż
ls /dev | grep dsp
ls /dev | grep dsp
adsp
dsp
dsp1
na debianie i ubuntu to samo
Nie dłubałeś coś w configach tzn mam na myśli
~/.asoundrc lub /etc/asound.conf ?
Bo jeśli tam nie będzie prawidłowych wpisów to tak będzie.
Sprawdz to youtube na samej przegladarce nie odpalaj równolegle żadnych programów aby nie blokowały.
nic nie dłubałem
sprawdziłem - niedziała
Ostatnio edytowany przez frupniew (2010-02-08 21:55:34)
Dziwne powinno śmigać.U mnie bangla na dwóch testingach bez problemu.
Pokaż jaką masz wersję flasha
dpkg -l | grep flash
ubuntu
dpkg -l | grep flash
ii adobe-flashplugin 10.0.32.18-1 Adobe Flash Player plugin version 10
debian
ii flashplayer-mozilla 2:10.0.42.34-0.0 Macromedia Flash Player
rc flashplugin-nonfree 1:2.8 Adobe Flash Player - browser plugin
Zaczyna się wyjaśniać.
Zrób tak
aptitude purge flashplugin-nonfree flashplayer-mozilla
Potem
aptitude update && aptitude install flashplugin-nonfree
Firefox - Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub starą wersję programu Adobe Flash Player. Pobierz najnowszą wersję odtwarzacza Flash. (mam włączoną obsługę języka JavaScript)
na Operze i Konquerorze youtube działa (ale oczywiście bez dźwięku
Ostatnio edytowany przez frupniew (2010-02-09 18:33:38)
Pokaż jeszcze raz
dpkg -l | grep flash
z debiana.
ii flashplugin-nonfree 1:2.8 Adobe Flash Player - browser plugin
Musi działać.
Jako ze nie dowierzam to czy zwracają coś polecenia wydane z konta użytkownika.
ls -a ~/ | grep asound
oraz
ls /etc | grep asound
?