Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Moze pytanie bedzie banalne, ale nie wiem jak sobie z nim poradzic. Serwer openvpn
dziala tylko klientom wygenerowalem rozne klucze, jak umiescic wszystkie klucze w jednym pliku,
tak zeby serwer jak sprawdza klienta, ktory sie z nim laczy sprawdzil wszystkie klucze jakie sie w
pliku by znajdowaly, bo zle to wyglada jak mam w tej chwili
... secret secret1.key secret secret2.key secret secret3.key ...
pozdrawiam
Coś mi się wydaje że na servie to potrzebujesz jednego klucza, a dla klientów są różne.
pozdr.
OK a jak zrobic zeby klienci mieli rozne klucze ?!
pozdro
Generujesz klucz, podpisujesz, dajesz klientowi, dorzucasz mu odpowiednio przygotowany konfig a on sobie kopiuje to w odpowiednie miejsca ;] Ot cała filozofia
Hehe moze nie za jasno sie wyslowilem ;-) jak sprawa wyglada z tym konfigiem ?! Czy mam do kazdego klucza
zrobic osobny konfig ? Nie mam problemu z pojedynczym kluczem u klienta tylko z kilkoma na serwerze jak
zrobic zeby dzialaly wszystkie ?
pozdro
ps. w google juz lukalem ;-)
Tak do każdego klucza robisz osobny konfig, podmieniając w nim odpowiednie wpisy... Potem taką paczkę z konfigami, kluczami etc daje userowi a on go wrzuca do /etc/openvp tudzież do c:\program files\opnevpn\confi i ma działać... Nie pokaże Ci swoich konfigów bo mine z roboty wywalą ;]