Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam takż sytuację. Serwer mi się sam wyłaczył. Musiałem go ręcznie odpalić. Czy da się to jakiś sprawdziś w logach? Czego szukać?
dzieki
Ja bym zaczął w dmesg i syslog i bym pojechał po godzinach (o ile znasz godzinę wyłączenia sprzętu). Ale raczej bym stawiał na hardwarową usterkę.
giegiel napisał(-a):
Ja bym zaczął w dmesg i syslog i bym pojechał po godzinach (o ile znasz godzinę wyłączenia sprzętu). Ale raczej bym stawiał na hardwarową usterkę.
tez mi się tak zdaje, a czy jest jakis soft, który może zdiagnozować o co kaman?
dzieki
Musisz sam ręcznie sprawdzić ;) Zacznij od wymiany zasilacza lub sprawdzenia chłodzenia (czy nic nie zakłóca przepływu). A może to była jednorazowa usterka? A może elektrownia prąd wyłączyła (tutaj możesz włączyć w biosie aby komp sam wstawał jak poczuje prąd w kablu zasilającym :) ). Generalnie możliwości jest masa...
giegiel napisał(-a):
Musisz sam ręcznie sprawdzić ;) Zacznij od wymiany zasilacza lub sprawdzenia chłodzenia (czy nic nie zakłóca przepływu). A może to była jednorazowa usterka? A może elektrownia prąd wyłączyła (tutaj możesz włączyć w biosie aby komp sam wstawał jak poczuje prąd w kablu zasilającym :) ). Generalnie możliwości jest masa...
a czy jakos moge sprawdzic czy nie byl kernel panic?
Jakby był kernel panic to raczej (nie jestem pewien niech mnie ktoś poprawi w razie co) by się nie wyłączył tylko zawiesił. Możesz jeszcze przejrzeć /var/log/kern.log
Ostatnio edytowany przez giegiel (2010-02-06 17:39:27)