Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Czy ma ktoś dokładny opis kompilacji jajka zeby działały skrypty HTB, IMQ.
Dystrybucja Debian 5.0.3 Lenny.
Próbuję od dwóch dni ale coś mi się wysypuje, a na necie nie mogę znaleźć czegoś ciekawego.
Moze ktoś by miał już .config dla kompilacji z dobrymi ustawieniami pod HTB, IMQ.
Do kompilacji instaluje na maszynie pakiety:
apt-get install bzip2 apt-get install libncurses5-dev gcc apt-get install kernel-package
Czy coś ominąłem ?
Ja robię tak:
1. Zgrywam jajko do /usr/src/
wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.17.tar.bz2
2. Następnie trzeba je rozpakować:
tar jxf linux-2.6.17.tar.bz2
3. Tworzymy dowiązanie symboliczne:
ln -s linux-2.6.17 linux
4. przechodzimy do folderu /usr/src/linux
cd /usr/src/linux
5. ściągamy łatke: linux-2.6.17-pp3.patch (od snaja) i patchujemy:
patch –p1 < linux-2.6.17-pp3.patch
6. Po załataniu ściągamy konfig kompilacji kernela .config, wrzucamy go do /usr/src/linux, i tu problem bo nie mam chyba dobrego :(
Jak ktoś ma to proszę o podesłanie :)
7. Odpalamy konfigurator kompilacji jądra:
make menuconfig
8. W konfiguratorze dajemy Load an alternative configuration file
Potwierdzamy jego nazwe czyli .config (wcześniej oczywiście go skopiowaliśmy do /usr/src/linux) i dajemy zapisz ustawienia jajka i wychodzimy
9. stawiamy jajko:
make dep make-kpkg clean make modules make modules_install make-kpkg --revision=786:linux2.6.17(wersjamoja) kernel_image dpkg -i linux-image[bez_spacji] i nacisnij [tab] podpowie Ci i [enter] /boot/grub/menu.lst [zaktualizowac menu startowe grub-a]
nie wiem czy dawać make dep, bo dostaje odpowiedz z linuxa ze nie trzeba make dep is unnecessary, czy jakoś tak
10. Restartuje maszynę, i dupa nie wstaje mi nowe jajko wywala mi jakiś błąd z fsck czy coś tam jeszcze ze nie mógł załadować.
Gdzie robię błąd :(
Po co Ci taki staroć :P. Wrzuć najnowszy stabilny kernel-2.6.32 z iproute2-2.6.31. Łatę imq bierzesz ze strony głównej. Patchujesz, kompilujesz, instalujesz ... :P
---edit---
PS chyba nie ten dział
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2010-02-02 08:23:49)
przestań, po co ci taki stary złom. może nie obsługiwać ci dobrze sprzętu i chyba pogryzie się z udevem
Tak jak rychu prawi, udev w Lennym wymaga kernela w wersji co najmniej 2.6.18
ja bym zrobił tak -> najnowszy kernel -> .config z boot zaadoptować, zarzucić patche. Dokonfigurować kernel aby była obsługa właczona, skompilować, zainstalować :) powinno brykać. Ewentualnie pobrać cysty kernel z www.kernel.org o tej samej wersji co jest dystrybucyjne
No wszystko ladnie tylko jak sobie skopiuje .config z boot to co podczas ustawiania w make menuconfig mam poustawiac zeby mi te htb z imq i esfq dzialalo.
Kolejnosc moze ktos opisac dzialan, od sciagniecia Jajka
wget http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.32.7.tar.bz2
poprzez patchowanie go latkami, jakimi dokladnie i poprzez instalacje iptables czy tez trzeba latac i jakie iptables instalowac i jeszcze instalacje iproute2 jaka wersja i czym patchowac.
Moze wystarczy tylko przekopiowac TC do /sbin ?
A moze ktos ma jakis .config z debian Lenny.
Z gory dzieki za pomoc
Może niedługo porobię paczuszki to udostępnię, wszystko zależy jak z czasem będzie ... :P
ans01 napisał(-a):
A moze ktos ma jakis .config z debian Lenny.
Może spróbuj tych :)
http://merkel.debian.org/~jurij/
Jak chcesz dla Lennego to weź z kernela 2.6.26.
Byłoby fajnie jakby powstała mała instrukcja krok po kroku.
Pozdro :)
Ostatnio edytowany przez ans01 (2010-02-06 01:44:51)
Strony: 1