Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wersja Debiana: Lenny
Problem
$ deluge Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/deluge", line 46, in <module> import deluge._dbus as dbus ImportError: No module named _dbus
Źródło problemu
Próbowałem zainstalować najnowszą wersję Deluge (1.2.0) ze źródeł. Usunąłem starą wersję pobraną z repozytoriów wraz z jej plikami konfiguracyjnymi:
$ sudo aptitude purge deluge-torrent
Dociągnąłem wszystkie zależności dla nowej wersji (wedle informacji z pliku DEPENDS) i postąpiłem zgodnie ze wskazówkami z pliku README:
$ python setup.py build $ sudo python setup.py install
Nowa wersja zainstalowała się zapewne poprawnie, lecz w trakcie uruchamiania pojawiał się podobny problem, lecz dotyczący innych paczek (m. in. libtorrent - niestety, nie pamiętam konkretnie jakich). Dosyć szybko dałem sobie z tym spokój i wróciłem do starej wersji; ręcznie usunąłem Deluge (o ile to ma znaczenie, zainstalowało się ono do /usr, nie do /usr/local), usuwając wszystkie (?) pliki i foldery programu:
$ sudo rm -r -f /usr/bin/*deluge* /usr/lib/*deluge* /usr/share/*deluge*
i zainstalowałem wersję z repozytoriów:
$ sudo aptitude install deluge-torrent
Przy uruchamianiu Deluge pojawił się wspomniany na początku wiadomości problem.
Co zrobiłem próbując usunąć problem?
Próbowałem ponownie skonfigurować paczkę python-dbus:
$ sudo dpkg-reconfigure python-dbus
oraz, ze względu na brak efektów, przeinstalować ją:
$ sudo aptitude purge python-dbus && sudo aptitude install python-dbus
Próbowałem również przeinstalować Deluge:
$ sudo aptitude purge deluge-torrent && sudo aptitude install deluge-torrent
Niestety, wspomniane działania nie przyniosły żadnych efektów. Nie mam pomysłu co zrobić, aby Deluge poprawnie działało. Żadnych wartościowych dla rozwiązania problemu informacji nie udało mi się znaleźć w sieci - porady sprowadzają się do przeinstalowania Deluge lub paczki python-dbus, co już zrobiłem.
O ile mnie pamięć nie myli to deluge w nowszych wersjach odpalamy poleceniem
deluge-gtk
$ deluge-gtk bash: /usr/bin/deluge-gtk: Nie ma takiego pliku ani katalogu
$ ls /usr/bin/*deluge* /usr/bin/deluge
Uff przeoczyłem ze wrócileś do starszej wersji.
Spróbuj wywalić konfigurację deluge.
Wykasuj folder /home/user/.config/deluge
$ ls ~/.config/*deluge* ls: nie ma dostępu do /home/ja/.config/*deluge*: Nie ma takiego pliku ani katalogu
O ile oczywiście chodziło o te pliki.
Ciekawe że nie masz configa deluge.
Pokaż
dpkg -l | grep deluge
oraz
dpkg -l | grep dbus
$ dpkg -l | grep deluge ii deluge-torrent 0.5.9.3-1 A Bittorrent client written in Python/PyGTK ii deluge-torrent-common 0.5.9.3-1 A Bittorrent client written in Python/PyGTK $ dpkg -l | grep dbus ii dbus 1.2.1-5+lenny1 simple interprocess messaging system ii dbus-x11 1.2.1-5+lenny1 simple interprocess messaging system (X11 de ii libdbus-1-3 1.2.1-5+lenny1 simple interprocess messaging system ii libdbus-1-dev 1.2.1-5+lenny1 simple interprocess messaging system (develo ii libdbus-glib-1-2 0.76-1 simple interprocess messaging system (GLib-b ii libdbus-glib-1-dev 0.76-1 simple interprocess messaging system (GLib i ii libnet-dbus-perl 0.33.6-1+b1 Extension for the DBus bindings ii libqt4-dbus 4.4.3-1 Qt 4 D-Bus module ii python-dbus 0.82.4-2 simple interprocess messaging system (Python
Mam tak samo.
Pokaż jeszcze
ps ax | grep dbus
$ ps ax | grep dbus 2816 ? S 0:00 /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session x-session-manager 2817 ? Ss 0:00 /usr/bin/dbus-daemon --fork --print-pid 6 --print-address 9 --session 7251 ? Ss 0:00 /usr/bin/dbus-daemon --system 7404 pts/0 S+ 0:00 grep dbus
Cóż, udało mi się usunąć problem. :) Rozwiązanie sprowadzało się do odinstalowania Deluge, wykasowania folderu /usr/lib/python2.5/site-packages/deluge i ponownej instalacji programu:
$ sudo aptitude purge deluge-torrent $ sudo rm -r -f /usr/lib/python2.5/site-packages/deluge $ sudo aptitude install deluge-torrent
Zgaduję, że w folderze znajdowały się pozostałości po ręcznie zainstalowanym Deluge, których zapomniałem się pozbyć.
Tez tak podejrzewałem.
Nie miałem zaś pojęcia gdzie to tam Ci się poinstalowało co ręcznie instalowałeś.
Trzeba uważać gdzie się co ręcznie instaluje bo potem problemy mogą występować.
Można zachować porządek specjalnie się nie przemęczając - checkinstall.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-02-03 23:48:56)