Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie poleca się przechodzić z aptitude na apt-get. A czy przejście z apt-get na aptitude może sprawić jakieś problemy?
Pozdrawiam,
Contravene
Krótko: Nie, przynajmniej ja nigdy nie miałem.
Chociaż możesz usunąć wszystko co zależne od QT, GTK, GNOME, KDE, X i zainstalować to za pomocą aptitude to problemów na pewno się uniknie (mowa tutaj o dziwnych zależnościach np. przy usuwaniu za pomocą aptitude których teoretycznie być nie powinno).
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2010-02-02 13:08:29)
Contravene napisał(-a):
Nie poleca się przechodzić z aptitude na apt-get. A czy przejście z apt-get na aptitude może sprawić jakieś problemy?
Przejście w żadną stronę nie powinno sprawić większych problemów, a przynajmniej niewielkie (w pewnym momencie aptitude/apt-get może stwierdzić, że jakieś pakiety nie są już potrzebne — wystarczy dać mu do zrozumienia, że jednak są). Najważniejsze aby nie żonglować (raz to, raz tamto).
ja używam cały czas apt-get i jestem zadowolony + synaptic
Zastanawiałem się nad przejściem na aptitude na serwerze, ale ponieważ rzadko jest tam cokolwiek instalowane, więc chyba pozostanę przy apt-get.
Dzięki za odpowiedzi, przydadzą się na przyszłość.