Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-27 22:27:30

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

Dedyk + Debian jak wysyłać pliki na megavideo ?

Witam.
Jeżeli pisze ten temat w złym dziale to z góry przepraszam.

Posiadam serwer dedykowany z systemem operacyjnym linux debian (bez nakładki graficznej).
Do serwera łącze się przez putty itp.
Do przeglądania stron używam komendy :

Kod:

links

I tu zaczyna się mój problem, ponieważ chciałbym wysyłać filmy na megavideo. Jednak ta strona jest cała w grafice, i nie dam rady otworzyć tego okienka "przeglądaj" bo nie ma tego przycisku.

Moje pytanie brzmi : Czy istnieje jakaś możliwość wysyłania filmów na megavideo pod tym systemem ?

Proszę o odpowiedź.

#2  2010-01-27 22:37:48

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Re: Dedyk + Debian jak wysyłać pliki na megavideo ?

zainteresuj się przeglądarkami obsługującymi grafikę przez frame buffer
links2, w3m i sufrnet-linuxfb czy jakoś tak ta ostatnia, z tym że albo kompilacja albo próba zainstalowania z repo sida

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#3  2010-01-28 10:16:27

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

A jak to zainstalować ? Bo jestem zielony w temacie.

#4  2010-01-28 10:41:12

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Kod:

aptitude install pakiet
# lub; ważne: nie mieszaj aptitude z apt-getem i spółką
apt-get install pakiet

rzuć okiem na http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … rsza_polecen/

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2010-01-28 13:41:59

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

No dobrze, zainstalowałem ten program aptitude ale nie wiem jak w nim otworzyć stronę, albo ustawić wysyłanie.

#6  2010-01-28 14:05:56

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

aptitude to nie musisz instalować, już go masz, on służy do instalacji pakietów, tych które które koledzy zaproponowali, na przykład :)

Kod:

aptitude install links2 w3m

etc.
Chodzi o to, że zamiast aptitude możesz używać apt-get. I jak się już na któryś zdecydujesz, to nie używaj ich raczej zamiennie, tylko działaj cały czas jednym.
A links to jest właśnie przeglądarka działająca w trybie tekstowym. Jedna z kilku przynajmniej.

A jeszcze Ci powiem, że jak zapytasz, który jest lepszy, aptitude, czy apt-get, to od razu Ci odpowiem, że aptitude i że dyskusja nad tym jest bez sensu :)

Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-01-28 14:29:56)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#7  2010-01-28 14:07:04

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

banan47 napisał(-a):

No dobrze, zainstalowałem ten program aptitude ale nie wiem jak w nim otworzyć stronę, albo ustawić wysyłanie.

Ja też nie wiem. Aptitude z tego co wiem (mogę się mylić) służy do instalowania pakietów. Chociaż, skoro ma sapera...

Ostatnio edytowany przez azhag (2010-01-28 14:08:05)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#8  2010-01-28 14:55:03

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

Eh... zainstalowałem links2 i w3m ale dalej lipa. Nie mogę się nawet zalogować na stronę. Na podobnym forum o Debianie napisali mi takie coś :

Nie wiem jak Megaupload, ale Rapidshare udostępnia specjalny skrypt Perl do wysyłania plików. Myślę że najlepszym rozwiązaniem (jeśli nikt nic nie doradzi) będzie kontakt z Megaupload i zapytanie czy dysponują jakimiś skryptami. Rozwiązanie takie jest o tyle ciekawe, że proces wysyłania można całkowicie zautomatyzować, ba jeśli na przykład ściągasz pliki torrentem, konwertujesz i dopiero potem wrzucasz na megavideo, to taki proces też da się zautomatyzować.

Wiecie może jak to zrobić ?

Ostatnio edytowany przez banan47 (2010-01-28 14:55:36)

#9  2010-01-28 17:41:03

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

1. zainstaluj sobie firefoxa (aptitude install firefox)
2. polacz sie z tunelowaniem X'ow (ssh -X adres.twojego.serwera)
3. odpal firefox i zaladuj film na megavideo

@winnetou i inni: przegladarki wspierajace grafike na framebuferze
1. moga sobie i tak nie poradzic z js, flashami itp na tego typu stronach
2. nie za bardzo chca pokazywac te grafiki po ssh (a to jest dedyk z dostepem ssh)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#10  2010-01-29 01:53:19

winnetou
Serwis

bercik ja tylko podałem pierwszy pomysł jaki mi przyszedł do głowy :) A co do SSH + tunneling to IMHO w tym przypadku odpada sądząc po postach kolegi... Już prędzej vnc4serwer. Dlaczego nie X'y via SSH bo przypuszczam (aczkolwiek mogę się mylić), że kolega używa do codziennej pracy systemów z Redmont - VNC sprawi mniej problemów niż instalacja jakiegoś serwera X'ów na M$ i konfigurowanie do tego PuTTY... Ale to tylko moje skromne zdanie...

#11  2010-01-29 14:41:28

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

@winnetou ... pewnie masz racje, ale zawsze moze uzyc jakies livecd czy zainstalowac u siebie linuxa (plus taki ze bedzie sie oswajal z systemem ktorym administruje na dedyku)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#12  2010-01-29 17:26:52

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

Więc co najlepiej zastosować ? Bo już nie wiem, proszę oraz o dokładną instrukcję bo jestem mało zaawansowanym użytkownikiem.

#13  2010-01-29 17:40:14

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

zalezy od tego czy na maszynie z ktorej sie laczysz masz windows czy linuxa ... w przypadku linuxa wystarczy ssh -X ... w przypadku windows prosciej chyba bedzie pobawic sie w konfiguracje vnc na serwerze ...

#14  2010-02-01 19:32:21

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

do maszyny łączę się z windows xp przez putty, aha a może mi ktoś podać link albo napisać jak skonfigurować vnc ?

#15  2010-02-01 21:45:32

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#16  2010-02-02 11:48:42

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

Witam,

Zainstalowałem VNC według tego poradnika

Kod:

http://stary.dug.net.pl/faq/faq-7-239-VNC.php

Przy próbie uruchomienia serwera VNC wyświetla mi sie to :

Kod:

###@#####:~$ x11vnc -usepw
02/02/2010 11:42:48 -usepw: found /home/users/########/passwd
02/02/2010 11:42:48 x11vnc version: 0.9.9 lastmod: 2009-12-21  pid: 8678
02/02/2010 11:42:48 XOpenDisplay("") failed.
02/02/2010 11:42:48 Trying again with XAUTHLOCALHOSTNAME=localhost ...
02/02/2010 11:42:48
02/02/2010 11:42:48 *** XOpenDisplay failed. No -display or DISPLAY.
02/02/2010 11:42:48 *** Trying ":0" in 4 seconds.  Press Ctrl-C to abort.
02/02/2010 11:42:48 *** 1 2 3 4
02/02/2010 11:42:52

02/02/2010 11:42:52 ***************************************
02/02/2010 11:42:52 *** XOpenDisplay failed (:0)

*** x11vnc was unable to open the X DISPLAY: ":0", it cannot continue.
*** There may be "Xlib:" error messages above with details about the failure.

Some tips and guidelines:

** An X server (the one you wish to view) must be running before x11vnc is
   started: x11vnc does not start the X server.  (however, see the -create
   option if that is what you really want).

** You must use -display <disp>, -OR- set and export your $DISPLAY
   environment variable to refer to the display of the desired X server.
 - Usually the display is simply ":0" (in fact x11vnc uses this if you forget
   to specify it), but in some multi-user situations it could be ":1", ":2",
   or even ":137".  Ask your administrator or a guru if you are having
   difficulty determining what your X DISPLAY is.

** Next, you need to have sufficient permissions (Xauthority)
   to connect to the X DISPLAY.   Here are some Tips:

- Often, you just need to run x11vnc as the user logged into the X session.
   So make sure to be that user when you type x11vnc.
 - Being root is usually not enough because the incorrect MIT-MAGIC-COOKIE
   file will be accessed.  The cookie file contains the secret key that
   allows x11vnc to connect to the desired X DISPLAY.
 - You can explicitly indicate which MIT-MAGIC-COOKIE file should be used
   by the -auth option, e.g.:
       x11vnc -auth /home/someuser/.Xauthority -display :0
       x11vnc -auth /tmp/.gdmzndVlR -display :0
   you must have read permission for the auth file.

** If NO ONE is logged into an X session yet, but there is a greeter login
   program like "gdm", "kdm", "xdm", or "dtlogin" running, you will need
   to find and use the raw display manager MIT-MAGIC-COOKIE file.
   Some examples for various display managers:

gdm:     -auth /var/gdm/:0.Xauth
              -auth /var/lib/gdm/:0.Xauth
     kdm:     -auth /var/lib/kdm/A:0-crWk72
              -auth /var/run/xauth/A:0-crWk72
     xdm:     -auth /var/lib/xdm/authdir/authfiles/A:0-XQvaJk
     dtlogin: -auth /var/dt/A:0-UgaaXa

Sometimes the command "ps wwwwaux | grep auth" can reveal the file location.

Only root will have read permission for the file, and so x11vnc must be run
   as root (or copy it).  The random characters in the filenames will of course
   change and the directory the cookie file resides in is system dependent.

See also: http://www.karlrunge.com/x11vnc/faq.html

Ktoś może mi pomóc ?

#17  2010-02-02 11:58:07

winnetou
Serwis

Kod:

aptitude search xorg

a potem trzeba zainstalować paczkę która ma w nazwie serwer lub coś w tym stylu - nie pamiętam dokłądnie nazwy. Potem doinstalowanie jakiegoś środowiska graficznego KDE/GNOME/LXDE czy co tam jeszcze pragniesz, ewentualne zastopowanie menadżera logowania w styulu KDM/GDM/Slim/XDM i odpalenie vnc jeszcze raz...

#18  2010-02-02 12:05:19

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

A jeśli zainstaluje teraz jakieś środowisko graficzne, to później jeśli będę chciał to mogę je bez problemu odinstalować, ponieważ nie chcę stracić na wydajności serwera, jeśli nie będzie mi już potrzebne VNC?

Ostatnio edytowany przez banan47 (2010-02-02 12:19:18)

#19  2010-02-03 02:55:11

winnetou
Serwis

A czy jak na systemie z Redmont zainstalujesz jakieś oprogramowanie a potem je odinstalujesz to tracisz na wydajności? (pomijam kontrowersyjne fakty zapychania rejestru i pozostawiania śmieci konfiguracyjnych :P) Jedyne co możesz stracić to kilka/kilkaset megabajtów na dysku. środowiska graficznego nie musisz nawet odinstalowywać - możesz po prostu ubić procesy xserwera w razie konieczności.

#20  2010-02-18 11:49:37

banan47 - Użytkownik

banan47
Użytkownik

po wpisaniu

Kod:

aptitude search xorg

Widzę to:

Kod:

p   libglu1-xorg                                                           - transitional package for Debian etch
p   libglu1-xorg-dev                                                       - transitional package for Debian etch
p   xorg                                                                   - X.Org X Window System
v   xorg-build-macros                                                      -
p   xorg-dev                                                               - the X.Org X Window System development libraries
p   xorg-docs                                                              - Miscellaneous documentation for the X.org X Window System
p   xorg-docs-core                                                         - Core documentation for the X.org X Window System
v   xorg-driver-synaptics                                                  -
p   xorg-sgml-doctools                                                     - Common tools for building X.Org SGML documentation
i   xserver-xorg                                                           - Serwer X od X.Org
i   xserver-xorg-core                                                      - Xorg X serwer - podstawowy serwer
p   xserver-xorg-core-dbg                                                  - Xorg - the X.Org X server (debugging symbols)
p   xserver-xorg-dev                                                       - Xorg X server - development files
v   xserver-xorg-input-7                                                   -
p   xserver-xorg-input-acecad                                              - X.Org X server -- AceCad input driver
p   xserver-xorg-input-aiptek                                              - X.Org X server -- Aiptek input driver
i   xserver-xorg-input-all                                                 - the X.Org X server -- input driver metapackage
i   xserver-xorg-input-evdev                                               - X.Org X server -- evdev input driver
p   xserver-xorg-input-evdev-dev                                           - X.Org X server -- evdev input driver (development headers)
p   xserver-xorg-input-joystick                                            - X.Org X server -- joystick input driver
p   xserver-xorg-input-kbd                                                 - Serwer X X.Org -- sterownik klawiatury
p   xserver-xorg-input-mouse                                               - Serwer X X.Org -- sterownik myszy
i   xserver-xorg-input-synaptics                                           - Synaptics TouchPad driver for X.Org server
p   xserver-xorg-input-tslib                                               - tslib touchscreen driver for X.Org/XFree86 server
p   xserver-xorg-input-vmmouse                                             - X.Org X server -- VMMouse input driver to use with VMWare
p   xserver-xorg-input-void                                                - X.Org X server -- void input driver
i   xserver-xorg-input-wacom                                               - X.Org X server -- Wacom input driver
v   xserver-xorg-video-2                                                   -
v   xserver-xorg-video-6                                                   -
i   xserver-xorg-video-all                                                 - the X.Org X server -- output driver metapackage
p   xserver-xorg-video-amd                                                 - Geode GX2/LX display driver (dummy transitional package)
p   xserver-xorg-video-amd-dbg                                             - Geode GX2/LX display driver (debugging symbols) (dummy transitional package)
i   xserver-xorg-video-apm                                                 - X.Org X server -- APM display driver
i   xserver-xorg-video-ark                                                 - X.Org X server -- ark display driver
i   xserver-xorg-video-ati                                                 - X.Org X server -- ATI display driver wrapper
p   xserver-xorg-video-ati-dbg                                             - X.Org X server -- ATI display driver wrapper (debugging symbols)
i   xserver-xorg-video-chips                                               - X.Org X server -- Chips display driver
i   xserver-xorg-video-cirrus                                              - X.Org X server -- Cirrus display driver
p   xserver-xorg-video-dummy                                               - X.Org X server -- dummy display driver
i   xserver-xorg-video-fbdev                                               - X.Org X server -- fbdev display driver
p   xserver-xorg-video-geode                                               - X.Org X server -- Geode GX2/LX display driver
p   xserver-xorg-video-geode-dbg                                           - Geode GX2/LX display driver (debugging symbols)
p   xserver-xorg-video-glamo                                               - X.Org X server -- SMedia Glamo display driver
p   xserver-xorg-video-glide                                               - X.Org X server -- Glide display driver
p   xserver-xorg-video-glint                                               - X.Org X server -- Glint display driver
i   xserver-xorg-video-i128                                                - X.Org X server -- i128 display driver
i   xserver-xorg-video-i740                                                - X.Org X server -- i740 display driver
i   xserver-xorg-video-intel                                               - X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
p   xserver-xorg-video-intel-dbg                                           - X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver (debug symbols)
p   xserver-xorg-video-ivtv                                                - X.Org X server -- IVTV display driver
p   xserver-xorg-video-ivtv-dbg                                            - X.Org X server -- IVTV display driver (debug symbols)
i   xserver-xorg-video-mach64                                              - X.Org X server -- ATI Mach64 display driver
p   xserver-xorg-video-mach64-dbg                                          - X.Org X server -- ATI display driver (debugging symbols)
i   xserver-xorg-video-mga                                                 - X.Org X server -- MGA display driver
i   xserver-xorg-video-neomagic                                            - X.Org X server -- Neomagic display driver
i   xserver-xorg-video-nv                                                  - X.Org X server -- NV display driver
i   xserver-xorg-video-openchrome                                          - X.Org X server -- VIA display driver
i   xserver-xorg-video-r128                                                - X.Org X server -- ATI r128 display driver
p   xserver-xorg-video-r128-dbg                                            - X.Org X server -- ATI r128 display driver (debugging symbols)
i   xserver-xorg-video-radeon                                              - X.Org X server -- ATI Radeon display driver
p   xserver-xorg-video-radeon-dbg                                          - X.Org X server -- ATI Radeon display driver (debugging symbols)
i   xserver-xorg-video-radeonhd                                            - X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display driver
p   xserver-xorg-video-radeonhd-dbg                                        - X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display driver
i   xserver-xorg-video-rendition                                           - X.Org X server -- Rendition display driver
i   xserver-xorg-video-s3                                                  - X.Org X server -- legacy S3 display driver
i   xserver-xorg-video-s3virge                                             - X.Org X server -- S3 ViRGE display driver
i   xserver-xorg-video-savage                                              - X.Org X server -- Savage display driver
i   xserver-xorg-video-siliconmotion                                       - X.Org X server -- SiliconMotion display driver
i   xserver-xorg-video-sis                                                 - X.Org X server -- SiS display driver
i   xserver-xorg-video-sisusb                                              - X.Org X server -- SiS USB display driver
i   xserver-xorg-video-tdfx                                                - X.Org X server -- tdfx display driver
i   xserver-xorg-video-trident                                             - X.Org X server -- Trident display driver
i   xserver-xorg-video-tseng                                               - X.Org X server -- Tseng display driver
i   xserver-xorg-video-v4l                                                 - X.Org X server -- Video 4 Linux display driver
i   xserver-xorg-video-vesa                                                - X.Org X server -- VESA display driver
p   xserver-xorg-video-via                                                 - X.Org X server -- VIA display driver (dummy transitional package)
i   xserver-xorg-video-vmware                                              - X.Org X server -- VMware display driver
i   xserver-xorg-video-voodoo                                              - X.Org X server -- Voodoo display driver

Co mam teraz zrobić? Jestem w tym zielony

Stopka forum