Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam problem jak w temacie - czy da sie temu jakos zaradzic w sensie, zeby przy sprawdzaniu sciagnietego torrenta maszyna nie byla obciazana na maksa? Kurcze, mam na tym nagiosa i cacti. Gdy przychodzi moment hashowania, host dostaje fisia - pingi ida w kosmos, cacti tez falszuje mi wyniki, ba czasem nawet nie odpytuje hostow przez snmp a przede wszystkim nagios zglasza niebezpieczny load i wyslya maile i smsy. Jakies rady? Korzystam z rtorrenta.
Sprawdź w konfigu rtorrenta opcje dotyczące hashowania. W najgorszym wypadku po prostu je wyłącz (co może nie jest najlepszym pomysłem, ale skutecznym).
Może nice? Albo przekompilowanie rtorrenta? Zgłoszenie błędu na BTS? Bo nie przypominam sobie żeby u mnie były podobne objawy.
sprawdź z niższym nice
Dzieki za wskazkowki, ale d... na calego. Moge mu ustawic nice na 10 (jesli dobrze zerknalem w mana, to najnizsze prio to 20 najwyzsze -20 )to i tak load leci w kosmos. :-( Moze z samym programem jest co nie tak? Jakis inny mozecie polecic?
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2010-02-01 14:03:49)
Czy masz ustawione DMA dla dysku?
Load jest podbijany przed czekanie na dysk %wa w top i niespecjalnie da się coś z tym robić. Pytanie tylko czy inne nice pozwala na poprawne funkcjonowanie pozostałych programów.
http://libtorrent.rakshasa.no/wiki/RTorrentPerformanceTuning tutaj jest coś o ustawianiu hashowania.
azhag napisał(-a):
Czy masz ustawione DMA dla dysku?
Strzal w dziesiatke :-((( Z tego co widze, to nie - zastanawiam sie tylko dlaczego...
tomii napisał(-a):
Load jest podbijany przed czekanie na dysk %wa w top i niespecjalnie da się coś z tym robić.
Pakiet util-linux zawiera program ionice.
Dzięki, bardzo fajne rozwiązanie - człowiek uczy się całe życie.
Pozdrawiam.
Moim problemem jest praca dysku - bez dwoch zdan. Niestety nie wiem jak wlaczyc DMA, probowalem wedlug instr. zamieszczonej w jednym z watkow na forum, ale bez skutku. Nie wiem czy czegos brakuje, czy co....
tzn. hdparm -d /dev/hdXY? Jakiś komunikat?
To znaczy, tak jak mowie :-)
/dev/hda: using_dma = 0 (off)
BTW mam tylko jeden dysk.
00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller Flags: medium devsel I/O ports at 0c00 [size=32] 00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (prog-if 80 [Master]) Subsystem: ASRock Incorporation Unknown device 5513 Flags: bus master, medium devsel, latency 128 [virtual] Memory at 000001f0 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=8] [virtual] Memory at 000003f0 (type 3, non-prefetchable) [disabled] [size=1] [virtual] Memory at 00000170 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=8] [virtual] Memory at 00000370 (type 3, non-prefetchable) [disabled] [size=1] I/O ports at ff00 [size=16]
Poza tym
cat /proc/modules e100 33484 0 - Live 0xe0839000 mii 5344 1 e100, Live 0xe082a000 sis5513 7652 0 [permanent], Live 0xe081e000 generic 4484 0 [permanent], Live 0xe0821000
Proba wlaczenia
/dev/hda: setting using_dma to 1 (on) HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted using_dma = 0 (off)
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2010-02-01 19:51:52)
Strony: 1