Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sprawa wygląda tak: mam zainstalowanego na laptopie Debiana i winXP i chcę do tego jeszcze mieć Centosa.
Nigdy nie miałem dwóch Linuxów na jednym kompie, stąd chciałem Was zapytać czy jest możliwość i w ogóle sens aby współdzieliły one (dystrybucje) jakieś partycje? W zasadzie ten sam system plików.. moim zamiarem jest przy takim układzie:
/dev/sda2 8918 5853 2613 70% /
tmpfs 1007 0 1007 0% /lib/init/rw
udev 10 1 10 3% /dev
tmpfs 1007 1 1007 1% /dev/shm
/dev/sda5 236 57 167 26% /boot
/dev/sda3 130009 35889 87516 30% /home
/dev/sda1 10684 9445 1240 89% /mnt/ntfs_disk
Wydzielić odpowiednio miejsca z partycji /home i potworzyć nowe dla Centosa, tylko czy jest sens duplikować boot i swap?
/boot/ może być wspólny (bootloader instalujesz tylko w jednym systemie), swap — jeśli nie chcesz korzystać z hibernacji — również
A jak podczas instalacji powiedzieć, że mają być wspólne? ;)
wskazac istniejaca i nie kazac tworzyc na niej systemu plikow ... mozna sie pokusic o wspolny home - albo na jednym katalogu domowym (ale przy mocno roznych wersjach aplikacji moga byc problemy), albo z rozdzielnymi katalogami userow na jednej partycji (przy zakladaniu usera w nowym systemie jezeli ma taka sama nazwe wskazujesz mu inny katalog)
Trochę wyprzedziłem zamiary powyższymi pytaniami. Bo zdecydowałem "dla zabawy" wpierw zainstalować Centosa na VBoxie. Problem w tym, że wywala mi:
Your CPU does not support long mode. Use a 32bit distribution.
Pytanie tylko dlaczego? Mój procek to AMD Turion 64 X2 1,9Mhz, zatem dlaczego nakazuje mi instalować wersję 32bit?
kondzio14 napisał(-a):
Trochę wyprzedziłem zamiary powyższymi pytaniami. Bo zdecydowałem "dla zabawy" wpierw zainstalować Centosa na VBoxie. Problem w tym, że wywala mi:
Your CPU does not support long mode. Use a 32bit distribution.
Pytanie tylko dlaczego? Mój procek to AMD Turion 64 X2 1,9Mhz, zatem dlaczego nakazuje mi instalować wersję 32bit?
Wlacz w BIOSie wirtualizacje dla Twojego AMDka.
Nie mam w tym momencie do niego dostępu.. Ale rozumiem, że dotyczy to tego, iż chcę wirtualizować więcej niż jeden system? Bo de facto mam już jeden na wirtualnej maszynie zainstalowany.. Gdybym więc w sposób "normalny", nie na wirtualce instalował to problem nie występowałby?
Nie próbujesz czasem stawiać systemu 64bit na VBoxie zainstalowanym na systemie 32bit?
ArnVaker napisał(-a):
Nie próbujesz czasem stawiać systemu 64bit na VBoxie zainstalowanym na systemie 32bit?
Nie. Debiana mam 64bit.
@EDIT1
Tak jak wyżej sugerowano, należało włączyć wirtualizację w BIOSie.
@EDIT2
Czy ja muszę partycjonować dyski instalując Linuxa, na VBoxie? W każdym razie pojawia mi się komunikat: http://img59.imageshack.us/i/201001312356361280x800s.png/
i boję się kliknąć TAK aby nie utracić danych na dysku. Ale co mu może nie pasować z przygotowaną dla niego dynamiczną wirtualną partycją?
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-02-01 00:02:18)
kondzio14 napisał(-a):
Czy ja muszę partycjonować dyski instalując Linuxa, na VBoxie?
Tak, musisz spartycjonować ten "wirtualny" dysk.
Ok, dzięki, po prostu obawiałem się, że może VBox ingerować mi w te "niewirtualne" - lecz jest ok. Jedyne co to VBox lubi mi zżerać ~93% procesora.
Ostatnio edytowany przez kondzio14 (2010-02-01 00:50:40)
ja miałem tez swapa wspołnego