Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-29 20:40:48

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Kodeki są zainstalowane ale nie do końca działają

Witam, problem polega sam nie wiem na czym. Zaczęło się od tego, że chciałem sobie oczyścić nieco Gnome-powywalałem programy których nie używam, typu evolution, ekiga czy gry. Usuwałem za pomocą apt-get bo aptitude chciało usuwać wszystko co związane z programem-przy evolution chyba całe gnome miało iść po nóż...
Po pewnym czasie zauważyłem, że nie odtwarza mi się film w vlc, tzn był dźwięk-brak obrazu, sprawdziłem w totemie i działa ale nie przewija:D, w mplayerze chyba działa w pełni.
Sprawdziłem jaki błąd wywala vlc i okazuje się, że:

jarski185@239-to4-8:~$ vlc
VLC media player 0.8.6h Janus

** (.:6411): CRITICAL **: clearlooks_style_draw_focus: assertion `height >= -1' failed
[00000309] main decoder error: no suitable decoder module for fourcc `XVID'.
VLC probably does not support this sound or video format.

no więc zająłem się kodekami-chciałem zainstalować w32codecs ale okazuję się, że są w najnowszej wersji...Zrobiłem jeszcze tak na chłopski rozum-wywaliłem całe gnome i zainstalowałem na nowo no ale nie pomogło mi to.
Ps. Nie wiedziałem za bardzo jak to nazwać i gdzie umieścić.

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-29 21:00:05)

#2  2010-01-29 21:10:09

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Kodeki są zainstalowane ale nie do końca działają

jarski185 napisał(-a):

przy evolution chyba całe gnome miało iść po nóż...

Pakiet evolution-data-server-common jest ściśle powiązany z gnome i musi zostać. Wszystkie inne z "evolution" w nazwie można usunąć i nie ma tutaj znaczenia, czy za pomocą aptitude, czy apt-get. Twój problem wynikał pewnie z naruszenia zależności jakiegoś zainstalowanego metapakietu.

#3  2010-01-29 21:13:46

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Ten został właśnie na pewno bo pamiętam, że go widziałem ale wyglądał dosyć poważnie więc nie ruszałem.

#4  2010-01-29 21:18:32

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

W kwestii problemu z vlc znalazłem coś takiego => http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=483000

To people who are still experiencing this: Make sure that you DONT have
packages from http://debian-multimedia.org installed, and delete your
vlc plugin cache:

# rm ~/.vlc/cache/plugins-*.dat

then vlc should work again.

#5  2010-01-29 21:24:32

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

# rm ~/.vlc/cache/plugins-*.dat

napisałem to w konsoli-chyba o to chodziło ale nie pomogło-dokładnie ten sam problem i sam błąd

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-29 21:24:47)

#6  2010-01-29 21:30:11

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Raczej z usera musisz to zrobić.

Tak na marginesie  to jestes pewien że ta akurat wersja vlc odtwarzała ten konkretny film wcześniej poprawnie ?

http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=517450

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#7  2010-01-29 21:55:06

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

pytanie czy uzywasz repozytorium debian-multimedia.org ... niestety vlc ma spore problemy z tamtejsza wersja kodekow budowanych z ffmpeg (to  tez na 99% jest przyczyna buga o ktorym pisal ilin ...)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#8  2010-01-29 21:55:59

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Nie no oczywiście, że jestem pewien, iż wcześniej było poprawnie bo sprawdzałem.
Te elementy konieczne dla vlc chyba są-zobacz to:

jarski185@239-to4-8:~$ sudo apt-get install libaa1 libatk1.0-0 libavcodec51 libc6 libcaca0 libcairo2 libcdio7 libdbus-1-3 libdbus-glib-1-2 libfreetype6 libfribidi0 libgcc1 libgl1-mesa-glx libglib2.0-0 libglu1-mesa libgtk2.0-0 libice6 libiso9660-5 libjpeg62 libnotify1 libpango1.0-0 libpng12-0 libsdl-image1.2 libsdl1.2debian libsm6 libstdc++6 libtar libtiff4
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
libaa1 jest już w najnowszej wersji.
libatk1.0-0 jest już w najnowszej wersji.
libatk1.0-0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libavcodec51 jest już w najnowszej wersji.
libavcodec51 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libc6 jest już w najnowszej wersji.
libcaca0 jest już w najnowszej wersji.
libcaca0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libcairo2 jest już w najnowszej wersji.
libcairo2 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libcdio7 jest już w najnowszej wersji.
libcdio7 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libdbus-1-3 jest już w najnowszej wersji.
libdbus-1-3 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libdbus-glib-1-2 jest już w najnowszej wersji.
libdbus-glib-1-2 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libfreetype6 jest już w najnowszej wersji.
libfreetype6 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libfribidi0 jest już w najnowszej wersji.
libfribidi0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libgcc1 jest już w najnowszej wersji.
libgl1-mesa-glx jest już w najnowszej wersji.
libgl1-mesa-glx zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libglib2.0-0 jest już w najnowszej wersji.
libglib2.0-0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libglu1-mesa jest już w najnowszej wersji.
libglu1-mesa zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libgtk2.0-0 jest już w najnowszej wersji.
libgtk2.0-0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libice6 jest już w najnowszej wersji.
libice6 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libiso9660-5 jest już w najnowszej wersji.
libiso9660-5 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libjpeg62 jest już w najnowszej wersji.
libjpeg62 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libnotify1 jest już w najnowszej wersji.
libnotify1 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libpango1.0-0 jest już w najnowszej wersji.
libpango1.0-0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libpng12-0 jest już w najnowszej wersji.
libpng12-0 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libsdl-image1.2 jest już w najnowszej wersji.
libsdl-image1.2 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libsdl1.2debian jest już w najnowszej wersji.
libsdl1.2debian zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libsm6 jest już w najnowszej wersji.
libsm6 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libstdc++6 jest już w najnowszej wersji.
libtar jest już w najnowszej wersji.
libtar zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
libtiff4 jest już w najnowszej wersji.
libtiff4 zaznaczony jako zainstalowany ręcznie.
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  mc
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
jarski185@239-to4-8:~$ libvcdinfo0 libvlc0 libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 libx11-6 libxext6 libxinerama1libxosd2 libxv1 ttf-dejavu-core vlc-nox zlib1g   
bash: libvcdinfo0: command not found
jarski185@239-to4-8:~$

vlc instalowałem sobie z repozytoriów i chyba to było to multimedialne, mówię chyba bo dodałem sobie też jakieś repozytorium od vlc-jak da się to jakoś sprawdzić to napiszcie jak, no i nie wiem czy w tym szukać problemu bo wcześniej działało i było okej w tej kwestii.

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-29 21:58:59)

#9  2010-01-29 22:55:52

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

jarski185 napisał(-a):

jak da się to jakoś sprawdzić to napiszcie jak

Kod:

apt-cache policy vlc

A poniższe pokaże, które z zainstalowanych pakietów dostępne są w repozytorium "multimedia" (jeżeli masz je dodane):

Kod:

aptitude search '~i~Omultimedia'

#10  2010-01-29 23:09:22

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

jarski185@239-to4-8:~$ apt-cache policy vlc
vlc:
  Zainstalowana: 0.8.6.h-4+lenny2
  Kandydująca: 0.8.6.h-4+lenny2
  Tabela wersji:
*** 0.8.6.h-4+lenny2 0
        800 http://ftp.pl.debian.org lenny/main Packages
        800 http://security.debian.org lenny/updates/main Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     0.7.0-1 0
        500 http://download.videolan.org sid/main Packages

jarski185@239-to4-8:~$ aptitude search '~i~Omultimedia'
i   ffmpeg                                                                                           - audio/video encoder, streaming server & audio/video file converter                                       
i A libamrnb3                                                                                        - floating-point Adaptive Multi-Rate (AMR) speech codec                                                     
i A libamrwb3                                                                                        - Adaptive Multi-Rate - Wideband (AMR-WB) speech codec                                                     
i   libavcodec51                                                                                     - library to encode decode multimedia streams - runtime files                                               
i A libavdevice52                                                                                    - ffmpeg device handling library                                                                           
i A libavformat52                                                                                    - ffmpeg file format library                                                                               
i A libavutil49                                                                                      - avutil shared libraries                                                                                   
i A libdirac0                                                                                        - a video codec - development files                                                                         
i A libfaac0                                                                                         - an AAC audio encoder - library files                                                                     
i A libmp3lame0                                                                                      - LAME Ain't an MP3 Encoder                                                                                 
i A libpostproc51                                                                                    - postproc shared libraries                                                                                 
i   libswscale0                                                                                      - ffmpeg video scaling library                                                                             
i A libx264-65                                                                                       - x264 video coding library                                                                                 
i A libxvidcore4                                                                                     - High quality ISO MPEG4 codec library                                                                     
i   mplayer                                                                                          - The Ultimate Movie Player For Linux                                                                       
i   w32codecs                                                                                        - win32 binary codecs                                                                                       

czyli z tego co widać chyba nie jest to ta niefajna wersja.

Postanowiłem jeszcze odinstalować vlc, użyłem aptitude, potem purge, jak chciałem zainstalować tak mi się zrobiło:

jarski185@239-to4-8:~$ sudo aptitude install vlc
Odczyt dodatkowych informacji o stanie       
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe                     
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  libdvbpsi4{a} libebml0{a} libmatroska0{a} libtwolame0{a} libvlc0{a} libwxbase2.6-0{a} libwxgtk2.6-0{a} libxosd2{a} vlc vlc-nox{a}
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  mc{u}
0 pakietów aktualizowanych, 10 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B/10,2MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 21,7MB.
Kontynuować? [T/n/?] y
(Odczytywanie bazy danych ... 119593 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Usuwanie mc ...
update-alternatives: nie można zrobić /usr/share/man/ru/man1/view.1.gz.dpkg-tmp dowiązaniem symbolicznym do /etc/alternatives/view.ru.1.gz: Nie ma takiego pliku ani katalogu
dpkg: błąd przetwarzania mc (--remove):
podproces pre-removal script zwrócił kod błędu 2
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
mc
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy:

może to w tym mc tkwi problem, próbowałem to kilka razy usunąć ale nie udało się.
Edit-poradziłem sobie w pełni z tym błędem przy instalowaniu, przeinstalowałem vlc i nawet kodeki-bez zmian.

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-30 15:12:55)

#11  2010-01-30 14:26:18

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

1. vlc nie ma w debian-multimedia.org
2. masz ffmpeg z debian-multimedia.org
3. jak pisalem kodeki budowane z ffmpeg z debian-multimedia.org gryza sie z vlc z oficjalnego repozytorium ... zatem wywal kodeki z debian-multimedia.org i zainstaluj z oficjalnego repo ... liste paczek budowanych w oparciu o ffmpeg masz na  stronie informacyjnej paczki zrodlowej

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#12  2010-01-30 15:54:40

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Chciałem wywalić wszystko co miałem z repozytorium multimediów-chyba dobrze, tak? I takie coś mam:

jarski185@239-to4-8:~$ sudo aptitude remove w32codecs mplayer libxvidcore4 libx264-65 libswscale0 libpostproc51 libmp3lame0 libfaac0 libdirac0 libavutil49 libavformat52 libavdevice52 libavcodec51 libamrwb3 libamrnb3 ffmpeg
Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności:
  gstreamer0.10-ffmpeg libvlc0 libxine1-ffmpeg vlc vlc-nox
  ffmpeg libamrnb3 libamrwb3 libavcodec51 libavdevice52 libavformat52 libavutil49 libdc1394-22{u} libdirac0 libfaac0 libggi-target-x{u} libggi2{u} libgii1{u} libgii1-target-x{u} libimlib2{u} libmp3lame0
  libpostproc51 libswscale0 libx264-65 libxvidcore4 mplayer mplayer-skin-blue{u}
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 22 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 29,0MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  libvlc0: Wymaga: libavcodec51 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                   libavcodec-unstripped-51 (>= 0.svn20080206-8) który jest pakietem wirtualnym.
  gstreamer0.10-ffmpeg: Wymaga: libavcodec51 (>= 0.svn20080206) którego nie można zainstalować
                        Wymaga: libavformat52 (>= 0.svn20080206) którego nie można zainstalować
                        Wymaga: libavutil49 (>= 0.svn20080206) którego nie można zainstalować
                        Wymaga: libpostproc51 (>= 0.svn20080206) którego nie można zainstalować
  libxine1-ffmpeg: Wymaga: libavcodec51 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                   Wymaga: libavutil49 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                           libavutil-unstripped-49 (>= 0.svn20080206-8) który jest pakietem wirtualnym.
                   Wymaga: libpostproc51 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                           libpostproc-unstripped-51 (>= 0.svn20080206-8) który jest pakietem wirtualnym.
  vlc-nox: Wymaga: libavcodec51 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
           Wymaga: libavformat52 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                   libavformat-unstripped-52 (>= 0.svn20080206-8) który jest pakietem wirtualnym.
           Wymaga: libavutil49 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                   libavutil-unstripped-49 (>= 0.svn20080206-8) który jest pakietem wirtualnym.
           Wymaga: libpostproc51 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
                   libpostproc-unstripped-51 (>= 0.svn20080206-8) który jest pakietem wirtualnym.
  vlc: Wymaga: libavcodec51 (>= 0.svn20080206-8) którego nie można zainstalować lub
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:
gnome
gstreamer0.10-ffmpeg
libvlc0
libxine1-all-plugins
libxine1-ffmpeg
libxine1-plugins
libxine1-xvdr
vlc
vlc-nox
xine-ui
xineliboutput-fbfe
xineliboutput-sxfe

Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:
libswfdec-0.6-90 poleca gstreamer0.10-ffmpeg
totem-gstreamer poleca gstreamer0.10-ffmpeg
libxine1 poleca libxine1-ffmpeg
xine-dbg poleca xine-ui (= 0.99.5+cvs20070914-2.1~lenny2)
Wynik: -1712

Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-30 15:55:05)

#13  2010-01-30 16:16:39

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ale w czym problem właściwie?

jarski185 napisał(-a):

Chciałem wywalić wszystko co miałem z repozytorium multimediów

Jak już chciałeś to zrobić, to można było  iść za ciosem i zrobić to tak:

Kod:

aptitude purge '~i~Omultimedia'

A tak poza tym, to bercik pisał o kodekach budowanych z ffmpeg, a nie o wszystkim co masz z repozytorium "multimedia".

#14  2010-01-30 16:28:01

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Ale w czym problem właściwie?

No w tym, że się zrobi milion konfliktów chyba, jakbym to zaakceptował... Teraz mam już ffmpeg z podstawowego repozytorium i wygląda na to, że jest to samo.

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-30 16:32:44)

#15  2010-01-30 16:32:10

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

jarski185 napisał(-a):

No w tym, że się zrobi milion konfliktów chyba, jakbym to zaakceptował...

Nie wiem... Wywołaj polecenie z opcją -s i sprawdź :)

Kod:

aptitude purge --purge '~i~Omultimedia' -s

Będziesz mógł sobie zatwierdzać do woli - to tylko symulacja.

Ja to nic nie wiem o tym vlc, ale próbowałeś w ogóle odpalić go na świeżym konfigu?

#16  2010-01-30 18:49:49

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Na świeżym konfigu czyli chyba masz na myśli to:

Kod:

vlc --reset-plugins-cache

Próbowałem też wywalić folder .vlc ale bez zmian

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-30 18:50:52)

#17  2010-01-30 21:42:03

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

pokaz jakie masz teraz wersje pakietow - np.

Kod:

aptitude -F '%c%a%M %p %V' search '~Rdepends:vlc'

#18  2010-01-30 21:50:54

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

jarski185@239-to4-8:~$ aptitude -F '%c%a%M %p %V' search '~Rdepends:vlc'
i A liba52-0.7.4                                                                                                                                                                                       0.7.4-11 
i   libaa1                                                                                                                                                                                             1.4p5-37+b
i A libartsc0                                                                                                                                                                                          1.5.9-2   
i A libasound2                                                                                                                                                                                         1.0.16-2 
i   libatk1.0-0                                                                                                                                                                                        1.22.0-1 
i A libaudiofile0                                                                                                                                                                                      0.2.6-7+le
i A libavahi-client3                                                                                                                                                                                   0.6.23-3le
i A libavahi-common3                                                                                                                                                                                   0.6.23-3le
i A libavc1394-0                                                                                                                                                                                       0.5.3-1+b1
i   libavcodec51                                                                                                                                                                                       3:20080706
i A libavformat52                                                                                                                                                                                      3:20080706
i A libavutil49                                                                                                                                                                                        3:20080706
i   libc6                                                                                                                                                                                              2.7-18lenn
i   libcaca0                                                                                                                                                                                           0.99.beta1
i   libcairo2                                                                                                                                                                                          1.6.4-7   
i   libcdio7                                                                                                                                                                                           0.78.2+dfs
i A libcucul0                                                                                                                                                                                          0.99.beta1
i   libdbus-1-3                                                                                                                                                                                        1.2.1-5+le
i   libdbus-glib-1-2                                                                                                                                                                                   0.76-1   
i A libdvbpsi4                                                                                                                                                                                         0.1.5-3.1
i A libdvdnav4                                                                                                                                                                                         4.1.2-3   
i A libdvdread3                                                                                                                                                                                        0.9.7-11 
i A libebml0                                                                                                                                                                                           0.7.7-3.1
p   libesd-alsa0                                                                                                                                                                                       0.2.36-3 
i A libesd0                                                                                                                                                                                            0.2.36-3 
i A libfaad0                                                                                                                                                                                           2.6.1-3.1
i A libflac8                                                                                                                                                                                           1.2.1-1.2
i   libfreetype6                                                                                                                                                                                       2.3.7-2+le
i   libfribidi0                                                                                                                                                                                        0.10.9-1 
i   libgcc1                                                                                                                                                                                            1:4.3.2-1.
i   libgcrypt11                                                                                                                                                                                        1.4.1-1   
i A libggi2                                                                                                                                                                                            1:2.2.2-3
v   libgl1                                                                                                                                                                                             <brak>   
i   libgl1-mesa-glx                                                                                                                                                                                    7.0.3-7   
p   libgl1-mesa-swx11                                                                                                                                                                                  7.0.3-7   
i   libglib2.0-0                                                                                                                                                                                       2.16.6-3 
p   libglide2                                                                                                                                                                                          2002.04.10
v   libglu1                                                                                                                                                                                            <brak>   
i   libglu1-mesa                                                                                                                                                                                       7.0.3-7   
i   libgnutls26                                                                                                                                                                                        2.4.2-6+le
i   libgtk2.0-0                                                                                                                                                                                        2.12.12-1~
i A libhal1                                                                                                                                                                                            0.5.11-8 
i   libice6                                                                                                                                                                                            2:1.0.4-1
i A libid3tag0                                                                                                                                                                                         0.15.1b-10
i   libiso9660-5                                                                                                                                                                                       0.78.2+dfs
i A libjack0                                                                                                                                                                                           0.109.2-5
i   libjpeg62                                                                                                                                                                                          6b-14     
i A liblircclient0                                                                                                                                                                                     0.8.3-3   
i A libmad0                                                                                                                                                                                            0.15.1b-4
i A libmatroska0                                                                                                                                                                                       0.8.1-1.1
i A libmodplug0c2                                                                                                                                                                                      1:0.8.4-1+
i A libmpcdec3                                                                                                                                                                                         1.2.2-1   
i A libmpeg2-4                                                                                                                                                                                         0.4.1-3   
i   libncurses5                                                                                                                                                                                        5.7+200812
i   libnotify1                                                                                                                                                                                         0.4.4-3   
v   libnotify1-gtk2.10                                                                                                                                                                                 <brak>   
i A libnspr4-0d                                                                                                                                                                                        4.7.1-5   
i A libogg0                                                                                                                                                                                            1.1.3-4   
i   libpango1.0-0                                                                                                                                                                                      1.20.5-5 
i   libpng12-0                                                                                                                                                                                         1.2.27-2+l
i A libpostproc51                                                                                                                                                                                      3:20080706
i A libraw1394-8                                                                                                                                                                                       1.3.0-4   
i   libsdl-image1.2                                                                                                                                                                                    1.2.6-3   
i   libsdl1.2debian                                                                                                                                                                                    1.2.13-2 
i   libsm6                                                                                                                                                                                             2:1.0.3-2
i A libsmbclient                                                                                                                                                                                       2:3.2.5-4l
i A libspeex1                                                                                                                                                                                          1.2~rc1-1
i   libstdc++6                                                                                                                                                                                         4.3.2-1.1
i A libsvga1                                                                                                                                                                                           1:1.4.3-27
i A libsysfs2                                                                                                                                                                                          2.1.0-5   
i   libtar                                                                                                                                                                                             1.2.11-5 
i A libtheora0                                                                                                                                                                                         1.0~beta3-
i   libtiff4                                                                                                                                                                                           3.8.2-11.2
i A libtwolame0                                                                                                                                                                                        0.3.12-1 
i   libvcdinfo0                                                                                                                                                                                        0.7.23-4 
i   libvlc0                                                                                                                                                                                            0.8.6.h-4+
i A libvorbis0a                                                                                                                                                                                        1.2.0.dfsg
i A libvorbisenc2                                                                                                                                                                                      1.2.0.dfsg
i   libwxbase2.6-0                                                                                                                                                                                     2.6.3.2.2-
i   libwxgtk2.6-0                                                                                                                                                                                      2.6.3.2.2-
i   libx11-6                                                                                                                                                                                           2:1.1.5-2
i   libxext6                                                                                                                                                                                           2:1.0.4-1
i   libxinerama1                                                                                                                                                                                       2:1.0.3-2
i   libxml2                                                                                                                                                                                            2.6.32.dfs
i   libxosd2                                                                                                                                                                                           2.2.14-1.6
i A libxt6                                                                                                                                                                                             1:1.0.5-3
i   libxv1                                                                                                                                                                                             2:1.0.4-1
p   svgalib1-libggi2                                                                                                                                                                                   1:0.7-3   
i   ttf-dejavu-core                                                                                                                                                                                    2.25-3   
i   vlc                                                                                                                                                                                                0.8.6.h-4+
i   vlc-nox                                                                                                                                                                                            0.8.6.h-4+
i   zlib1g                                                                                                                                                                                             1:1.2.3.3.

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-30 21:52:28)

#19  2010-01-30 21:57:49

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

wydaje mi sie ze nadal masz pakietybudowane w oparciu o ffmpeg z debian-multimedia (np. libavcodec51 w wersji 3:20080706 nie wyglada na oficjalne repo)

#20  2010-01-30 22:19:20

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Starałem się to wywalić wszystko, potem wykasowałem repozytorium multimedia i instalowałem z oficjalnego-nie wiem czy tak można zrobić?

#21  2010-01-30 23:36:48

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

jarski185 napisał(-a):

Starałem się to wywalić wszystko

libavcodec51:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca: 3:20080706-0.3lenny1
  Tabela wersji:
     3:20080706-0.3lenny1 0
        500 http://www.debian-multimedia.org lenny/main Packages

0.svn20080206-18 0
        500 http://ftp.pl.debian.org lenny/main Packages
     0.svn20080206-17+lenny1 0
        500 http://security.debian.org lenny/updates/main Packages

Co tu dużo mówić... Try again...

#22  2010-01-31 00:06:16

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Dzięki za Janis;] Powiedz mi jeszcze, czy jeśli wydam takie polecenie to będzie to o co chodzi?

Kod:

aptitude remove w32codecs libxvidcore4 libx264-65 libswscale0 libpostproc51 libmp3lame0 libfaac0 libdirac0 libavutil49 libavformat52 libavdevice52 libavcodec51 libamrwb3 libamrnb3 ffmpeg

czy coś jeszcze do niego dodać?
pokazuje się to co przeklejałem wyżej z niespełnionymi zależnościami i oferuje mi takie coś-chyba nie bardzo będzie potem cokolwiek działało:

Kod:

abiword{u} abiword-common{u} abiword-help{u} abiword-plugin-goffice{u} abiword-plugin-grammar{u} abiword-plugin-mathview{u} at-spi{u} avahi-utils{u} binfmt-support{u} bluez-audio{u} bluez-gnome{u} 
  bluez-utils{u} bogofilter{u} bogofilter-bdb{u} bogofilter-common{u} cheese{u} cli-common{u} cups{u} dasher{u} dasher-data{u} dhcdbd{u} dmz-cursor-theme{u} ekiga{u} espeak{u} espeak-data{u} evolution{u} 
  evolution-common{u} evolution-exchange{u} evolution-plugins{u} evolution-webcal{u} fast-user-switch-applet{u} festival{u} festlex-cmu{u} festlex-poslex{u} festvox-kallpc16k{u} ffmpeg file-roller{u} 
  finger{u} foomatic-db{u} foomatic-db-engine{u} foomatic-filters{u} gcalctool{u} gconf-editor{u} gdebi{u} gdebi-core{u} gedit{u} gedit-common{u} ggzcore-bin{u} ghostscript-x{u} gnome{a} 
  gnome-accessibility{u} gnome-accessibility-themes{u} gnome-app-install{u} gnome-backgrounds{u} gnome-cards-data{u} gnome-core{u} gnome-desktop-environment{u} gnome-games{u} gnome-games-data{u} 
  gnome-games-extra-data{u} gnome-mag{u} gnome-nettool{u} gnome-network-admin{u} gnome-office{u} gnome-orca{u} gnome-pilot{u} gnome-pilot-conduits{u} gnome-power-manager{u} gnome-screensaver{u} 
  gnome-spell{u} gnome-system-tools{u} gnome-themes{u} gnome-themes-extras{u} gnome-vfs-obexftp{u} gnome-volume-manager{u} gnuchess{u} gnuchess-book{u} gnumeric{u} gnumeric-common{u} gok{u} gs-esp{u} 
  gstreamer0.10-ffmpeg{a} gstreamer0.10-gnomevfs{u} gstreamer0.10-tools{u} gthumb{u} gthumb-data{u} gtk2-engines{u} gtk2-engines-pixbuf{u} gtkhtml3.14{u} gucharmap{u} guile-1.8-libs{u} hal-cups-utils{u} 
  hardinfo{u} imagemagick{u} inkscape{u} latex-xft-fonts{u} libaiksaurus-1.2-0c2a{u} libaiksaurus-1.2-data{u} libaiksaurusgtk-1.2-0c2a{u} libalut0{u} libamrnb3 libamrwb3 libart2.0-cil{u} libatspi1.0-0{u} 
  libavahi-compat-libdnssd1{u} libavahi-ui0{u} libavcodec51 libavdevice52 libavformat52 libavutil49 libbluetooth2{u} libbrlapi0.5{u} libcolorblind0{u} libcupsys2{u} libdc1394-22{u} libdirac0 libdvbpsi4{u} 
  libebml0{u} libepc-1.0-1{u} libepc-ui-1.0-1{u} libespeak1{u} libestools1.2{u} libexchange-storage1.2-3{u} libfaac0 libgail-gnome-module{u} libgalago3{u} libgconf2.0-cil{u} libgda3-3{u} libgda3-bin{u} 
  libgda3-common{u} libgdiplus{u} libgdl-1-0{u} libgdl-1-common{u} libgdome2-0{u} libgdome2-cpp-smart0c2a{u} libggi-target-x{u} libggi2{u} libggz2{u} libggzcore9{u} libggzmod4{u} libgif4{u} libgii1{u} 
  libgii1-target-x{u} libgksu1.2-0{u} libgksuui1.0-1{u} libglade2.0-cil{u} libglew1.5{u} libglib2.0-cil{u} libgmime-2.0-2a{u} libgmime2.2-cil{u} libgmyth0{u} libgnome-mag2{u} libgnome-pilot2{u} 
  libgnome-speech7{u} libgnome-vfs2.0-cil{u} libgnome2.0-cil{u} libgnomevfs2-bin{u} libgoffice-0-4{u} libgoffice-0-6{u} libgoffice-0-6-common{u} libgoffice-0-common{u} libgpgme11{u} libgpod3{u} 
  libgsf-gnome-1-114{u} libgsl0ldbl{u} libgtk2.0-cil{u} libgtkhtml3.14-19{u} libgtkmathview0c2a{u} libgtksourceview2.0-0{u} libgtksourceview2.0-common{u} libimlib2{u} libiptcdata0{u} liblink-grammar4{u} 
  liblircclient0{u} libloudmouth1-0{u} liblua5.1-0{u} libmagick++10{u} libmatroska0{u} libmono-addins-gui0.2-cil{u} libmono-addins0.2-cil{u} libmono-cairo1.0-cil{u} libmono-corlib1.0-cil{u} 
  libmono-corlib2.0-cil{u} libmono-data-tds1.0-cil{u} libmono-data-tds2.0-cil{u} libmono-i18n1.0-cil{u} libmono-i18n2.0-cil{u} libmono-security1.0-cil{u} libmono-security2.0-cil{u} 
  libmono-sharpzip0.84-cil{u} libmono-sharpzip2.84-cil{u} libmono-sqlite2.0-cil{u} libmono-system-data1.0-cil{u} libmono-system-data2.0-cil{u} libmono-system-web1.0-cil{u} libmono-system-web2.0-cil{u} 
  libmono-system1.0-cil{u} libmono-system2.0-cil{u} libmono0{u} libmono1.0-cil{u} libmono2.0-cil{u} libmp3lame0 libmtp7{u} libndesk-dbus-glib1.0-cil{u} libndesk-dbus1.0-cil{u} libnl1{u} libnm-glib0{u} 
  libnm-util0{u} libopal-2.2{u} libopenal1{u} libopenobex1{u} libots0{u} libpcsclite1{u} libpisock9{u} libpisync1{u} libpkcs11-helper1{u} libplot2c2{u} libportaudio2{u} libpostproc51 libpstoedit0c2a{u} 
  libpt-1.10.10{u} libpt-1.10.10-plugins-alsa{u} libpt-1.10.10-plugins-v4l{u} libpth20{u} libslp1{u} libsoup2.2-8{u} libspeexdsp1{u} libsqlite0{u} libstdc++5{u} libswscale0 libt1-5{u} libtwolame0{u} 
  libvlc0{a} libwmf-bin{u} libwv-1.2-3{u} libx264-65 libxevie1{u} libxine1-all-plugins{a} libxine1-ffmpeg{a} libxine1-gnome{u} libxine1-plugins{a} libxine1-xvdr{a} libxvidcore4 liferea{u} 
  link-grammar-dictionaries-en{u} lzop{u} mono-common{u} mono-gac{u} mono-jit{u} mono-runtime{u} mousetweaks{u} mozilla-plugin-vlc{a} mplayer{a} mplayer-skin-blue{u} ncompress{u} network-manager{u} 
  network-manager-gnome{u} network-manager-openvpn{u} network-manager-openvpn-gnome{u} network-manager-vpnc{u} network-manager-vpnc-gnome{u} obex-data-server{u} openssl-blacklist{u} openvpn{u} 
  openvpn-blacklist{u} perlmagick{u} planner{u} poppler-utils{u} pstoedit{u} python-4suite-doc{u} python-4suite-xml{u} python-brlapi{u} python-cups{u} python-cupsutils{u} python-eggtrayicon{u} 
  python-gdata{u} python-gdbm{u} python-gnome2-extras{u} python-gst0.10{u} python-gtkhtml2{u} python-gtkmozembed{u} python-gtksourceview2{u} python-pyatspi{u} python-sexy{u} python-xdg{u} rdesktop{u} 
  resolvconf{u} rhythmbox{u} rss-glx{u} samba-common{u} seahorse{u} serpentine{u} sharutils{u} smbclient{u} sound-juicer{u} ssl-cert{u} swfdec-gnome{u} system-config-printer{u} tomboy{u} totem{u} 
  totem-common{u} totem-gstreamer{u} totem-mozilla{u} totem-plugins{u} transmission-common{u} transmission-gtk{u} tsclient{u} unace{u} update-notifier{u} update-notifier-common{u} vinagre{u} vino{u} 
  vlc{a} vlc-nox{a} vpnc{u} w32codecs wpasupplicant{u} xine-ui{a} xineliboutput-fbfe{a} xineliboutput-sxfe{a} 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 320 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 873MB.

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-31 00:09:19)

#23  2010-01-31 00:26:55

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Fakt, Ty masz metapakiet gnome i usunięcie któregoś z powyższych narusza jego zależności. U mnie Twoje polecenie daje:

Kod:

Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:          
1)     gstreamer0.10-ffmpeg                     
2)     libavcodec52                             
3)     libxine1-ffmpeg                          
4)     libxine1-plugins                         
5)     mplayer                                  
6)     smplayer                                 
7)     smplayer-translations                    

Tier: Safe actions, Remove packages (10000)

Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] 
  gstreamer0.10-ffmpeg{a} liba52-0.7.4{u} libavcodec52{a} libavformat52 libavutil49 libbs2b0{u} libdca0{u} libdirac-decoder0{u} libenca0{u} libfaac0 
  libggi2{u} libggiwmh0{u} libgif4{u} libgii1{u} liblircclient0{u} liblzo2-2{u} libmp3lame0 libpostproc51 libswscale0 libvdpau1{u} libxine1-ffmpeg{a} 
  libxine1-plugins{a} libxvidcore4 mplayer{a} mplayer-skin-blue{u} smplayer{a} smplayer-translations{a} 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 27 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 35,3MB.
Kontynuować? [T/n/?] 
Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.

A też mam gnome. Możesz posprawdzać te pakiety przez apt-cache policy, przykładowo:

Kod:

libavcodec51:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca: 3:20080706-0.3lenny1
  Tabela wersji:
     3:20080706-0.3lenny1 0
        500 http://www.debian-multimedia.org lenny/main Packages
     0.svn20080206-18 0
        500 http://ftp.pl.debian.org lenny/main Packages
     0.svn20080206-17+lenny1 0
        500 http://security.debian.org lenny/updates/main Packages

I wymusić wersję:

Kod:

aptitude install libavcodec51=0.svn20080206-17+lenny1

BTW, wielkie metapakiety są niefajne właśnie z tego powodu. Żeby coś potem sensownie usunąć trzeba się bawić w zmienianie statusów pakietów.

Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-01-31 00:32:43)

#24  2010-01-31 00:44:36

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

po

Kod:

aptitude install libavcodec51=0.svn20080206-17+lenny1

wyszło:

Kod:

Następujące pakiety zostaną COFNIĘTE:
  libavcodec51 libavformat52 
  ffmpeg{a} libavdevice52{u} libdc1394-22{u} libdirac0{u} libimlib2{u} libmp3lame0{u} libschroedinger-1.0-0{u} 
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 cofanych, 7 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 4120kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 2900kB.
Kontynuować? [T/n/?]

Czyli z każdym tak trzeba o ile dobrze rozumiem?

BTW, wielkie metapakiety są niefajne właśnie z tego powodu.

To co na to poradzić?

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-01-31 00:45:48)

#25  2010-01-31 01:00:50

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

jarski185 napisał(-a):

wyszło:

Jak dla mnie może być, zgodne to chyba z obecną myślą przewodnią tego wątku :)

jarski185 napisał(-a):

To co na to poradzić?

Najlepiej nie używać wielkich metapakietów, a jak już jest metapakiet i trzeba coś usunąć, to zmieniać statusy co ważniejszym jego zależnościom.

Kod:

aptitude install gnome-core gnome-media gnome-mount gnome-power-manager gnome-system-monitor gnome-system-tools gnome-utils dmz-cursor-theme evince file-roller gdm-themes gparted gthumb gtk2-engines totem

Stopka forum