Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Od wersji nautilusa 2.26.3 zaczeły się problemy z wyświetlaniem ikon na pulpicie, ostatnio wyczytałem że był to znany bug tej wersji, więc zaktualizowałem nautilusa do wersji 2.28 myśląc że problem się rozwiąże :) ale jednak nie..... oto co pokazuje:
nautilus ** (nautilus:3748): WARNING **: Unable to add monitor: Nieobsługiwane
czy ten komunikat oznacza że mam zbyt "nowy" monitor ? jest jakieś wyjście żeby te ikony sie pojawiły ? :)
Ostatnio edytowany przez surix (2010-01-30 21:23:37)
surix napisał(-a):
ostatnio wyczytałem że był to znany bug tej wersji
Coś faktycznie było na rzeczy. Pamiętam, że miałem to i na Gentoo i na Debianie, a aktualizacja nautilusa (wtedy jeszcze do wersji rozwojowej) rzeczywiście pomogła i nic więcej z tym nie robiłem. Może coś masz jeszcze namieszane w konfigach... Sprawdź na nowym użytkowniku.
Hmmm masz racje, chyba mam coś namieszane bo nowe konto nie ma tego problemu... gdzie szukac cfg nautilusa/pulpitu tak żeby nic nie namieszac i przenieść to co potrzebne ?
Sprawdź na tym trefnym użytkowniku:
locate nautilus |grep `whoami`
U mnie wynik jest taki:
$ locate nautilus |grep `whoami` /home/arnvaker/.gnome2/nautilus-scripts /home/arnvaker/.gnome2/panel2.d/default/launchers/nautilus.desktop /home/arnvaker/.gnome2/accels/nautilus /home/arnvaker/.nautilus /home/arnvaker/.nautilus/metafiles /home/arnvaker/.nautilus/metafiles/migrated-to-gvfs /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/preferences /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/preferences/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/list_view /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/list_view/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/icon_view /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/icon_view/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/home /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/home/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/trash /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/trash/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/DATUM@46@volume /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/DATUM@46@volume/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/computer /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/computer/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/directory /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/directory/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/desktop-metadata/%gconf.xml /home/arnvaker/.gconf/apps/nautilus/%gconf.xml /home/arnvaker/.icons/black-white_2-Gloss/scalable/apps/nautilus-cd-burner.png
Jak usuniesz jakiś plik konfiguracyjny z katalogu domowego użytkownika, to sam się odtworzy w domyślnej postaci jeżeli będzie potrzebny.
Edit:
Powinno wystarczyć usunięcie:
rm -r ~/.gconf/apps/nautilus/ ~/.nautilus/
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-01-30 18:36:46)
Dzięki za pomoc :) po wyrzuceniu plików konfiguracyjnych nautilusa wszystko wróciło do normy :) problem rozwiązany :D !
Strony: 1