Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-26 09:01:22

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Przeniesienie kont pocztowych

Będę musiał przenieść konta pocztowe (razem z wiadomościami i wszystkim, co jest z nimi związane). Nie wiem jeszcze, co obsługuje pocztę na serwerze źródłowym i docelowym. Nigdy nie konfigurowałem poczty, więc nie mam z tym doświadczenia. Czy taka operacja jest możliwa i jak do niej podejść? Czego zażądać od administratora źródłowego serwera? Co należy przygotować na docelowym serwerze? Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Contravene

Ostatnio edytowany przez Contravene (2010-01-26 09:39:08)

#2  2010-01-26 09:13:50

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Re: Przeniesienie kont pocztowych

Oj czeka Cie walka :]
przeniesc oczywiscie mozna, ale od tego na czym ten serwer poczty jest postawiony, bedzie zalezal poziom trudnosci :]

#3  2010-03-31 10:11:05

Contravene - Użytkownik

Contravene
Użytkownik

Re: Przeniesienie kont pocztowych

Odświeżę wątek, bo termin się zbliża. Muszę przenieść serwer poczty na nowy serwer fizyczny. Do poprzedniego serwera mam dostęp ograniczony, bo jest to jedynie hosting. Nową maszynę (wirtualną) mam w pełni do dyspozycji.
Cała operacja powinna zostać przeprowadzona w taki sposób, aby była jak najmniej uciążliwa do klientów, którzy mają konta pocztowe na dotychczasowym serwerze.

Jaką strategię powinienem przyjąć? Macie w tym jakieś doświadczenie?

Stopka forum