Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukam sposobu na zainstalowanie Firefoksa w najnowszej wersji (3.5.5) w stabilnym wydaniu Debiana. Może być Iceweasel, wszystko jedno, byle najnowsza wersja. Próbując zainstalować po prostu z repozytorium unstable, wyskakują różne ostrzeżenia i wolałbym nie ryzykować:
debian:/home/mariusz# aptitude install iceweasel iceweasel-l10n-pl -t unstable Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: libc6-dev libc6-ppc64 libxcb1 locales Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: hunspell-en-us{a} iceweasel iceweasel-l10n-pl libc-bin{a} libdirectfb-1.2-0{a} libgssapi-krb5-2{a} libhunspell-1.2-0{a} libk5crypto3{a} libkrb5-3{a} libkrb5support0{a} libmozjs2d{a} libnspr4-0d{a} libnss3-1d{a} libreadline6{a} libstartup-notification0{a} libxcb-atom1{a} libxcb-aux0{a} libxcb-event1{a} myspell-pl{a} shared-mime-info{a} xulrunner-1.9.1{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libasound2 libc6 libcairo2 libcups2 libgcrypt11 libglib2.0-0 libgnutls26 libgpg-error0 libgtk2.0-0 libpcre3 libpixman-1-0 libsqlite3-0 libtasn1-3 libxcb-render-util0 libxml2 libxrandr2 Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: libglib2.0-data libgtk2.0-bin xml-core 17 pakietów aktualizowanych, 21 instalowanych, 0 do usunięcia i 456 nie aktualizowanych. Do pobrania 27,6MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 48,7MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libc6-ppc64: Wymaga: libc6 (= 2.7-18) ale zaplanowana jest instalacja wersji 2.10.2-2. libxcb1: Psuje: libxcb-xlib0 ale zainstalowana jest wersja 1.1-1.2. locales: Wymaga: glibc-2.7-1 który jest pakietem wirtualnym. libc6-dev: Wymaga: libc6 (= 2.7-18) ale zaplanowana jest instalacja wersji 2.10.2-2. otwarte: 90; zamknięte: 49; odroczone: 0; konflikty: 1 oNastępujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: libxcb-xlib0 locales Instalacja następujących pakietów: belocs-locales-bin [2.4-4 (stable)] belocs-locales-data [2.4-6 (stable)] libc-dev-bin [2.10.2-2 (unstable)] manpages-dev [3.23-1 (unstable)] Aktualizacja następujących pakietów: libc6-dev [2.7-18 (stable, now) -> 2.10.2-2 (unstable)] libc6-ppc64 [2.7-18 (stable, now) -> 2.10.2-2 (unstable)] libx11-6 [2:1.1.5-2 (stable, now) -> 2:1.3.2-1 (unstable)] Wynik: 376 Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
Problem jest jeszcze taki, że wersja ze strony Mozilli (firefox-3.5.5.tar.bz2) nie chce działać na moim sprzęcie (PS3, architektura PPC). Jakieś pomysły?
To nie najlepsza droga. Lepiej ściągnij firefoxa ze strony producenta (:->) wypakuj i uruchom.
Hehe, ale ze strony producenta konsoli czy przeglądarki ;) ? Napisałem już, że ze strony Mozilli nie działa (jest tylko dla i686, a ja potrzebuję PPC).
Ostatnio edytowany przez mozgu (2009-12-01 16:12:04)
Moze uda sie przepakietować z pakietu źródłowegoi z sida?
Może i się uda... od czego mam zacząć? Czego szukać w google, bo nie jestem ekspertem jeśli chodzi o paczki .deb?
Wiadomo coś, kiedy kiedy w repozytoriach debiana pojawi się wersja 3.6? Czemu to tak długo trwa? Może jest jakieś nieoficjalne repozytorium z najnowszymi wersjami Firefoksa?
mozgu napisał(-a):
Wiadomo coś, kiedy kiedy w repozytoriach debiana pojawi się wersja 3.6? Czemu to tak długo trwa?
Odpowiedź na to pytanie zna pewnie tylko zespół ds. Iceweasela. ZTCW nie ma nieoficjalnego repozytorium — ponieważ Iceweasela opracowują sami Debianowcy, wrzucaja pakiety od razu do repozytorium.
Zobacz też #556177.
azhag napisał(-a):
mozgu napisał(-a):
Wiadomo coś, kiedy kiedy w repozytoriach debiana pojawi się wersja 3.6? Czemu to tak długo trwa?
Odpowiedź na to pytanie zna pewnie tylko zespół ds. Iceweasela. ZTCW nie ma nieoficjalnego repozytorium — ponieważ Iceweasela opracowują sami Debianowcy, wrzucaja pakiety od razu do repozytorium.
Zobacz też #556177.
Dzięki, ale już to widziałem :) znalazłem jeszcze takie coś: http://packages.qa.debian.org/i/iceweasel.html
No nic, pozostaje czekać...