Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
nie bardzo wiedziałem gdzie umieśić post wiec piszę tutaj .
Kiedyś instalując debiana na lokalhost denerwowało mnie kiedy wraz systeme uruchamiał się serwer pocztowy który bym instalowany domyślnie z systemem i kiedy go usunołem ,przy starcie systemu był bład : brak domyślnego serwera pocztowego czy jakoś tak ,no trzeba było robić format , dzis mam podobny problem ,czy nie będzie tego problemu lub czegoś bardziej nie oczekiwanego kiedy z debiana 5.0 usunę postfix'a ?
1. na 99.9999% nie trzebabylo robic formatu tylko mozna bylo to naprawic ...
2. mozesz usunac, ale (jezeli uzywasz crona, at itp to lepiej wrzucic jakiegos nullmailera czy cos w tym stylu)
hmm ,w cron właściwie nic nie mam co by sie tyczyło postfixa a powiadamania o systemie przez mail tez nie mam ,więc mogę smiało usunąć ?
pytam ponieważ debiana mam na domowym serwerku (ftp,samba,www) ,i będe miał problem kiedy mi system nie wstanie ,ponieważ pracuje na laptopie :/
Ostatnio edytowany przez rafik84 (2010-01-24 14:16:51)
Zdaje mi się, że w Debianie wymagany jest jakiś MTA (mail transport agent), więc musisz zainstalować coś co udostępnia mail-transport-agent np. wspomniany przez bercika nullmailer.
praktycznie da sie bez miec Debiana bez MTA ... ale na maszynie pelniacej funkcje serwera nie polecam ...
pozatym MTA jest przydatny jak ma sie cokolwiek w cronie (a chyba nawet wymaga sama obecnoscia crona) ... chodzi o wysylanie outptu z zadan itd ...