Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W komunikatorze finch mam ustawiony dźwięk nadchodzącej wiadomości. Wszystko niby jest okay, bo działa. Jednak do czasu... przykładowo finch jest cały czas uruchomiony, dźwięk działa, ja uruchamiam filmik na youtube/słucham muzyki, kończę filmik/słuchanie muzyki, a finch pomimo tego wciąż nie sygnalizuje nowej wiadomości żadnym dźwiękiem. Czasami mu sam dźwięk wraca, ale przeważnie nie. Ponowne uruchomienie fincha nic nie daje. Dodam tylko, że to nie jest jakaś wyjątkowa sprawa, bo zawsze tak miałem, lecz zaczyna mnie to trochę irytować. Jak przywrócić dźwięk?
Pewnie problem z mixowaniem.
Możesz popróbować tej stronki
http://alsa.opensrc.org/index.php/Dmix
Może i masz rację, ale bez zabawy w miksowanie chyba też jest możliwość rozwiązania problemu? Chodzi o to, że jeśli wykonam restart systemu to wszystko wraca do normy, więc którą usługę należałoby ubić i następnie wznowić?
# /etc/init.d/alsa-utils restart
Nic nie daje...
Musisz zobaczyc jakie uslugi "wisza" które mogą zajmowac urządzenia dźwiękowe.
htopem albo chociażby
ps ax
ilin napisał(-a):
Musisz zobaczyc jakie uslugi "wisza" które mogą zajmowac urządzenia dźwiękowe.
htopem albo chociażbyKod:
ps ax
Chodziło o Operę, a dokładnie flasha. Zawsze po tym jak oglądałem film na youtube lub słuchałem muzyki z www etc... to dźwięk był "niedostępny" dla fincha. Po wyłączeniu przeglądarki wszystko wraca do normy.