Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Z racji tego ze jest to moj pierwszy post chce sie przywitac. Mam taki problem. Zainstalowalem sobie debiana squeeze przez netinstall, pozniej postawilem iksy ze srodowiskiem. Zaktulizowalem do sida. Wszystko jest niby ok ale wiatraki w laptopie wlaczaja sie zbyt czesto. Nawet przy przegladaniu stron pracuja dosc dlugo. Pisze to dlatego ze pracujac na drugim systemie jakim jest ubuntu ten problem nie wystepuje. Probowalem z cpufregutils, cpudyn, powernowd,apmd ale nic to nie daje. Jajko mam siduxowe. Sterowniki do grafiki zainstalowane(plus firmware-linux). Czego moze brakowac dEbianowi aby pracowal jak ubuntu,?
Witamy na forum.
Sprawdź np za pomocą htop czy jakiś proces nie zjada Ci zasobów i grzeje kompa.
Sprawdź również za pomocą np sensors jak faktycznie wyglądają temperatury podzespołów.
Ja bym wrócił do cpufrequtils - nigdy mnie nie zawiódł :) Podrzucam linka, druga część raczej nieprzydatna ale pierwsza może pomóc. W zasadzie przyda się całość ale weź poprawkę na sposób startowania demonów.
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-01-08 09:38:49)
Dzieki za odpowiedz. @ippo76 twoj link mi pomogl a mianowicie ten kawałek
cpufrequtils is not the same as cpufreqd. Never run both cpufreqd and cpufreq daemons
Gryzly sie ze soba bo mialem zainstalowane dwa wymienione. Problem ustał :) jeszcze raz dzieki
Strony: 1