Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Chciałbym poznać możliwości Asterisk'a.
Mam w domu sieć lan oraz serwer na linuksie (ftp) oraz telefon voip (ten z portem LAN) .
Czy instalacja na serwerze asteriska może się do czegoś mi przydać?
Dodam ,że mam wykupione konto u dostawcy VOIP a gdyby tak podłączyć serwer do lini telefonicznej przez specjalną kartę rozszerzeń?
Co wtedy? mozną było by wykonywać rozmowy? jakie są koszta?

Moderator Mamut
h-n-s napisał(-a):
Dodam ,że mam wykupione konto u dostawcy VOIP a gdyby tak podłączyć serwer do lini telefonicznej przez specjalną kartę rozszerzeń?
Co wtedy? mozną było by wykonywać rozmowy? jakie są koszta?
koszta zaleza od dostawcy, ale mozesz rozwinac o tej specjalnej karcie rozszerzen ... bo idea telefoni voipowej polega ne tym ze telefon voip z interfejsem LAN komunikuje sie po ip z dostawca uslug i nie wymaga to specjalnych kart
Asterisk moze sie przydac np. gdy masz dwa lub wiecej telefonow do realizacji polaczen wewnetrznych ...

Podobno człowiek...;)

Możesz mieć nawet 20 operatorów na jednym telefonie.
Uszyć koszty połączeń jak najlepszy krawiec.
Skonfigurować telefony alarmowe - aby działały na każdym voipie.
np: taka komenda - gdy korzystasz z np. voipbustera i tlenofonu?
exten = _999!,1,Macro(trunkdial-failover-0.3,${trunk_2}/0124244200${EXTEN:3},${trunk_4}/0048124244200${EXTEN:3},trunk_2,trunk_4)Oznacza - że najpierw próbuje przez tlenofon, jeśli nie połączy - to próbuje przez voipbustera.
(operatorzy opisani przez zmienne trunk)
Do tego np. dowolna konfiguracja skrzynek poczty głosowej - nagranie przychodzi na maila.
Gadu nagłos też na telefonie, i wiele innych usług.
W wielkim skrócie -bramka voip czy analogowa centrala - to gotowy szałas ,natomiast asterisk i podobne rozwiązania - to materiał budowlany
-z którego nawet pałac można zbudować - jak ktoś chce się trochę wysilić.
Pozdrawiam
;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-01-09 22:36:19)

Członek DUG

Tylko czy oszczędności które będziesz miał na połączeniach zrównoważą koszty zużytego prądu przez serwer?
kayo napisał(-a):
Tylko czy oszczędności które będziesz miał na połączeniach zrównoważą koszty zużytego prądu przez serwer?
a jeśli z serwera będzie korzystać ok 10 osób?
A czy stawiając serwer asterisk w wiekszej sieci (ok 100osób) mogę zostać ich dostawcą voip i na tym zarabiać?

Moderator Mamut
technicznie tak ... problemem (organizacyjnym) byloby zapewnienie wyjscia do PSTN - musialbys z kims jakas stosowna umowe zawrzec ... poczytaj - http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=13351
@kayo ale nie mozna rozwazac tego tylko na zasadzie "oszczednosci na polaczenia vs koszt pradu" ale "ogolne korzysci z posiadania serwera vs koszt pradu" ... zreszta prad nie bedzie kosztowal wiecej niz codzienne kupowanie gazety ...
Strony: 1