Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Od dłuższego czasu mam problem z wykrywaniem właściwej karty dźwiękowej... mam zintegrowaną kartę dźwiękową której nie używam, a korzystam z karty USB. No i teraz pytanie jak deaktywować tą zintegrowaną, lub ustawić na default karte USB?
ps. nie udogodnieniem jest to, że raz podaje dźwięk na usb a raz na zintegrowaną.... (zależy od humoru komputera)
To prosta sprawa.
Pokaz wyniki poleceń
cat /proc/asound/cards
cat /proc/asound/modules
teraz jest dobrze
blinki@laptok:~$ cat /proc/asound/cards 0 [default ]: USB-Audio - C-Media USB Headphone Set C-Media USB Headphone Set at usb-0000:00:1d.0-1, full speed 1 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel HDA Intel at 0xf2800000 irq 22 blinki@laptok:~$ cat /proc/asound/modules 0 snd_usb_audio 1 snd_hda_intel
ale np. po reboot może być odwrotnie
edit. może w biosie wyłączyć tą kartę intela.. ? tyle że ten mój Pheonix bios jest troche ubogi ^^
Ostatnio edytowany przez blinki (2010-01-09 11:09:14)
Możesz w biosie nie musisz.
Można to z poziomu systemu zrobić.
Możliwości są dwie.
Wyłączyć jedną
Dopisujesz sobie do /etc/modprobe.d/blacklist (w przypadku wyższej gałezi jak Lenny blacklist.conf)
blacklist snd_hda_intel
Po restarcie zostanie tylko jedna karta w systemie.
Druga możliwość zdefiniowanie ich kolejności.
Dopisujesz sobie do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base (alsa-base.conf)
options snd_usb_audio index=0 options snd_hda_intel index=1
Po restarcie powinno wszystko być ok.
dzięki ilin pokombinuje :) kolejny + dla ciebie, aaaa i wybieram modprobe :)