Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zabrałem się za kompilację kernela 2.6.26 aby sobie wkompilować obsługę esfq
Od użytkownika 'siarka' otrzymałem odpowiedni patch, później jeszcze próbowałem różnych.
Jednak przy patchu od siarki:
https://dev.openwrt.org/browser/trunk/target/linux/ … tch?rev=11945
mam następujące objawy:
1. nakładam patcha na kernel
vm-server-1:/usr/src/linux# patch -p1 < esfq.patch patching file include/linux/pkt_sched.h patching file net/sched/Kconfig patching file net/sched/Makefile patching file net/sched/sch_esfq.c vm-server-1:/usr/src/linux#
następnie
make menuconfig
zaznaczam opcje kernela
Networking -> Networking Options -> QoS and/or fair queueing ->
i zaznaczam opcję:
ESFQ jako wkompilowane w kernel Connection Tracking Hash Types
Zapisuję konfigurację i kompiluję kernel:
vm-server-1:/usr/src/linux# make dep && make clean && make bzImage && make modules && make modules_install
no i mam błąd
et/built-in.o: In function `esfq_q_enqueue': sch_esfq.c:(.text+0x1c6f4): undefined reference to `nf_conntrack_untracked' make: *** [.tmp_vmlinux1] Błąd 1
Już sam nie wiem co robię źle, już wczoraj kombinowałem na różne sposoby ale nie wiem, może czegoś nie zaznaczam
Może ktoś miał ktoś taki przypadek i jest w stanie pomóc.
Pozdrawiam
Pokaż config, może tam masz coś zwalone, tutaj masz łatę (pojedyncze łatki gdzieś zgubiłem, ale jeszcze poszukam) na kernel 2.6.26.8 którą jeszcze kiedyś sam robiłem i esfq się kompilowało i z niej może znajdziesz jakieś różnice w kodzie. Jak nic nie wyciągniesz to spróbuj użyć mojego configa (z podanej łaty, albo wyciąg go z paczki). Jak to nie pomoże to zapodaj kernel 2.6.32 z tymi łatami imq esfq - dużo się pozmieniało w algorytmach kolejkowania do tej wersji... Esfq powoli przechodzi do historii, użyj cls_flow + sch_drr lub sch_sfq tutaj przykłady użycia 1 2 3 4 5
Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2010-01-10 15:11:49)
Dzięki wielkie, zabieram się za czytanie
Co do esfq mam przygotowane już gotowe skrypty i działają mi jednak chciałem się pobawić nowszym kernelem narazie działa wszystko na 2.6.20, i dlatego pytam.|
Będę w domu to zapodam mój konfig
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez rulezdc (2010-01-11 08:30:21)
Witam
Sprawdziłem sobie esfq na jajku 2.6.32.3 i co ciekawe mam ten sam błąd.
A zaznaczam tylko to co napisałem
tutaj jest mój konfig:
http://rulezdc.internetdsl.pl/config
Pozdrawiam