Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam !
1. Stworzyłem sobie użytkownika do ftp, chciałbym żebym mógł usuwać katalogi bo nie mogę to samo z plikami, jak wgrywam folder to pisze nie mogę utworzyć zdalnego katalogu !
Pomóżcie
korzystam z configu
# /etc/proftpd.conf # tego tlumaczyc chyba nie trzeba - wpisz swoje ServerName "FAQ proftpd server" ServerAdmin abuse@tpsa.pl # dostepne warianty dla ServerName: standalone i inetd # zalecam standalone ServerType standalone # wyswietlenie ServerName DOPIERO PO autentykacji DeferWelcome on # ustawiamy w przypadku pojedynczego serwera DefaultServer on # port na ktorym proftpd ma sluchac [tu 21 w standardzie]. Port 21 # umask okresla jakie prawa maja miec nowozakladane pliki # ustawienie 022 wydaje sie byc rozsadnym # prawa = 777 - Umask [ dla katalogow ] # prawa = 666 - Umask [ dla plikow ] Umask 022 # Timeout'y TimeoutLogin 120 TimeoutIdle 600 TimeoutNoTransfer 900 TimeoutStalled 3600 # Okresla liczbe procesow # Dziala tylko w standalone mode [zostaw 30 chyba ze budujesz # server produkcyjny - ale wtedy to nie to FAQ ;) ] MaxInstances 30 # Ustawia grupe i usera z jaka podniesie sie serwer. # Nie chcesz przeciez zeby chodzilo z uprawnieniami root'a User zonk Group zonk # Ustawia najwyzszy osiagalny katalog dla ftp [nie chcemy zeby userzy # panoszyli sie po calym systemie # ustawienie: DefaultRoot ~ zamknie kazdego usera w jego $HOME # DefaultRoot ~ # Log z przesylanych danych TransferLog /var/log/xferlog # Dostep do plikow/katalogow ExtendedLog /var/log/access.log WRITE,READ write # logi z autoryzacji/prob autoryzacji ExtendedLog /var/log/auth.log AUTH auth # Formatowanie logow LogFormat default "%h %l %u %t \"%r\" %s %b" LogFormat auth "%v [%P] %h %t \"%r\" %s" LogFormat write "%h %l %u %t \"%r\" %s %b" # Wyjasnienie do 'japonskich znaczkow' powyzej: #%h - nazwa maszyny zdalnej, z ktorej nastepuje polaczenie #%l - nazwa uzytkownika maszyny zdalnej (wg. identd), #%u - identyfikator zautentykowanego uzytkownika lokalnego, #%t - data i godzina wywolania danej komendy, #%r - komenda otrzymana od klienta, #%s - status z wykonania komendy, #%b - ilosc bajtow przeslanych jako rezultat wykonania komendy, #%v - nazwa serwera wirtualnego, ktorego dotyczy wpis, #%P - pid procesu obslugujacego dane polaczenia, #%a - adres IP maszyny zdalnej, z z ktorej nastepuje polaczenie. # Info wyswietlane po zalogowaniu [jesli podasz tu sciezke do pliku, # to bedzie liczona od DefaultRoot DisplayLogin welcome.msg # Jesli chcesz zeby pliki mozna bylo nadpisywac... AllowOverwrite on # Jesli chcesz aby mozna bylo podejmowac przerwane sciaganie AllowRetrieveRestart on # Ograniczenia dot. liczby sesji: 1. Ogolem 2. Dla jednego hosta MaxClients 30 " ktos inny sie dorwal...poczekaj troche..." MaxClientsPerHost 2 " 3 sesja z tego samego hosta ? nie zarzynaj mnie !" # Jesli chcemy userowi testuser 'umilic zycie' # Czytaj 'ograniczyc transfer' - podajemy wartosc w Kb/sec TransferRate APPE,STOR,RETR,STOU 1.0 user testuser # Pomysl CZY NAPRAWDE TEGO CHCESZ - jesli tak to odhaszuj ta dyrektywe # i usun usera root z /etc/ftpusers # RootLogin on # Jesli chcesz zezwolic na dostep tylko z okreslonych IP... odhaszuj #<Limit LOGIN> #Order allow,deny #Allow from XXX.XXX.XXX.XXX # dopuszczalny adres IP... #Allow from XXX.XXX.XXX.XXX # dopuszczalny adres IP... #Allow from XXX.XXX.XXX.XXX # dopuszczalny adres IP... ##... #Deny from all # A reszta niech idzie do diabla... #</Limit> UseIPv6 off
Ustaw uprawnienia do katalogu, w którym chcesz tworzyć pliki i katalogi tak aby to było umożliwione.
ok, a na root jak ustawić ? o ile się da czy lepiej nie ustawiać ?
Na root w sensie na katalog / czy na użytkownika root? Na katalog nic nie ustawiaj bo tylko system skopiesz, uprawnienia / są ok. Mógłbyś ustawić tak proftpd, żeby nie było dostępu do /.
Chciałem sobie stworzyć użytkownika, z pełnymi funkcjami, ponieważ jest on dla mnie czyli dla właściciela, chodziło mi o katalog root. Wolę wgrywać pliki przez ftp niż przez putty, to co mi radzicie zrobić ?
Hmm, jak najbardziej możesz używać ftp ale musisz brać pod uwagę uprawnienia katalogów i plików. Jeśli chcesz mieć dostęp do katalogu /root to loguj się na serwer jako root. Jeśli chcesz robić to innym użytkownikiem to musisz ustawić uprawnienia dla katalogu /root tak aby ten użytkownik miał uprawnienia do zapisu.
chciałem żeby logować się rootem, ale wpisuję zonk i wpisuję hasło jak do ssh i pojawia się złe hasło :/ co źle robię ?
Chcesz się zalogować jako root, a robisz to jako zonk? Gdzie tu logika? ;]
myślałem, że to zmieni mój login
# Ustawia grupe i usera z jaka podniesie sie serwer. # Nie chcesz przeciez zeby chodzilo z uprawnieniami root'a User zonk Group zonk
myślałem, że dzięki temu zmieni się mój login z root na zonk :p
loguję się teraz z loginem "root" + hasło jak na ssh i nie działa
A potrafisz czytać ze zrozumieniem? Masz komentarz wyżej, który opisuje te parametry. Jakbyś przeczytał ten konfig to byś nie zawracał głowy. Kolejny komentarz do przeczytania:
# Pomysl CZY NAPRAWDE TEGO CHCESZ - jesli tak to odhaszuj ta dyrektywe # i usun usera root z /etc/ftpusers # RootLogin on