Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Kilka dni temu nie powiodła się jedna z aktualizacji (mam Sida). Myślałem, że po jakimś czasie wszystko wróci do normy, ale się na to najwyraźniej nie zanosi. Apt-get zwraca następujący komunikat:
debian:/home/jakub# apt-get dist-upgrade Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Obliczanie aktualizacji...Gotowe 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. 3 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 0B miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? Konfigurowanie console-tools (1:0.2.3dbs-67) ... invoke-rc.d: initscript console-screen.sh, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania console-tools (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie acpi-support-base: acpi-support-base zależy od console-tools | console-utilities; jednakże: Pakiet console-tools nie jest jeszcze skonfigurowany. Pakiet console-utilities nie jest zainstalowany. Pakiet console-tools dostarcza console-utilities, ale nie został jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania acpi-support-base (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pm-utils: pm-utils zależy od kbd | console-tools; jednakże: Pakiet kbd nie jest zainstalowany. Pakiet console-tools nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania pm-utils (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: console-tools acpi-support-base pm-utils E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Co można z tym zrobić? Przyznam, że pierwszy raz spotkałem się z takim błędem i kompletnie nie wiem o co chodzi.
Zainstaluj console-tools ze Squeeze i zablokuj trefną wersję (mam to samo).
Edit:
O tak mam przy wersji z Sida:
amidala:/# aptitude install console-tools+M Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: console-tools libconsole 2 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 25 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B/465kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 205kB. Kontynuować? [T/n/?] Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Nie można zapisać dziennika, openpty() nie powiodło się (/dev/pts nie zamontowane?) (Odczytywanie bazy danych ... 87639 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia console-tools 1:0.2.3dbs-66 (wykorzystując .../console-tools_1%3a0.2.3dbs-67_amd64.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego console-tools ... Przygotowanie do zastąpienia libconsole 1:0.2.3dbs-66 (wykorzystując .../libconsole_1%3a0.2.3dbs-67_amd64.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego libconsole ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Nie można zapisać dziennika, openpty() nie powiodło się (/dev/pts nie zamontowane?) Konfigurowanie libconsole (1:0.2.3dbs-67) ... Konfigurowanie console-tools (1:0.2.3dbs-67) ... Instalowanie nowej wersji pliku konfiguracyjnego /etc/init.d/console-screen.sh ... invoke-rc.d: ---------------------------------------------------- invoke-rc.d: WARNING: invoke-rc.d called during shutdown sequence invoke-rc.d: enabling safe mode: initscript policy layer disabled invoke-rc.d: ---------------------------------------------------- Setting console screen modes and fonts. Setting console screen modes and fonts. invoke-rc.d: initscript console-screen.sh, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania console-tools (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: console-tools E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Konfigurowanie console-tools (1:0.2.3dbs-67) ... invoke-rc.d: ---------------------------------------------------- invoke-rc.d: WARNING: invoke-rc.d called during shutdown sequence invoke-rc.d: enabling safe mode: initscript policy layer disabled invoke-rc.d: ---------------------------------------------------- Setting console screen modes and fonts. Setting console screen modes and fonts. invoke-rc.d: initscript console-screen.sh, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania console-tools (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: console-tools Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-01-06 21:51:54)
Ja sobie poradziłem tak
aptitude purge console-tools
Co z tego wynikło ?
root@debian:/home/adam# aptitude purge console-tools Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe Następujące pakiety mają NIESPEŁNIONE zależności: acpi-support-base console-common pm-utils Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: console-tools{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 922kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: acpi-support-base: Wymaga: console-tools but it is not going to be installed. lub console-utilities który jest pakietem wirtualnym. pm-utils: Wymaga: kbd but it is not going to be installed. lub console-tools but it is not going to be installed. console-common: Wymaga: kbd but it is not going to be installed. lub console-tools (>= 1:0.2.3dbs-54) but it is not going to be installed. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Instalacja następujących pakietów: kbd [1.15.1-2 (unstable)] Tier: Safe actions (10000) Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] y Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: kbd{a} Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: console-tools{p} Następujące częściowo zainstalowane pakiety zostaną skonfigurowane: acpi-support-base 0 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 403kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 414kB. Kontynuować? [T/n/?] y Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Pobieranie:1 http://ftp.pl.debian.org sid/main kbd 1.15.1-2 [403kB] Pobrano 403kB w 13s (30,5kB/s) dpkg: console-tools: problemy z zależnościami, usuwanie według żądania: pm-utils zależy od kbd | console-tools; jednakże: Pakiet kbd nie jest zainstalowany. Pakiet console-tools jest przeznaczony do usunięcia. console-common zależy od kbd | console-tools (>= 1:0.2.3dbs-54); jednakże: Pakiet kbd nie jest zainstalowany. Pakiet console-tools jest przeznaczony do usunięcia. (Odczytywanie bazy danych ... 179093 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie console-tools ... Czyszczenie z plików konfiguracyjnych dla console-tools ... insserv: warning: script 'K01firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: script 'firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: current stop runlevel(s) (S) of script `pppd-dns' overwrites defaults (empty). Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu kbd. (Odczytywanie bazy danych ... 178969 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie kbd (z .../archives/kbd_1.15.1-2_i386.deb) ... update-rc.d: using dependency based boot sequencing insserv: warning: script 'K01firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: script 'firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: current stop runlevel(s) (S) of script `pppd-dns' overwrites defaults (empty). Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Konfigurowanie kbd (1.15.1-2) ... insserv: warning: script 'K01firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: script 'firewall' missing LSB tags and overrides insserv: warning: current stop runlevel(s) (S) of script `pppd-dns' overwrites defaults (empty). Setting console screen modes. Skipping font and keymap setup (handled by console-setup). Konfigurowanie acpi-support-base (0.131-5) ... Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe root@debian:/home/adam#
Wygląda ze wszystko się unormowało.
No bo w gruncie rzeczy olałeś console-tools :) O ile się nie mylę, to Debian przeszedł jakiś czas temu z domyślnego używania kbd, właśnie na rzecz console-tools. A co do tej wersji z Sida, to jest zgłoszenie błędu => http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=563590
A ja zrobiłem tak, że dałem
dpkg --configure -a
później
rm /var/lib/dpkg/info/console-tools.*
I zainstalowałem ponownie.. przeszło :)
Dzięki za odpowiedzi!
Zrobiłem tak jak radził Kodzik, chociaż mam wrażenie, że coś pozostało nieskonfigurowane. Ale... ważne, że system działa.
Strony: 1