Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-01-05 00:13:12

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Konfiguracja asteriska - jak to ugryźć?

Witam

Już dwa razy próbowałem powołać do życia asteriska - dwa razy poległem na polu chwały. :)))))

Teraz - zainspirowany tym wątkiem: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15843 - zabrałem się za asteriska po raz trzeci.
Po wywołaniu z twinkle numeru: sip:1000@127.0.0.1 słyszę demo - komunikat asteriska.

I teraz pytanie - jak ożenić asteriska z mysql, jabberem, i zmusić do działania - z uwierzytelnieniem userów (sip i iax), oraz podpięciem do zewnętrznego operatora.

Znacie jakiś dobry poradnik (najlepiej pl) - lub strony z dobrze przygotowanymi przykładami konfiguracji?

Co polecacie?

Pozdrawiam
;)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#2  2010-01-05 01:28:53

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Konfiguracja asteriska - jak to ugryźć?

mozesz obejrzec wyniki moich testow z konfiguracja - jest tam Jabber (wysylanie powiadomien), komunikacja glosowa przez Jingle (Jabber VoIP), nie ma integracji z sql (sa za to probyu integracji9 z kontami shellowymi ... - http://www.opcode.eu.org/usage_and_config/ip_networ … _sip_asterisk

konfig ma juz w wiekszosci prawie dwa lata wiec cos moze byc robione na okolo ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2010-01-05 11:40:06

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Dzięki.

Mam 1 pytanie: czy asterisk ma jakąś opcję testu konfiguracji - polecenie - po którym przemieli pliki konfiguracyjne - i napisze -  o co biega i co mu się nie podoba? Coś podobnego do opcji  -T w snorcie?

Nawiasem pisząc - w robocie na razie tego cudu stawiać nie muszę.
Chociaż firma - operator Voip - z którego jest kilka linii - radziła - żeby postawić asteriska -i puścić resztę jednym połączeniem na ich serwer.
Na razie "nie słyszałem" tych uwag - ale memento mori - żadnej pewności - że jutro nie usłyszę.

Znalazłem niezłe GUI do administrowania asteriskiem: http://www.ampex.ru/

Panel asteriska  na porcie 8088 na razie nie działa.
Serwer tam już jest - ale żadnej strony z danymi jeszcze nie ma.

EDIT:
Mysql częściowo działa tzn. zapisuje billing w tabeli cdr - z oznaczeniem użytkownika (login), natomiast nie działa uwierzytelnienie użytkowników z tabeli users - dodanych przez interfejs AMS (zewnętrzny na apache).

I do tego częściowy sukces - po skonfigurowaniu sip.conf (do tlenofonu) i włączeniu przekazywania do tlenofonu w extensions.conf wg. tego poradnika:
http://pytanie.o2.pl/index.php?dzial=faq_ask&nr … t=Og%C3%B3lne
Mogę dzwonić przez tlenofon  za pośrednictwem asteriska (twinkle bez logowania - numer w formacie <numer-tel>@localhost).

Dalej nie działa uwierzytelnianie z mysql (użytkowników sip), i nie dochodzą połączenia przychodzące - dzwoniąc na numer telefonu - do którego jest podpięty asterisk - słyszę - użytkownik nie jest połączony - pomimo - że dzwonić można.

Kombinuję dalej :)))))

Pozdrawiam
;)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-01-05 17:57:01)

#4  2011-05-10 22:46:06

bartecek - Nowy użytkownik

bartecek
Nowy użytkownik

Hej,

mam problem z konfiguracją asteriska/środowiska sieciowego.
System stoi, w sieci lokalnej użytkownicy rejestrują sie i dzwonią miedzy sobą - wszystko trybi.
Problem pojawił mi się gdy chciłem podłączyć sie z zupełnie innej sieci poprzez WAN do Asteriska.
Soft phone nie rejestruje sie, pomimo że wystawiłem na routerze Asteriska(DMZ) na zewnatrz na mój statyczny publiczny IP.
Natomiast spokojnie moge zalogować się poprzez przeglądarke na konfigurację. Czyli tak jakby nie komunikował sie na porcie 5060.
Ale na routerze nic nie jest blokowane,
gdzie może tkwić problem? O czymś zapomnialem w konfiguracji?

Z gory dzieki za jakieś porady i pozdrawiam!

#5  2011-05-14 01:28:34

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

a telnet na port 5060 z tej zewnetrznej sieci cos daje ... co mowia logi komunikacji sip-owej (niektore softphony je udostepniaja)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2011-05-14 03:55:02

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

<OFTOP> Do Asteriska radzę gotową dystrybucję typu AsteriskNow lub Trixbox, ja natomiast osobiście wolę Freeswitcha - dzięki konfigom XML i łatwym podpinaniu skryptów w dialplanie o wiele prościej można nad nim zapanować.

I w trybie cli bardzo ładnie pisze informacje, potrzebne do debugowania serwera.
</OFTOP>

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-17 13:08:00)

#7  2011-05-14 18:08:46

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Helion wydał książkę pt. VOIP praktyczny przewodnik... W dużej części traktuje o asterisku i porblemach z voip na pewno wiele Ci rozjaśni.
Odnośnie problemów  z zalogowanie do softswitch w konsoli asteriska możesz włączyć debugowanie danego peera informacje wypluwane w debug będą na pewno przydatne.

Bercik (poprawka ;) po mojemu trudne telnetować się na port udp.

Ostatnio edytowany przez bobycob (2011-05-15 10:29:22)

#8  2011-05-14 21:50:25

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jakby ktoś chciał po angielsku, to znalazłem kiedyś podręcznik do asteriska z 2005 roku, dośc dokładny (książka wyd. O'Reilly), to chyba ten link: http://downloads.oreilly.com/books/9780596510480.pdf
Link z tego adresu: http://www.asteriskdocs.org/
I jeszcze to: http://freetechebooks.com/ebook-2011/asterisk-page1.html

3 fajne przewodniki są w folderze ./doc w źródłach (w wersji 1.6 je widziałem).
Dość fajny opis widziałem też w tej książce.

Jednak ze względu na użycie plikow xml do konfiguracji, support do skype (niepewna przyszłośc po przejęciu przez Microsoft) i gsmopen wolę Freeswitcha.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-17 13:08:44)

Stopka forum