Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
jak zainstalowac htb i ip2 na tym jadrze? skonfigurowalem juz ip2 do instalacji ale wyskakuje mi;
root@xxxx:/usr/src/iproute2# make
Please, compile the kernel first
make: *** [check-kernel] Error 1
i nie wiem co z tym zrobic, prosze bardzo o pomoc.
A może najpierw należałoby skompilować kernel z opcjami dla htb i np esfq ?
czyli co mam czynic teraz ? ;D
Pytanie - co chcesz osiągnąć :-)
aptitude install iproute
U mnie
urug@smigacz:~/Desktop$ sudo tc qdisc add dev eth0 root htb urug@smigacz:~/Desktop$ sudo tc qdisc show dev eth0 qdisc htb 8002: root r2q 10 default 0 direct_packets_stat 0 urug@smigacz:~/Desktop$ sudo tc qdisc del root dev eth0 urug@smigacz:~/Desktop$ sudo tc qdisc show dev eth0 qdisc pfifo_fast 0: root bands 3 priomap 1 2 2 2 1 2 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 urug@smigacz:~/Desktop$
Jak widać htb jest, a to moje biurko, więc nic nie patchowałem :)
Ostatnio edytowany przez urug (2009-12-27 13:26:14)
chce zrobic statyczny podzial lacza, filtracja odbywa sie prze iptables, IP jest przypisane do MAC, przekierowanie ruchu z WAN na LAN juz dziala, nginx, samba, postfix itd juz jest, brakuje mi tylko tego podzialu lacza ;) a no i brakuje jeszcze PPPoE ale to na dalszy plan..
niestety u mnie aptitude nie znajduje iproute, moglbys dac repozytorium ?
oo zeczywiscie ;) jest HTB ;) w takim razie dziekuje i biore sie za konfiguracje ;))
mam jeszcze pytanie, macie jakies tuturiale do postawienia PPPoE + FreeRadiusa ?
i da sie zrobic zeby autoryzacja PPPoE odbywala sie przez witryne na moim serwerze brzegowym ?
Ostatnio edytowany przez chez (2009-12-27 13:29:14)
to ja sei tak podepne, czy patche esfq na 2.6.26 sa potzrebne a jezeli tak to gdzie znalesc patch esfq an iproute2 bo szukam szukam i normalnie nie moge znalezc
pozdrawiam