Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej!
Postanowiłem dziś poszybować w chmurach i przenieść swój kalendarz, pocztę do google (Pewnie google apps). Pojawia się więc pytanie, jakiego softu użyć pod linuksem, żeby to obsłużył.
Aktualnie używałem osmo + claws-mail.
Zainstalowałem Evolution dla testu, bo wydaje mi się że to jest potężny program który powinien sobie dać radę. Problem w tym, że mam chyba za dużo poczty na dysku - bo już 4 minuty oznacza wszystkie e-maile jako przeczytane :-|
Doradzicie coś? :-)
EDIT:
Evolution dalej mieli moimi mailami :D
Ostatnio edytowany przez urug (2010-01-01 12:42:56)
Pocztę obsłuży Ci każdy program obsługujący IMAP (zobacz jak włączyć IMAP w Gmailu). Czyli każdy.
Z kolei kalendarz działa w formacie iCalendar, więc potrzebujesz programu obsługującego właśnie ten format. Pomoc Google mówi o Sunbirdzie i „wielu innych”. Poszukaj, ja nie mam doświadczenia.
Szukam (wiem, nie wynikało to z mojego 1 postu) raczej kombajnu. Thunderbird, nawet z wtyczką do obsługi kalendarza za bardzo mi do gustu nie przypadł. Za to Evolution coraz bardziej mi się podoba.
Edit:
Dam jednak szansę Thunderbirdowi. Drugiego tak mulącego programu jak Evolution to chyba nie ma
Ostatnio edytowany przez urug (2010-01-01 17:53:51)
Pozwolę sobie napisać ostatni post w tym temacie, będzie to moja prywatna opinia dotycząca pewnych programów:
Evolution - duży kombajn, którego nie da się używać - jest bardzo, bardzo wolny ("Responsywność" interfejsu jest okropna), bardzo długo sprawdza czy na grupach dyskusyjnych są nowe wiadomości. Wiesza się po każdym dodaniu nowego memo bądź task (segmentation fault).
IceDove 2 - wraz z wtyczką lightning niebywale wręcz muli. Jest bardzo funkcjonalny i ładny, ale z powodu tej mułowatości nie da się używać. Przykre.
Wróciłem do claws-maila (imap) + gcalcli (tekstowy klient google calendar).
Ostatnio edytowany przez urug (2010-01-04 22:18:53)