Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam dostałem w pracy zwykłe komputery które mają być przeznaczone na serwery (firma biedna więc nie ma profesjonalnych rakowych serwerów)
Parmetry:
Pocesor: Intel Core i7 920 RAM: DDR3 4x2GB HDD: 4x1TB
Na komputerach tych będą stały Debianki z następującymi usługami
firmowa strona WWW, FTP, firewall, VPN, proxy, samba, MySQL
Dodatkowo pakiet heartbeat ma zapewnić rozwiązanie wysokiej dostępności dla uruchomionego klastra, w przypadku awarii jednego z węzłów drugi węzeł przejmuje jego zadania.
Pytanie co wyrać wersje 64bit czy stare dobre 32bit. Nigdy nie instalowałem wersji 64bit, dawno temu słyszałem, że były problemy.
Co polecacie 32 czy 64 bit?
Pozrdawiam
Ostatnio edytowany przez qlemik (2009-12-30 22:58:37)
problemy z 32 bit moga dotyczyć tylko instalacji desktopowych (zamknięte binarki takie jak java, flash, stery do grafy etc).
ciebie problem nie dotyczy, więc instaluj wersje 64 bit.
Co do javy i flasha nie ma już z tym problemów. Są wersje przeznaczone dla 64bit. Na serwer można śmiało instalować 64bit.
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-12-31 11:36:34)
Piotr3ks napisał(-a):
Co do javy i flasha nie ma już z tym problemów. Są wersje przeznaczone dla 64bit. Na serwer można śmiało instalować 64bit.
a to sory, jestem trochę w plecy na ten temat :p
Dzieki :)
Zainstaluje 64 bit w połowie stycznia powinno być już wszystko wdorożone więc napisze czy były jakieś problemy.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku.
pociągnę temat:
czadman napisał(-a):
64-bit, bo masz powyżej 4GB ram.
shit 32bit zgłasza problemy, ale na linuksie programy *top czy /proc/meminfo melduje 4 GB. to w końcu widzi te 4 GB czy tylko udaje?
teoretycznie widzi, ale przy obciazeniu nie bedzie ich w stanie zaadresowac, bo przy 32bit po prostu puli zabraknie :/