Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
dopisz do .Xresources jesli nie masz to stwórz, co do drugiej czesci 'man aterm'
To jakiego pliku uzywaja twoje Iksy okreslone jest w /etc/X11/Xsession przy zmiennej USRRESOURCES.
Przypis należy pisać z małej litery "aterm*"
A co do parametrów przy uruchamianiu
np. aterm -sh 80
Opcje są dokładnie opisane. Zaraz wprowadze poprawke odnośnie pliku Xdefaults
Musi działać, nie ma bata.
Polecam taki config (z polskimi znakami, ładna czcionka)
aterm*transparent: true aterm*shading: 60 aterm*background: Black aterm*foreground: Gray aterm*scrollBar: true aterm*scrollBar_right: false aterm*saveLines: 8000 aterm*font: -misc-fixed-medium-r-normal-*-*-120-*-*-c-*-iso8859-2 aterm*boldFont: -misc-fixed-bold-r-normal-*-*-120-*-*-c-*-iso8859-2 aterm*geometry: 100x40+45+80
plik .Xresources
thx za configa :D dziala.. a mam pytanko.. w manie aterma jest mnustwo opcji tj. -bw (border width) i wpisujac mu wartosc 0 uruchamia sie normalnie..;/ jak mozna to zmienic albo czy moge dopisywac wartosci to pliku
aterm*-bw: 0
a jak nie to jak da sie to zrobic...
aterm*-bw: 0
Dziwnie wstawiasz te opcje.
Według mnie opcja ta powinna wygladać mniej wiecej tak
aterm -bw 0
do configa wstawia się długie opcje (lista po wywołaniu aterm --help) (no chyba, że jest coś o czym nie wiem....
W manualu przy opcji np -bw jest grubszym drukiem opcja dla pliku konfiguracyjnego