Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Skonfigurowałem sobie dzisiaj Samba , chciałem głównie udostepnic drukarke , wszystko ładnie , ale zeby cos wydrukowac przy pomocy udostepnionej drukarki musze wpierw wpisac w start - > uruchom : \\192.168.20.243 potem nazwe i haslo usera , czy da sie jakos zrobic aby nie trzeba było wpisywac tego za kazdym uruchomieniem systemu ? przynajmniej zdjac hasło z drukarki
edit: w sekcji global mam security = share ,
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-12-23 13:06:04)
A co masz w sekcji
[printers]
?
Zezwól gością na dostęp dodając wpis
guest ok = yes
i winno działać bez podawania hasła.
ok poradziłem sobie , sekcja [printers] :
[printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba printable = yes quest ok = yes read only = yes create mask = 0700 public = yes ---- to to samo co : quest ok = yes ?
mam pytanie co znaczy interfaces w sekcji global , mam tam lo eth0 .
interfaces oznacza interfejsy sieciowe które będą obsługiwane przez sambę.
takie szybkie pytanko , czy jesli skonfiguruje sobie iptables na serwerze to musze przekierowywac porty samby ? do tej pory tego nie robiłem bo kompy i serwer są w tej samej sieci. (za NAT)
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-12-24 00:11:01)
grom120 napisał(-a):
ok poradziłem sobie , sekcja [printers] :
Kod:
[printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba printable = yes quest ok = yes read only = yes create mask = 0700 public = yes ---- to to samo co : quest ok = yes ?mam pytanie co znaczy interfaces w sekcji global , mam tam lo eth0 .
Przepisywałeś czy kopiowałeś?
Przejrzałem man smb.conf i nie znalazłem w nim odniesienia do opcji
quest ok
Mogłem przeoczyć, nie wykluczone. A może pomyliłeś po prostu małe Q z małym G?
Wesołych, zdrowych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!
tak faktycznie ;P jeszcze się pobawie , mam pytanie i prosze o w miare szybką odpowiedz: czy jest mozliwosc zdalnej instalacji programów przez SSH , teraz jestem zalogowany do mojego serwera , z roota wpisuje apt-get remove x11-common (nie potrzebuje tego) , gdy potwierdzam , wyskakuje Przerwano
Oczywiście że istnieje taka możliwość. Przerwało z innego powodu na pewno.
Wklej to co wypluwa.
Ostatnio edytowany przez giegiel (2009-12-24 12:57:06)
nie wypluwa nic poza : Przerwano
Strony: 1