Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Podczas bootowania debiana juz na samym początku kilka linijek tekstu wyłazi z tym że ostatnie linijki na ktorych jest kilkusekundowa zwiecha brzmią tak:
ACPI: error during attached device data
Nie jestem w stanie tego zalogować, bo na tym etapie ładowania chyba jeszcze żaden loger nie działa (no chyab ze jest jakiś sposób)
Jak się pozbyć tej przywieszki?
noacpi? albo nowszego kernela można spróbować.
wyłączyłem tryb quiet i wówczas sie nie zawiesza tylko leci dalej oczywiści z większą ilośica tekstu. Może tryb quiet poprostu na cyzmś musi się zatrzymać aby załadować całą reszte?
jedna opcja bedzie wyłączenie acpi w
sysv-rc-conf
zobacz jeszcze czy w biose masz wlaczone acpi.
W sysv-rc-conf nie mam nawet na liscie żadnego acpi, a co dopiero włączonego :)
Wbiosie jeszce zto zbadam.
A czy to coś oszczędza energię przy normalnym desktopowym używaniu kompa?
# update-rc.d –f acpid remove
by przywrócić
# update-rc.d acpid defaults
Chyba oto gindkowi chodziło?
korbol napisał(-a):
A czy to coś oszczędza energię przy normalnym desktopowym używaniu kompa?
Oszczędza.
Po kolei:)
W biosie mam mam opsje ACPI 2.0 ktora byłą wyłaczona. mam tez opcje jakiegos zwykłego ACPI i ona była włączona. Sprawdziłe rózne kombinacje: wszytsko włączone lub wszytsko wyłączone i nadal ta sama kiszka :)
Zrobilem też to
# update-rc.d acpid defaults update-rc.d: /etc/init.d/acpid: file does not exist
i chyba zonk.
Jak wyłączyłęm oba ACPI w biosie to przy startowaniu debiana wywalilo komunikat o jakims błędzie w system clock ale system i tak włączyło - co to mogło być?
Aby doprecyzować pierwszy post to po:
ACPI: error during attached device data ACPI: error during attached device data ACPI: error during attached device data ACPI: error during attached device data
pod spodem jest jeszcze
Loading please waiting
lub coś na ten kształt, ale się chyba nie lądinguje, albo to lądingowanie tyle trwa.
Po tej kilkusekundowej zawieszce czasami zatrzymuje się na dwie sekundy na :
Waiting for /dev to by fully populated.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez korbol (2009-12-17 20:54:57)
Dziwne, to może sobie to acpi doinstaluj.
Zainstalowałem acpi i acpi-support i mam już w skryptach startowych acpi.d ale to nadal nie rozwiązuje problemu.
A może jest jakis sposób na automatyczne dostosowanie systemu do nowego sprzętu?
Skompiluj/zainstaluj sobie najnowsze jądro. Dostosować coś to se możesz co najwyżej przy kompilacji, i to możesz tylko usunąć acpi, bo w standardowym repowym kernelu masz wszystko prawie wkompilowane i powinno działać tak jak jest.
Nie, nie na kompilacje się nie skusze pamietając ile kiedyś na to czasu zmarnowałem :)
Niechaj będzie w takim razie jak jest.
Pozdrawiam :)
Nic tam nie trzeba kompilować, wystarczy zainstalować z repozytorium, sprawdzisz czy nadal będzie ten sam błąd. Możesz sobie przetestować zen-a, podobno optymalizowany pod desktop:
http://liquorix.net/
Zainstalowałem najnowsze jajko z repo i komunikatu już nie ma :) ale...
Teraz przewija się masa tekstu z "udev" lecz nie loguje tego bootlog.
Strony: 1