Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witkacy
od jakiegoś czasu mam problem z mplayerem/smplayerem
otóż włącza mi się xscreensaver, mimo, że w configu mam zaznaczone, coby się nie włączał - pytanko co sie stało sie?
w smplayerze w opcjach też mam zaznaczone zatrzymanie xscreensavera
dodam, że szukałem rozwiązania, ale wszystko co znalazłem dotyczyło li i jedynie opcji w config
oto moje pliki konfiguracyjne:
milosz@makary:~$ cat .mplayer/config # Write your default config options here! vo=x11 zoom=1 subcp=cp1250 unicode=1 vf=pp,expand=0:-80:0:0 stop-xscreensaver="1" #subfont-autoscale = 1 #subfont-text-scale = 40
milosz@makary:~$ cat .mplayer/gui.conf enable_audio_equ = "no" vo_driver = "xv" vo_panscan = "0,000000" vo_doublebuffering = "yes" vo_direct_render = "no" vo_dxr3_device = "/dev/em8300-0" v_framedrop = "0" v_flip = "0" v_ni = "no" v_idx = "-1" vf_pp = "no" vf_autoq = "0" vf_lavc = "no" ao_driver = "alsa" ao_volnorm = "no" softvol = "no" ao_surround = "no" ao_extra_stereo = "no" ao_extra_stereo_coefficient = "1,000000" dvd_device = "/dev/dvd" cdrom_device = "/dev/cdrom" osd_level = "2" sub_auto_load = "yes" sub_unicode = "no" ass_enabled = "no" ass_use_margins = "no" ass_top_margin = "0" ass_bottom_margin = "0" sub_pos = "100" sub_overlap = "no" sub_cp = "cp1250" font_factor = "0,750000" font_name = "Sans" font_text_scale = "3,000000" font_osd_scale = "24,000000" font_blur = "2,000000" font_outline = "2,000000" font_autoscale = "3" cache = "no" cache_size = "2048" playbar = "yes" load_fullscreen = "no" show_videowin = "yes" stopxscreensaver = "yes" autosync = "no" autosync_size = "0" gui_skin = "default" gui_save_pos = "yes" gui_main_pos_x = "1223" gui_main_pos_y = "824" gui_video_out_pos_x = "0" gui_video_out_pos_y = "0" equ_channel_1 = "Front Right" equ_channel_2 = "Front Left" equ_channel_3 = "Rear Right" equ_channel_4 = "Rear Left" equ_channel_5 = "Center" equ_channel_6 = "Bass" (...tu jeszcze są ustawienia equalizera, ale niezwiązane z pytaniem, więc pozwoliłem sobie je usunąć...)
pozdrawiam
Zawsze możesz dorzucić do xorg.conf
Section "ServerFlags" Option "blank time" "0" Option "standby time" "0" Option "suspend time" "0" Option "off time" "0" EndSection
i zahaszować Option "DPMS"
Section "Monitor" # Option "DPMS" EndSection
gruby napisał(-a):
Zawsze możesz dorzucić do xorg.conf
Kod:
Section "ServerFlags" Option "blank time" "0" Option "standby time" "0" Option "suspend time" "0" Option "off time" "0" EndSectioni zahaszować Option "DPMS"
Kod:
Section "Monitor" # Option "DPMS" EndSection
z tego co się domyślam, to twoja propozycja polega na tym, że wygaszacz w ogóle nie będzie się włączał, a monitor się nie wyłączał po jakimśtam czasie...
a mi właśnie chodzi o to, by wygaszacz się włączał i monitor wyłączał, ale nie wtedy gdy sobie oglądam film w mplayerze - kiedyś nie było z tym problemu... a teraz muszę wyłączać ręcznie xscreensavera
pozdrawiam
Ryszard napisał(-a):
Pod fluxem tez takowy problem mam
no właśnie ja też fluksa używam - coś mi się wydaje, że to problem z mplayerem, jakoś nie interpretuje właściwie wpisów o wygaszaczu z configa
pozdrawiam