Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-12-12 00:35:18

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Xy po zmianie płyty nie wstają.

Jestem już całkowicie nie w temacie debianowym, wszystko prawie pozapominałem tak abrdzo nic mi sie przez ostatnie lata z debianem nie psuło :)
Zmieniłem sprzet z jedno-rdzeniowego proca na dwu-rdzeniowy, płyte glowna i ram z ddr1 na ddr2, n aplycie jest grafika nvidii 8200 a przedtem była ATI.
No i xy są czarne tzn nie konsola tylko ciemny właczony ekran, dopiero po przełączeniu się na konsole alt+F1 mam konsole. Próbowałem jakiegoś zaklęcia dpkg-reconfigure xserver-xorg ale konfiguruje tylko klawiaturę :/
Jak się za to zabrać.
Mam KDE.
Prosze dokładne manewry :) bo za kazdym raze mmusze dysk przekladać i podpinac caly nowy osprzet.

Pozdrawiam.

Edit:
Yyyy właśnie zobacyzłem przyklejony temat, przeczytam ale sugestie mile widziane.

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-12-12 00:41:55)

Pozdrawiam

#2  2009-12-12 07:50:09

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

Re: Xy po zmianie płyty nie wstają.

no skoro Xy i zmiana karty graficznej to należało by może sterowniki przeinstalować
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15504&p=1

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#3  2009-12-12 07:59:45

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Zmień sterownik na vesa, później przeinstalujesz. A sterowniki najlepsze będą repowe, same się uaktualniają i nie trzeba przy tym przełączać się do konsoli.

Ostatnio edytowany przez raven18 (2009-12-12 08:02:23)

Windows 8.1

#4  2009-12-12 10:31:15

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

No włąśnie zgłupiałem jak tymczasowo zapodać inny sterownik.
Reconfigure xorg'a nie dziła tak jak kiedyś i nie dochodzi do wyboru sterownika.
A plik konfiguracyjny o dziwo nie linijki ze sterownikiem do grafiki (?)
a dawno temu pamiętam ze było tam wszytsko. skąd on w ogole teraz wie jaki sterownik ma używać (stara karta graficzna) ?

Pozdrawiam

#5  2009-12-12 11:34:25

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Ok skorzystałem z tego linku http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15504&p=1 i udało się ale chciałbym wiedziec na przyszłość dlaczego dpkg-reconfigure xserver-xorg nie działa i jak w awaryjnych sytuacjach zająć się xami?
Na próbe przed instalacja sterownikwow spróbowalem dodać sekcje driver "vesa" ale to nie pomogło, probowalem tez "nv" i nic w xorg.conf.

Pozdrawiam

#6  2009-12-12 14:16:16

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Od jakiegoś czasu poprawny(zazwyczaj) xorg generuje się za pomocą X -configure zamiast dpkg-reconfigure xserver-xorg.
Czemu tak jest? Nie wiem, nie wchodzę w szczegóły.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#7  2009-12-13 11:07:16

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Zbadam to ;) Mam nadziejeże to przeprowadza prze wskazywanie strownikow itd i nie konczy sie na klawiaturze
Dzięki

Pozdrawiam

#8  2009-12-13 12:25:08

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Nie, to jest raczej automat dostarczany razem z Xorg.
Wyłącz X i wydaj X -configure. W /root/ będziesz miał nowy plik xorg.conf.new który wystarczy przenieść do /etc/X11/xorg.conf.
Zazwyczaj wykrywa poprawnie jedynie rozdzielczość czasami trzeba poprawić i ew. dopisać specyficzne konfiguracje których się używa.

PS: Odnośnie klawiatury, myszy itd.. to już nie xorg a konfiguracja hal/devicekit(chyba następca hal..) i kto wie co jeszcze ;)

Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-12-13 12:34:51)

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#9  2009-12-13 19:52:14

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

A to dziad nie nadpisuje /etc/X11/xorg.conf  tylko trzeba przenosić?
co sie to z tym wszytskim porobiło?
Wszytsko na około i o jedne dzień dłużej. Ehhh zrzędzę :)

Pozdrawiam

#10  2009-12-13 23:55:31

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

np.
mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.stary

wtedy system nie znajdzie xorg.conf i wygeneruje nowy - standardowy.

Sterowniki pobierz ze strony nv
http://pl.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/190 … 0.42-pkg1.run

Wywal stare sterowniki od ati ( o ile masz cos takiego), nie powiem ci jak to zrobic bo ostania karte ati mialem w 2007 roku.

Następnie zainstaluj sterowniki do karty NV. Do instalacji drivera bedziesz musial zabic display managera ( u mnie gdm, w ciebie pewnie kdm/kdedm ), bedziesz tez potrzebowal źródel kernela, wersji z ktorej aktualnie kożystasz, pownieważ sterownik będzie sobie kompilował moduł do kernela, jak by wyskoczył problem z niezgodnością wersji gcc to lej na to, raczej probleów nie będziesz miał z tego tytułu.

Na samym końcu instalacji sterownik sam wygeneruje nowy xorg, wtedy po restarcie powinieneś mieć juz pełne wsparcie dla karty graf. i powinny iksy odpalić. Może sie zdażyć ze display manager będzie potrzebował jakiejś aktualizacji dostępnych gpu. Ale jak to zrobić u Ciebie to nie mam pojęcia, doraźnym rozwiązaniem tego problemu mogło by być zainstalowanie dodatkowego display managera, np. xdm, i ustawieniu go jako domyślnego, bynajmniej do momentu rozwiązania problemu z tym co jest domyślnie w kde.

Ostatnio edytowany przez gindek (2009-12-13 23:56:51)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#11  2009-12-14 07:34:42

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Gindek, ja uż zainstalowalem te stery pisalem tam wyżej, :) Tylko jeszcze pozrzedziłem trochę :)
Ale tak czy inaczej dzieki :)

Pozdrawiam

Stopka forum