Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-12-03 10:40:45

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

problem z partycjami - mało miejsca

Witam
Pojawil sie u mnie problem z partycją o zamontowaniu "/". Skończyło mi się miejsce (259 M). df -h pokazuje:

System plików                   rozm.                  uzyte                    dost          %uz       zamont na
/dev/sda5                         259M                  258M                    0                100        /
tmpfs                                                                                        100              0         /lib/init/rw
udev                                                                                                             2         /dev
tmpfs                                                                                                            0         / dev/shm
/dev/sda10                        17G                                                                     6        /home
/dev/sda9                            373M                                                                  3       /tmp
/dev/sda6                           4,6G                                                                   62      /usr
/dev/sda7                           2,8G                                                                    14     /var
/dev/sda3                          92G                                                                       90    /mnt/dyskC
/dev/sda4                          92G                                                                       80    /mnt/dyskD

Nie mogę zainstalować niczego ani zaktualizować. System krzyczy :
błąd w buffer_write(fd) : uruchomiony dpkg-deb podczas: "./sbin/ldconfig": brak miejsca na urzadzeniu
dpkg-deb:podproces paste został zabity sygnałem(Przerwany potok)
wystąpiły błedy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/libc6-i386_2.10.2-2_amdamd64.deb
...

Aptitude clean
aptitude autoclean
nie pomaga
starych jąder w systemie nie mam (jedynie 2.6.30-1-amd64)

rozumiem ze mam za małą ta partycję i musze ja jakoś poszerzyc.

Swojego czasu "Rychu" (elektryk dyżurny) napisał w podobnym problemie:

"jeżeli to jest komputer domowy, to /usr i /var połączyłbym w jedną partycję. na tych dwóch masz sporo niewykorzystanego miejsca (generalnie obowiązuje zasada: więcej partycji = więcej zmarnowanego miejsca na dysku)

zbutuj sobie jakiegoś live z płyty, przekopiuj zawartość z /var (sda6) i /usr (sda7) gdzieś na partycję /home (sda10). usuń sda6 i sda7, w powstałym miejscu rozciągnij na maksa sda5 (najlepiej za pomocą gparted). potem skopiuj na sda5 to, co ma się znaleźć w /var i /usr.. uaktualnij /etc/fstab

aha i widzę, że masz osobną partycję na /tmp, to też nie jest najlepszy pomysł. dołącz to do /
"

I teraz włąsciwe pytanie:
1.musze to zrobic z LIVECD gdyż musze byc pod innym systemem aby przegrac cala zawartosc /var i /usr?
2. nie moge nic doinstalować a gparted nie mam w systemie. Czym moge to poprzesuwac ? uruchomic gparted  z livecd?
Wszysko robic mam na LIVECD?
pozdrawiam

#2  2009-12-03 10:55:21

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: problem z partycjami - mało miejsca

Ad. 1. Nie koniecznie, może się udać podczas pracy na tym systemie. Mógłbyś / przenieść na /dev/sda7 gdzie jest /var i sporo wolnego miejsca. Przeniósłbyś pliki z /dev/sda7 do katalogu /var na tej partycji. Potem pliki z /dev/sda5 skopiował na /dev/sda7. Potem modyfikacja /etc/fstab (tego na /dev/sda7). /dev/sda7 montujesz jako / , a mountowanie /var wywalasz z fstab. Po restarcie powinno się odpalić i zostaje ci /dev/sda5 nie potrzebna, możesz z nią coś zrobić, np. nada się na /boot. A i przy kopiowaniu pamiętaj o zachowaniu upranwień , odpowiedni przełącznik dla cp, nie kopiuj przy pomocy mc, trwa o wiele dłużej.

Ad. 2. Zorientuj się czy w ogóle da się to poprzesuwać, zależy jakiego systemu plików używasz. No i to jak najbardziej z LiveCD.

#3  2009-12-03 12:10:26

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

system plików to Linux ext3. Pozatym mam jeszcze jedno partycje 20 G która nie jest zamontowana. Myslalem ze kiedys postawie tam xp ale nigdy tego nie zrobilem i juz nawet nie zamierzam.
myslalem zeby uzyc systemrescuecd-x86-1.3.2.
Rozumiem ze powinienem użyc komendy cp np.z opcja -p
np: cp -p /dev/sda5 /dev/sda7/sda5
jak mozna przeniesc pliki /dev/sda7do katalogu /var ?

wole zapytac niz cos glupiego zrobic wczesniej.

#4  2009-12-03 12:37:21

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Nie no, nie tak. Troche nie kumasz. /dev/sda5 i /dev/sda7 to urządzenia w systemie reprezentujące partycje dyskowe. Pisząc skopiuj pliki z jednej na drugą chodzi o to byś skopiował pliki do których masz dostęp po podmontowaniu gdzieś tych partycji. Czyli na początek:

Kod:

cp -pr /var /var/var

po tym można usunąć pliki z /var, oprócz katalogu /var/var . Wtedy do /var kopiujesz pliki z / :

Kod:

cp -rp / /var

Potem trzeba pozmieniać wpisy w fstab bo po restarcie już sie nie odpali jak nie uaktualnisz. Ale to tylko propozycja, możesz zrobić inaczej, skoro masz jeszcze jedną wolną partycje możesz tam wrzucic swój / .

#5  2009-12-03 13:24:36

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

czyli np :
1. monotuje 20G:
mount -t ext3 /dev/sda2 /mnt/dyskE
2. nie musze kopiowac /var na /var/var tylko kopiuje  / do /mnt/dyskE
cp -rp / /mnt/dyskE
3. zmieniam wpis w fstab
z: /dev/sda5          /                        ext3              errors=remount-ro      0      1
na : /dev/sda5      /mnt/dyskE        ext3              errors=remount-ro      0      1
tego punktu nie jestem pewien

czy nie musze nic odmontowywac przed tymi operacjami?

zaznacze ze dodalem jescze do fstab:
/dev/sda2       /mnt/dyskE      ext3     defaults    0    2

Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2009-12-03 13:26:53)

#6  2009-12-03 13:40:16

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

torpeda80 napisał(-a):

3. zmieniam wpis w fstab
z: /dev/sda5          /                        ext3              errors=remount-ro      0      1
na : /dev/sda5      /mnt/dyskE        ext3              errors=remount-ro      0      1

zaznacze ze dodalem jescze do fstab:
/dev/sda2       /mnt/dyskE      ext3     defaults    0    2

No to z deka nie tak. Skoro kopiujesz (/dev/sda5) / do /mnt/dyskE (/dev/sda2) to teraz /dev/sda2 będziesz montował jako / . Czyli:

z: /dev/sda5          /      ext3              errors=remount-ro      0      1
na : /dev/sda2      /       ext3              errors=remount-ro      0      1

I tyle. Zostanie ci /dev/sda5, dla którego nie będzie wpisu w fstab, możesz jakiś dodać. Nie musisz nic odmontowywać, po restarcie wszystko powinno być zamontowane wg pliku fstab. Czyli / będzie na /dev/sda2, a nie na małej /dev/sda5 jak wczesniej.

#7  2009-12-03 14:19:32

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

przy kopiowaniu cp -rp / /mnt/dyskE
otrzymałem komunikat:
cp: zachowanie uprawnien 'mnt/dyskE/dev/sr0': Operacja nie obsługiwana
cp: czytanie '/proc/sysrq-trigger': Błąd wejścia/wyjścia
i stoi od kilkudziesięciu minut

#8  2009-12-03 14:25:42

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

/proc i /dev nie kopiuj, utwórz puste katalogi. Przerwij to kopiowanie bo to będzie trwało pewnie w nieskończoność. Zawartość /dev i /proc utworzy się po restarcie.

#9  2009-12-03 14:27:54

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

jak to przerwac ctr+C
i co dalej
zmienic fstab i reboot?

#10  2009-12-03 14:39:06

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Jak przerwiesz to sprawdź czy wszystko się przegrało oprócz tych dwóch. Masz wszystko skopiować oprócz /proc i /dev, które stworzysz puste z uprawnieniami jak na poprzedniej partycji. Jak ok to zmienić fstab i ... to nie wszystko. Jakiego loadera używasz? /boot zmienił swoje położenie jest na innej partycji, musisz poprawić konfigurację bootloadera, tam gdzie masz /dev/sda5 zmienisz na /dev/sda2, w grubie linia root ... się zmieni. Pewnie miałeś (hd0,3 lub 4), jeśli tak zmieni się na (hd0,1) jeśli się nie mylę. I dopiero wtedy restart.

#11  2009-12-03 14:46:52

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

proc sie skopiowal dev tez ale nie wszystko to co tam bylo w srodku. nie skopiowalo sie : boot, emul, lib32, media, mnt, opt, proc, srv, sys, tmp, tmp , usr.
uzuwam grub2 jesli chodzi loadera.

#12  2009-12-03 14:49:49

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

zaraz konczy mi sie internet. na razie wszystko bedzie postaremu jesli nie zmienilem fstab? wrocic do tego bede musial jutro z rana.

#13  2009-12-03 15:09:05

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

No raczej tak.

#14  2009-12-05 16:10:17

torpeda80 - Użytkownik

torpeda80
Użytkownik

Dzięĸuje za pomoc. Ostatatecznie jednak postawilem od nowa system. Ustawilem juz tam wlasciwe rozmiary partycji.
pozdrawiam

Stopka forum